Börsgolvet: Varning för avknoppningen

Storägare med svaga händer, aktier på villovägar och så ett fondbolag som hatar pengar. Det händer grejer i kvarteren kring Stureplan!
börsgolvet
"Skickar du mig kaviaren? Nästa vecka kan det bli Kalles, om det fortsätter så här". Foto: TT

Årets (hittills) fattigaste månad är här! Reallönernas fortsatta fall i kombination med en förlorad krona (inte bara för Carl-Philip) bådar inte för någon omedelbar revansch på den fronten.

Men på den framåtblickande börsen har det börjat ljusna! En sunt skeptisk havregrynsgröt på Mountainlodge kommenterar den gröna starten på börsåret.

“Visst är det kul med en bra start, men man ska inte glömma att vi hade börsuppgång även i början av 2022. Å andra sidan har vi fått indikationer på att inflationen i euroområdet är på väg nedåt. Så ja, kanske finns det chans till revansch i år!”

Hoppas kan man alltid, men visst är det svårt att sia om framtiden. Fråga bara Ericssons Börje Ekholm.

“Man borde ha anat oråd när han på kapitalmarknadsdagen i december sade att 2024 såg bra ut, men att 2023 var desto svårare att prognostisera. Hmm, nog borde han ha kunnat pejla in att allt inte såg helt hundra ut, när bolaget nu i början av januari skickar ut en vinstvarning”, suckar en Stetson-mössa i SAS-loungen på Arlanda.

Ja, det där med tajming är inte lätt. Flera fondförvaltare har haft ett motigt 2022, men det finns en spelare som sticker ut lite extra. Ett krispigt Falu Rågrut lägger ut texten:

Swedbank Robur är en klass för sig! I januari utökade de ESG-policyn och exkluderade bland annat vapen och krigsmaterial i fonderna. I februari invaderar Ryssland Ukraina. Så i mars svänger Robur om igen och börjar tokköpa i SAAB, för att i september ta plats i bolagets valberedning.”

En mäklarmacka intill fyller i:

“Gemensamt för Roburs beslut den senaste tiden verkar ha varit att hålla sig så långt ifrån positiv avkastning som möjligt. För hur förklarar man annars att man hänger med till minus -90% i Midsona, för att sedan avstå att teckna sin andel i emissionen. Och när man väl får chansen att komma ur Readly-härvan så tackar man nej till Bonniers bud…”

En med mer känsla för tajming är fastighetsprinsen Oscar Engelbert, som i veckan gjorde comeback som största ägare i det egna fastighetsbolaget Oscar Properties. Men investeringen är nog inte slumpmässig, menar en hummer på Wedholms.

“Trots att Engelbert från början är en juvelerarfamilj är det knappast några ‘diamond hands’ som Oscar håller sina aktier med. För glöm inte att han för några år sedan sålde aktier för över 600 Mkr när aktien var runt 65 spänn. Hans senaste köp har skett till en kurs runt 1,15-2,5 kr och summerar till 17,5 Mkr totalt. Det kan vara värt att komma ihåg när aktiekursen rusar. Å andra sidan är det ju ett intressant signalvärde för en kille med ‘bra magkänsla’.”

Så slutligen en liten varning inför det nya året. En observant obstler i Kitzbühel hälsar:

“Det har varit mycket snack om vad som eventuellt ska hända med blankningspositionerna i SBB och bostadsavknoppningen Neobo när den noteras i februari. Men det många har missat är att den stor del av SBBs ägare som är index och sektorfonder inte kommer få äga det betydligt mindre Neobo. Så antingen kommer dessa aktier swappas med blankarna om de så önskar eller så kommer alla dessa ösas ut första handelsveckan. Det lär knappast finnas en massa andra köpare till detta högt belånade bolag i den minst älskade sektorn…”

Där ser man. Se upp i backen!

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du allt från Börsgolvet

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET