Rekordövertag för säljarna på bostadsmarknaden

Fördelen för säljarna på bostadsmarknaden ligger nu på en rekordnivå, visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.
Bostad till salu.
Fastighetsbyrån. Bostad till salu. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Fastighetsbyråns Mäklarpanel visar på en mycket tydlig fördel för säljarna på bostadsmarknaden och siffran är nu högre än tidigare den tidigare toppnoteringen i april 2017.

”Det är en väldigt het marknad vi har just nu. Efterfrågan är väldigt stark, priserna stiger och många upplever att utbudet är litet. Samtidigt möts säljare och köpare och det görs rekordmycket affärer. Många brukar prata om 2017 som ett rekordår på bostadsmarknaden men nu ligger vi på en högre nivå både i fördel för säljarna och antal affärer”, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Störst är säljarnas övertag på marknaden i Stor-Malmö och lägst i segmentet ”Större ort”.

”Låg ränta ligger i grunden men sedan är det Corona-effekten med stort fokus på bostaden som håller sig och sticker ut just nu. Vi har ungefär samma tendens i hela landet men vi ser skillnader mellan olika bostadstyper. Efterfrågan är absolut starkast på villor och större bostadsrätter medan den är lite svagare på mindre lägenheter”, fortsätter Johan Engström.

Även när det gäller nyproduktion ökar fördelen för säljarna i april. Inte någon gång under de två år som Fastighetsbyrån frågat om just nyproduktionsmarknaden har efterfrågan varit så hög som nu.

”Det är en naturlig utveckling då stigande efterfrågan och priser på bostäder generellt är de största drivkrafterna även för efterfrågan på nyproducerade bostäder. Vi ser att det finns en stor brist på är småhus så det är något att satsa på för alla bostadsutvecklare. Småhus som äganderätter eller i bostadsrättsform med egen trädgård kommer att vara rätt för lång tid framöver”, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån.