Intervju Didner & Gerge
”Sentimentet känns ganska skört”
Du förvaltar Didner & Gerge Global tillsammans med Henrik Andersson. Hur ser er investeringsstrategi ut?
”Vi investerar i bolag över hela världen. Bolagen ska ha framstående och hållbara affärsmodeller med stark företagskultur och en god finansiell styrka. Vi letar i branscher som gynnas av strukturella drivkrafter. Vår portföljstruktur är indelad i fem investeringskluster.”
LARS JOHANSSON
Förvaltar: Didner & Gerge Global
Utveckling i år: 9,1%
De senaste tre åren: 26,0%
Avgift: 1,6%
Vad är det för kluster?
”Digitala produkter och tjänster, kapitalallokerare, hälsovård och medicinteknik, miljö- och energiteknik samt varumärken. Även om vi investerar i bolag i dessa kluster så är det alltid bolagets egenskaper och värdering i sig som driver investeringen, inte klustret som sådant. Bolag med stark hållbarhetsprofil är huvudfokus.”
Ett av fondens större innehav är det kanadensiska Stantec, varför?
”Stantec är ett konsultföretag vars mål är att bli en av världens tio största designfirmor. Medlen för att nå dit innefattar bland annat den starka hållbarhetsprofil som bolaget har och alltid har haft. Bolaget ligger bland annat långt framme inom vattenteknologi, där ungefär 45% av bolagets intäkter är direkt kopplade till FN:s globala mål för hållbar samhällsutveckling. Det tycker vi ger strukturella drivkrafter för en lång tid framöver.”
Ett annat innehav i fonden är den Nikkei-noterade spelutvecklaren Nexon.
”Nexon är ett av Asiens ledande datorspelbolag med inriktning på tydligt ”uppslukande” spel där de skapar virtuella världar som lockar spelare att spendera mycket tid över många år. Nexon har en företagsfilosofi som liknar Michael Lewis bok ”Moneyball” för spelföretag. Man fokuserar på att hitta rätt KPI:s och låter spelutvecklarna ta eget ansvar för att möta dessa, inte sällan genom att våga göra saker annorlunda. Resultatet av denna affärsmodell kan bland annat ses i de totala intäkterna för Dungeon & Fighter som sedan introduktionen 2005 uppgår till över 15 miljarder dollar. Det kan jämföras med exempelvis Star Wars-filmerna vars totala bio- och tv-intäkter nått runt 12 miljarder dollar.”
Hur kan ”uppslukande spel” kategoriseras som en hållbar investering?
”Det finns ju tre bokstäver i ESG. Nexon kvalar in i S- och G-kategorin: det är en hållbar affärsmodell ur sociala och ägarstyrningsmässiga perspektiv. Bolaget lyssnar på sina kunder. De har en skicklig ledning som styr bolaget långsiktigt. Bättre att spela någonting väldigt bra än någonting dåligt. Man kan lika gärna bli uppslukad av en tv-serie, folk gillar olika saker .”
Slutligen: det skakar på världens börser. Är det ett tillfälligt tapp vi ser eller är det inledningen på något större?
”Åh, the million dollar question! Under 2021 har den generellt mer positiva synen om ekonomisk återhämtning gett börsstöd. Samtidigt bollas förtvivlan relaterad till corona och vaccinationsprogram, i kombination med flera flaskhalsar såsom brist på halvledare och fraktcontainrar. Därtill finns oro för att räntehöjningar ska dämpa den ekonomiska återhämtningen. Så sentimentet känns ganska skört. De relativt ljumma marknadsreaktionerna under rapportperioden kan betyda att förväntningarna från investerare är högre ställda på bolagen än vad prognoserna från analytiker visar på. En eventuell nedgång kan mycket väl vara mer än temporär. Men det beror på vilken magnitud en eventuell nedgång kommer med. De senaste åren har ju nedgångar generellt varit kortvariga: väldigt kraftiga med snabb återhämtning.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer