IPO-guiden: Halvårssummering

2023 var ett mycket lugnt IPO-år med en handfull noteringar. Första halvåret 2024 noterades åtta bolag varav fyra under juni. Succéerna är hittills få.
Börsnotering

Ett bolag i Q1

Under Q1 noterades serieförvärvaren Karnell. Aktien såldes ut till en värdering på runt 10x rörelsevinsten bakåtblickande på pro forma-nivå. Vi på Affärsvärlden rekommenderade att teckna Karnell. Efter att aktien stigit mer än 80% slog vi i mitten av juni om till ett neutralt råd. Aktien har fallit tillbaka runt 10% sedan dess.

Fastigheter och serieförvärvare

Norska fastighetsbolaget Public Property Invest (PPI) noterades på Oslo Børs och småbolagslistan OB Match i april. Ilija Batljan är VD för bolaget som, namnet antyder, fokuserar mycket på samhällsfastigheter. Vi landade i ett neutralt råd. Teckningskursen blev 14,50 kr vilket var i botten av teckningskursintervallet (14,50-21,00 NOK). PPI-aktien har stigit 10% från noteringen.

I maj noterades Garpco på NGM. Aktien har tidigare varit noterad på Alternativa Listan / Pepins.

Fokus är på att förvärva små och medelstora industri- och handelsbolag. Koncernen består av 14 operativa bolag.

IPO-guiden granskar alla noteringar och kategoriserar bolagen i tre storleksklasser.

  • Miljardbolag – Börsvärde vid IPO i miljardklassen. Gränsen dras inte vid 1 000 Mkr utan inkluderar även något mindre bolag med väsentlig omsättning, vinst och ”mogen karaktär”.
  • Småbolag – Bolag med börsvärden som är väsentligt högre än 100 Mkr men som är för små för att klassas som ”miljardbolag”.
  • Mikrobolag – Mycket små bolag med börsvärden runt 100 Mkr och lägre.

Aktien såldes ut till en värdering på omkring 12x den bakåtblickande rörelsevinsten (EV/Ebita). Verksamheten är rätt investeringstung och det fria kassaflödet klent. Vi var inte lockade att teckna och landade i ett neutralt råd. Garpco är ned 3% från IPO.

I slutet av maj noterades Nordrest som driver restauranger på sjukhus, regementen, universitet, företag med mera. Några större uppdragsgivare är FörsvarsmaktenEricssonKarolinska Institutet och Region Gävleborg. Nordrest såldes ut till en värdering på 9,5x rörelsevinsten (EV/Ebit) bakåtblickande. Vårt råd var att teckna aktien. Sedan noteringen är Nordrest-aktien upp 8%.

Investmentbolaget Spiltan noterades på NGM i maj genom ett listbyte. Tidigare handlades aktien på Pepins och NGM PepMarket. Inga nya pengar togs in.

Svagt i juni

Under juni noterades en kvartett bolag.

Spelutvecklingsbolaget Kinda Brave var först ut. Vi på Afv lockades inte av aktien och rådet blev teckna-ej. Förlusttakten är hög och trots att bolaget tog in pengar vid noteringen är balansräkningen inte särskilt stark.

Kinda Brave utökade erbjudandet med övertilldelningstoption trots att teckningsgraden enbart var 103%. Totalt har Kinda Brave fått sju flaggor i IPO-guidens granskning. Aktien är ned drygt 30% från IPO.

I mitten av månaden noterades GreenMerc på NGM. Det är ett fintechbolag som äger och driver Trijo, en börs för kryptovalutor. Vi lockas inte av denna notering och rådet blev även här teckna ej. Det har hittills varit helt rätt att avstå då aktien är ned drygt 20% från teckningskursen.

Strax innan midsommar noterades fastighetsbolaget Prisma Properties på huvudlistan. Bolaget tog in 1,25 Mdkr. Bolaget har ett bestånd värderat till 6,4 miljarder kronor. Stora hyresgäster är bolag som DollarstoreJysk och Willys. Vi rekommenderar även här att inte teckna. Första handelsdagen stod aktien kring teckningskursen och vi slog då om till ett neutralt råd.

Sur start för Cinclus

Dagen innan midsommar var det dags för läkemedelsutvecklingsbolaget Cinclus Pharma. Bolaget utvecklar preparat mot gastroesofagal refluxsjukdom (GERD) vilket handlar om sura uppstötningar. Cinclus har i över ett år sagt att de siktar på en notering.

Vår slutkläm i analysen löd “Investerare som inte rädsnivån kan överväga att teckna en post. Det ryktas om att intresset hitintills varit stort och att emissionen blev övertecknad redan första dagen. Om det räcker för att aktien också ska få en bra handelsstart återstår att se”.

Tyvärr fick aktien en riktigt svag start. Trots stödköp i form av greenshoe föll aktien direkt under teckningskursen. Vi slopade köprådet (teckna=köp) på aktien. Det var rätt beslut då aktien varit svag och fallit ytterligare sedan dess.

En notering i juli

Medicinteknikbolaget NanoEcho utvecklar en lösning för diagnostik av rektalcancer. Vi lockas inte av aktien och rådet blev teckna ej.

Bland annat mot bakgrund av att det är relativt långt till marknadslansering och intäkter samtidigt som nyckelpersoner i bolaget har litet ägande och knappt tecknar några aktier.

Teckningstiden löpte ut 14 juni men bolaget har förlängt teckningsperioden flera gånger. Det tyder på svalt intresse. Nu löper teckningstiden till 12 juli. Planen är att NanoEcho ska noteras 30 juli. Läs vår färska kommentar om NanoEcho här intill.

Information om aktuella börsnoteringar finns på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.