Aktiespararna kritiserar draget från fastighetsbolaget: ”Fluffigt”

Sven-Olof Johansson sänkte hela pref-Sverige när han kapade utdelningen för sitt Fastpartner D. Men en formulering i bolagsordning har förbryllat investerarna. Nu säger han till Affärsvärlden att det hade varit ”mycket enklare” att bara slopa utdelningen.
Sven-Olof Johansson.
Sven-Olof Johansson.

Fastpartner levererade iskalla besked i sitt bokslut förra veckan. Fastighetsbolaget föreslog en kraftigt sänkt utdelning om 0,50 kronor per A-aktie och en utdelning om 2,50 kronor per D-aktie, ned från 2,20 respektive 5,00 kr från året innan.

Enligt ledningen är anledningen till den kapade utdelningen att bolaget ska få behålla sitt kreditbetyg, då finansieringen prövas av allt högre kostnader. Beskedet fick börsens fastighetsaktier på fall, i synnerhet preferensaktier och D-aktier. Den mest berörda Fastpartner D var ned drygt 17%.

FÅR MAN GÖRA SÅ?

Nu har frågor väckts kring huruvida detta är förenligt med Fastpartners bolagsordning. Afv beskrev föreskrifterna i fredagens analys av Fastpartner D:

Fastpartners bolagsordning säger att D-aktien har rätt till 5 gånger den ”sammanlagda utdelningen” på A-aktien (men max 5 kr/aktie). Detta tolkas enligt ledningen uppenbarligen som utdelningen per stamaktie (0,5 kr) gånger fem (2,5 kr). En annan tolkning vore att fem gånger beloppet som utdelas till stamaktieägarna (ca 92 Mkr) ska betalas till D-aktien. Det skulle motsvara 5 kr per D-aktie med bred marginal.

När man läser i D-aktiens prospekt från 2021 blir det ännu svårare att få till en ”per-aktie-tolkning”. Där står: Om Fastpartner beslutar om utdelning på stamaktierna har D-Aktierna sammanlagt årligen rätt till fem (5) gånger den sammanlagda utdelningen på stamaktierna av serie A, dock högst 5 SEK per D-Aktie och år.  

Sverre Linton.

Det är skrivelser som bjuder upp till fritt tolkande säger Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.

”Det är fluffigt skrivet. Det är alltid olyckligt om det finns en differens med vad som kommuniceras och vad som faktiskt gäller. Risken är att det leder till att investerarna tror att de har rättigheter som de inte har. Eftersom skrivelserna skiljer sig åt kan det ju finnas risk att tolkningarna också gör det.”

Om utdelningen, som är ett bolagsstämmobeslut, fattas i strid med bolagsordningen kan det beslutet klandras till tingsrätten. Om det skulle visa sig att prospektet är felaktigt skrivet finns det ett prospektansvar för styrelsen säger Linton. Då kan man som investerare väcka skadeståndstalan.

Men än så länge är Fastpartners utdelningsförslag bara just förslag, lägger han till.

”Inga beslut har tagits och det är först då det kan ta verklig skada. Det är då man får titta på om det är i prospektet eller bolagsordningen det brister.”

JOHANSSONS FÖRSVAR

Afv når Fastpartners storägare och VD Sven-Olof Johansson via en knastrig telefonlinje från Paris. Han är inte på prathumör.

”Jag kan inte säga någonting om detta! All information ska gå ut till marknaden samtidigt.”

Problemet är ju att det redan nu finns för dålig information kring utdelningen. Investerarna tolkar skrivelserna på olika sätt.

”Det finns en mängd olika tolkningar. Vi har varit i kontakt med flera investmentbanker som tycker olika. Våra jurister tolkar det som vi har gjort, att det handlar om utdelning per aktie. Så småningom kommer marknaden få se hur vi löser allt.”

När får vi veta det? 

”Senast i kallelsen till bolagsstämman. Den ska ut senast tre veckor innan bolagsstämman.”

Fastpartners bolagsstämma är planerad att hållas 20 april.

ACKUMULERAD UTDELNING

Johansson tycker dock att en viktig poäng går förlorad i den pågående debatten. Nämligen det att D-aktiens icke-utbetalda utdelning ackumuleras och ska betalas ut så snart bolagets finanser blir tillräckligt bra igen. Bolaget ska då betala ut mer än den vanliga utdelningen per D-aktie tills dess att all indragen utdelning utbetalats.

”På marknadens reaktion verkade det som att alla inte har förstått det”, säger Johansson.

Fastpartners bolagsordning föreskriver att utdelningsbegränsningen på D-aktien ska utgå till dess att årets uteblivna 2,5 kr har betalats utöver ordinarie D-aktie-utdelning.

När sker utbetalningen av den uteblivna utdelningen?

”När A-aktien delar ut 1,50 igen.”

Varför slopade ni inte bara hela utdelningen?

”Ja, det hade ju varit mycket enklare. Då hade vi inte behövt hålla på med allt detta. Men nu blev det såhär.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv Fastighet