Ahnemark: ”Risk för besvikelser i Gränges”

Christoffer Ahnemark förvaltar fonden Origo Quest 1. För Affärsvärlden berättar han om en köpvärd bank, en pair trade och varför han blankar Gränges.
Christoffer Ahnemark förvaltar fonden Origo Quest 1.
Christoffer Ahnemark förvaltar fonden Origo Quest 1. Foto: Pressbild.

Du och Stefan Roos förvaltar fonden Origo Quest 1. Hur ser strategin ut?

”På Origo är vi småbolagsspecialister som investerar med övertygelse. Fokus ligger på nordiska småbolag i förändringsfas där vi letar efter bolag med utvecklingspotential och tydliga värdedrivare. Vi tar både långa och korta positioner. I den långa boken har vi i normalfallet 15-20 innehav. Ambitionen är 10% årlig avkastning till hälften av börsens risk.”

Hur är fonden uppbyggd?

”Drygt 70% är basen som består av stabila och förutsägbara bolag. Sedan har vi en GARP-sektion som är drygt 20% av portföljen, som är lite längre ut på riskskalan. Resten är en visionsdel som kan beskrivas som kryddorna i portföljen. Det är högre risk men också stor potential.”

CHRISTOFFER AHNEMARK

Förvaltar: Origo Quest 1

Förvaltat kapital: Cirka 400 Mkr

Utveckling i år: +5,2%

Utveckling 3 år: +33%

Avgift: 1,35% (C-klass)

Har du något bra exempel på ett typiskt Origo-bolag?

”Vi gillar att kolla på bolag som av olika anledningar är bortglömda eller som av någon anledning har hamnat utanför investerarnas radar. Ett bra exempel på det är den danska banken Spar Nord Bank. Det är en ganska stor regionbank i Danmark, Nordjyllands största. När vi tog kontakt visade det sig att få andra fondbolag hade varit i kontakt med banken.”

Det låter contrarian. Vad ser ni som ingen annan ser?

”Vi ser en välskött regionbank som har vuxit i en svår marknad. Banken har såklart påverkats av minusräntan i Danmark och att lånevolymerna pressats i sektorn. Men de har ett väldigt bra management på plats, inte minst i Lasse Nyby som har suttit som VD sedan 2000. Det finns en långsiktighet i banken som vi gillar, och man har historiskt haft låga kreditförluster och varit lönsamma över hela cykeln. Så det är ett kvalitetsbolag, men handlas med kraftig rabatt mot jämförelsebolagen i Norden.”

Ni har också släpvagnsuthyraren Freetrailer i fonden som har gått väldigt starkt under hösten. Vad händer i bolaget?

”Ja, de kom in med en väldigt fin Q1:a häromsistens. Freetrailer tillhör vår visionsdel inom delningsekonomi, men bolaget har redan bevisat att man kan generera både vinst och kassaflöde. Det som återstår nu är att skala upp bolaget ännu mer. Den adresserbara marknaden är enorm.”

Hur stort är bolaget nu?

”Nu ligger börsvärdet runt 500 miljoner danska kronor. Det är ju fortfarande väldigt litet när det kommer till omsättning och vinst, men bolagets ambition är att tredubbla storleken på bolaget under nästkommande tre år. Vi ser framför allt stor potential i Tyskland där man nu rullar ut sin självbetjäningstjänst tillsammans med partnern Ikea. Det som särskiljer Freetrailer från konkurrenterna är att man har en digital app och ett digitalt lås. Det behövs ingen manuell handpåläggning när du ska hyra din släpvagn, vilket har ju varit bra i covid-tider.”

Ni har även servicebolaget Coor i fonden. Bolaget har haft det lite motigt med förlorade kontrakt det senaste tiden. Vad tror du om framtiden för bolaget?

”Ja, de förlorade nyligen ett kontrakt med AB Volvo, men just innan det presenterade man både ett förvärv och en stark kvartalsrapport. Dessutom vann man ett kontrakt med danska byggnadsstyrelsen. Kontraktet med AB Volvo är viktigt, men lönsamhetsmässigt ligger det under koncernsnittet. Coor har mer än väl fyllt på med andra kontrakt och bolaget kommer fortsätta växa på bra nästa år.”

Vet du varför bolaget förlorade kontraktet med AB Volvo?

”Det verkar som att lönsamheten varit för låg och att det har blivit en diskussion om pris. Coor är väldigt disciplinerade i sina anbudsförfaranden. Kanske la sig någon konkurrent lägre. Men det är ju en del av modellen, man vinner några kontrakt och förlorar några kontrakt. Det är ju ett av börsens mest vinststabila bolag om man tittar över tid. Om man kan köpa det till 13 gånger framåtblickande kassaflöde är det väldigt attraktivt.”

Ni har också gått in i Eastnine, ett svenskt fastighetsbolag med stort bestånd i Baltikum. Vad ser ni för potential i det bolaget?

”Det är ett fastighetsbolag med ganska stor exponering mot Vilnius, cirka 80% av beståndet finns där. Största hyresgästen är Danske Bank som har flyttat ut en stor del av sin back office-avdelning till Vilnius. Eastnine är sprunget ur det gamla investmentbolaget East Capital Explorer, och nu håller på att stöpas om till ett renodlat fastighetsbolag, men man har fortfarande ett ägande på 36% i det ryska modehuset MFG. Bolaget har runt 800 butiker i Ryssland, går med vinst och har en stor nettokassa. Eastnine aviserade redan 2020 att man vill sälja det för att fullända renodlingen, men det ska ske till rätt pris. Bolagsförsäljning kom av sig i fjol när alla butiker stängde, men trots stängningarna lyckades man växa vinsten förra året. 2021 har tillväxten kommit i gång igen. Förhoppningen nu är att MFG ska börsnoteras innan sommaren 2022.”

Och vad innebär detta för Eastnines del?

”Det kommer framför allt att frigöra en hel del medel för bolaget. MFG värderas till 80-85 MEUR på pappret, vilket är runt fem gånger årsvinsten. Men vi tror att börsen kan komma att värdera det högre än så, i alla fall runt 100 MEUR. Det frigjorda kapitalet kan då gå till att köpa nya, högavkastande baltiska fastigheter.”

Vi går över till kortboken. Hur ser strategin ut när ni blankar aktier?

”Vi delar upp kortboken i olika delar. Vi använder oss mycket av pair trades, alltså en kort position mot en lång. Det blir ganska mycket en spegelbild av långboken. Vi kollar på bolag som är exponerade mot likartade marknadsbetingelser, men där vårt bolag är bättre positionerat. På så sätt kan vi få ner ganska mycket av sektorrisken.”

Vad har ni för pair trades just nu då?

”Just nu är vi långa Brødrene A&O Johansen, en välskött dansk VVS-grossist i tillväxtfas. Trots sina framgångar värderas man runt 10 gånger årsvinsten framåtblickande. Som pair har vi gått kort Instalco. De värderas 3-4 gånger högre, men har en lägre organisk tillväxt och saknar stora fastighetstillgångar. Vi tycker att det är bättre att spela VVS genom grossistledet i stället för tjänsteledet, särskilt i inflationstider.”

Ni använder er också av alfa-kortningar, där ni letar högt värderade bolag med hög risk. Aluminiumbolaget Gränges är en sådan position i fonden. Hur kommer det sig?

”Gränges har haft logistiska problem under hösten och drabbas nu även av högre elpriser. Men framför allt är de ju väldigt exponerade mot fordonsindustrin, som har stora utmaningar med komponentbrist. Vi tror att det kommer ytterligare besvikelser i Gränges. Man är ganska skuldsatt sedan förvärven, och värderingen är ganska hög relativt vad man har levererat. Vi tror att det finns nedsiderisk här.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Spotlight Stock Market