Hushållens boprisförväntningar faller kraftigt

SEB:s Boprisindikator minskar kraftigt i maj. Samtidigt ökar andelen som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor.
Bostadspriserna, bostadsmarknaden
Foto: Tomas Oneborg / SvD /TT

SEB:s Boprisindikator, skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, minskar i maj med hela 21 enheter, från 39 till 18. Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger nu på 42%, en minskning med 10 enheter från förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser ligger samtidigt på 24%, en ökning med 11 enheter från föregående månad. Slutligen minskar andelen som tror på oförändrade priser med 2 enheter till 26%.

”Den senaste tidens allt hetare räntedebatt i kombination med ett fortsatt ansträngt privatekonomiskt läge får hushållens boprisförväntningar att vända ner kraftigt den här månaden. Senast prisförväntningarna låg på den här nivån var under pandemins inledning för nästan 2 år sen”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

”Största hotet mot bostadspriserna är ränteutvecklingen och inflationen”

Indikatorn sjunker i samtliga regioner. På regional nivå ligger indikatorn nu mellan 4 och 30 enheter.

I Västra Götaland sjunker indikatorn med hela 37 enheter från 41 till 4. I Norrland och Östra Götaland sjunker indikatorn med 25 enheter från 44 respektive 39 till 19 respektive 14 enheter. Samtidigt sjunker indikatorn i Skåne med 15 enheter till 23 och i Stockholm sjunker den med 14 enheter till 20. I Svealand utom Stockholm ligger indikatorn på den högsta nivån. Här sjunker indikatorn med 6 enheter till 30 enheter.

Stigande ränteförväntningar

Hushållen tror, enligt undersökningen, att reporäntan kommer att öka till 1,36% om ett år. Det är en ökning med 0,23 procentenheter från föregående månad. Samtidigt planerar nu 14% av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina lån att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en ökning med 4 enheter jämfört med förra månaden.

”Hushållen siktar tydligt in sig på ett högre ränteklimat det kommande året. Även om Riksbankens senaste höjning kom i början av undersökningsperioden har hushållen justerat sin förväntansbild i nästan samma utsträckning som Riksbankens senaste räntehöjning”, säger Américo Fernández.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv Fastighet