Intervju Carl Hammer
Allokeringschef tror på bredare börsrally – och starkare krona: ”Vi är för snåla”
Få hade vågat tro att börsåret 2024 skulle bli så pass bra som det har blivit. Framför allt eftersom de tidigare förväntningarna om de 7-8 räntesänkningar från den amerikanska centralbanken bytts ut mot en förväntan om bara ett fåtal, om ens några alls. Det menar Carl Hammer, global allokeringschef på SEB.
“Magnificent Seven har drivit på större delen av börsutvecklingen, men den kommer också mot bakgrund av en stark amerikansk ekonomi. Nu ser vi också att övriga världen börjar komma ikapp”, säger han.
Den heta AI-sektorn har det senaste året agerat draglok med kursuppgångar på flera hundra procent i diverse, framför allt, amerikanska bolag. Carl Hammer anser att marknaden inte ska förvänta sig liknande rusningar framöver. På längre sikt tror han dock att det finns mer avkastning att hämta för investerare.
SEB:s marknadsvy
Övervikt: Aktier, investment grade-obligationer och Nordiska aktier
Neutral: USA, Europa och Emerging markets (tillväxtmarknader)
Undervikt: Statsobligationer och räntepapper med hög risk
“Vi tror att det kommer vara ett positivt sentiment ett tag framöver”, säger han och tar fasta på tecken som skvallrar om att den amerikanska arbetsmarknaden kyls av.
En svagare arbetsmarknad leder till lägre löner som i sin tur öppnar upp för räntesänkningar. Om än lite senare än vad marknaden tidigare trott, påpekar han.
Från smala till breda uppgångar
Carl Hammer är inne på att räntesänkningar kommer att innebära bredare börsuppgångar. Han illustrerar med en bild på en kran (pengar) som fyller en hink med vatten. Hinken representerar Magnificent Seven-bolagen och har några hål i sig. Vattnet sipprar ut till andra hinkar som illustrerar andra tillgångsslag.
“Det är framförallt de amerikanska techbolagen som varit drivande i den senaste tidens smala börsuppgång. I takt med räntesänkningar tänker vi oss framöver att uppgångarna breddas till framför allt internationella aktier och småbolag.”
Småbolagen har pressats i kölvattnet av höga räntor och 2024 väntas av flera investerare, även Carl Hammer, bli ett revanschår för dem.
“Historiskt har de mindre handlats till premie gentemot de större. Men nu handlas de till rabatt.”
Det som inte ryms i den stora hinken väntas också leta sig till Norden och hemmamarknaden Sverige.
“Det finns mer att hämta där”, säger Carl Hammer som menar att omvärldens inställning till Sverige tidigare har varit försiktig. Mycket på grund av de höga räntorna “som skulle fälla fastighetssektorn”.
“Enskilda bolag har haft det kämpigt. Men jag har aldrig haft bilden av att fastighetsmarknaden skulle gå överstyr.”
Sparandet försvagar kronan
Carl Hammer kommer också in på den sedan länge svaga, svenska kronan. Han nämner bland annat svenskarnas investeringspreferenser som bidragande orsak.
“Vi har blivit så vana vid att placera sparpengarna i utlandet och det har på marginalen bidragit till en försvagning.”
Sveriges positiva bytesbalans (7% av BNP för 2023) och stora sparande har placerats i utlandet. Strategin har varit lönsam, säger Carl Hammer och visar en graf på den amerikanska börsens tydliga dominans i avkastning över tid.
En åtgärd för att råda bot på den svaga kronan är att gå på offensiven, anser han. AB Sverige har en onödigt stark balansräkning. En väldigt låg statsskuld med andra ord.
“Jag har en önskan om att vi skulle ha en offensivare agenda för att boosta investeringar i Sverige. Att investera mer i hemlandet.”
“Vi är för snåla”
Om Sverige slog om till att istället ha ett budgetunderskott på 3,5% av BNP i tio år skulle statsskulden öka från dagens 35% av BNP till 45% om tio år. Det hade frigjort 2 100 mdr kr. Statens utgifter för 2024 beräknas landa på omkring 1 330 mdr kr, enligt regeringens budgetproposition för i år.
“Pengarna skulle kunna gå till vettiga satsningar. Jag upplever att vi hamnat i 90-talskrisen fast omvänt. Numera är vi för snåla mot oss själva.”
Carl Hammer ser att en kronförstärkning är nära förestående. När den amerikanska centralbanken sänker räntan kan kronan stärkas mot dollarn. Det kommer trycka ner inflationen på hemmaplan.
“Vi har helt räknat bort att kronan hittar tillbaka till där den en gång var. Men all fundamenta talar för att kronan inte alls ska vara på rådande nivåer, utan borde handlas kring 9 kr mot dollarn och 10 mot euron.”
I skrivande stund kostar dollarn 10,46 kr och euron 11,37 kr.
Läs Mer:
Släpp självgodheten – det är dags att vi blickar mot euron
Handelsbanken: “Svenska kronans öde vilar i händerna på Fed”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer