Handelsbanken: Den starka utvecklingen begränsar potentialen i fastighetssektorn

Rejäla kursuppgångar och höga värderingar gör att risken i fastighetssektorn har ökat, skriver Handelsbanken, som sänker ett flertal fastighetsbolag.
.
Fastighetsindex har utvecklats 15 procent bättre än Stockholmsbörsen i stort sedan i början av april.

”Bidragande faktorer till detta kan vara sjunkande långränta i USA, ett slut (tillfälligt?) på stigande räntor i Sverige, EU:s nya taxonomi som ska gynna hållbara investeringar, samt att flera av aktierna inkluderats i index”, skriver Handelsbanken i en kommentar som också ser att riskerna har ökat.

Banken pekar på att branschen gynnats av stigande hyresnivåer, sjunkande avkastningskrav på fastigheter och gott om billig finansiering. Framöver ser man dock mindre gynnsamma förhållanden genom bland annat ökade vakansgrader och en utplanande hyresutveckling.

”Stora finans- och penningpolitiska stimulanser har varit understödjande för kapitalmarknaderna, men rejäla kursuppgångar och högre värderingar innebär att risken i sektorn generellt har ökat”, skriver storbanken.

Handelsbanken ser en fortsatt potential i bolag som riktar in sig mot bostads- och industrifastigheter.

Tre favoriter i sektorn är Fabege, Catena och Stendörren, vilka samtliga har rekommendationen köp. Wihlborgs, Diös och Balder är fastighetsaktier som banken anser att man främst ska undvika. Samtliga har rekommendationen sälj.

Pandox, Trianon, Kungsleden och Platzer sänks alla från köp till behåll. Castellum sänks från behåll till sälj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv Fastighet