Lars Calmfors: ”Risken är att man tappar alla hämningar”

På temat om inflationsförväntningarna har Afv pratat med en rad framstående ekonomer. Näst ut är Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet samt ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien. "När vi gör den 'gröna omställningen' höjs priserna på energi", säger han.
Lars Calmfors är oroad över penningpolitiken.
Professor Lars Calmfors är mer oroad över den expansiva penningpolitiken än för finanspolitiken. "Den har eldat på bostadspriser och skulduppbyggnad", säger han.

Är inflationen här för att stanna eller är det en temporär inflationsuppgång vi nu ser?

“Jag är osäker. Det går att peka på ett antal tillfälliga faktorer som har med pandemin att göra, exempelvis halvledarbristen när efterfrågan ökar drastiskt och andra utbudsproblem. Men jag är gammal nog att erinra mig inflationen på 1970-talet. Många pekade då också på tillfälliga faktorer. Men i efterhand ser man att dessa var mer fundamentala/permanenta. Inflationsförväntningarna är viktiga att följa. Ökade inflationsförväntningar spelade en stor roll för att dra upp inflationen på 1970-talet. Energiprisuppgången vi nu ser är sannolikt av mer permanent karaktär. När vi gör den ‘gröna omställningen’ höjs priserna på energi. De finanspolitiska stimulanser och stora obligationsköp som centralbankerna gjort skulle också kunna vara inflationsdrivande.”

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets