Medicortex: Tar man skada av att teckna IPO:n?

Det måste till något extra för att en IPO av ett utvecklingsbolag ska bli bra att teckna i dagens trista börsklimat. Har finska börskandidaten Medicortex det?
Medicortex IPO
Foto: Unsplash & Afv
Medicortex Juni 2022
VD: Adrian Harel
Styrelseordförande: Mårten Kvist (från juli 2022)
Antal anställda: 10
Nyckelpersoners ägande: Cirka 36 %
Lista: First North
Teckningskurs:  0,5 euro
Antal aktier ink. utspädning: 31,3 milj.
Börsvärde: 167 Mkr
Nettokassa: 28 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -9 Mkr
Källa: Affärsvärlden / Bolaget Räknat på antalet aktier efter utnyttjande av utestående optioner.

Medicortex (teckningskurs 0,5 euro) är ett finskt utvecklingsbolag inom diagnostik som genomför en IPO.

Bolaget vill sälja nya aktier för drygt 30 Mkr för att finansiera utveckling och klinisk utvärdering av ett instrument, kallad ProbTBI, för att upptäcka milda hjärnskador endast genom saliv- eller urinprov.

Går allt enligt plan – vilket förutsätter ytterligare kapitalanskaffning – kan en produkt finnas på marknaden 2023-25, enligt Medicortex. Företaget startade i Åbo 2014.

Grundaren är Adrian Harel som är VD och huvudägare med 49% av aktierna innan IPO.

 

Läs mer om aktuella noteringar här

IPO-GUIDE Medicortex
Lista First North Finland
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 10
Teckningskurs 0,5 euro
Rådgivare Göteborg Corp.
Storlek på erbjudande 32 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 132 Mkr
Emissionskostnad Cirka 5 Mkr (16,7% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO*
Investerare som ska teckna i IPO
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2022-06-27
Beräknad första handelsdag 2022-06-30
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

En flagga enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 440 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,9 för småbolag och 3,7 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar en flagga i Medicortex

# Hög emissionskostnad

För ett IPO-bolag med höga emissionskostnader är tolkningen att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Rörliga ”säljarprovisioner” till rådgivare ska man vara extra skeptisk till. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.

Medicortex betalar cirka 5 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 16,7 procent av erbjudandet.

Kort om huvudprojektet

Hypotesen som bolaget bygger på är att vissa glycon-strukturer är förhöjda efter att hjärnan utsatts för en trama-händelse och att dessa kan upptäckas i kroppsvätskor kort efter händelsen. Bolaget har genomfört tre studier där man undersökt om denna biomarkör kan skilja mellan patienter har/inte har hjärnskakning och liknande skador. Resultaten beskrivs som lovande.

Om en produkt når marknaden skulle användningsområden troligen vara stort. Ett viktigt problem är att mildare hjärnskador är svåra att diagnostisera med konventionella metoder som MRI. De syns helt enkelt inte. Följden riskerar bli att patienten inte får rätt förhållningsorder (främst vila) vilket kan skapa långsiktiga problem.

Ett snabbt test vore extra användbart inom:

  • Ska en hockeyspelare tas ur spel efter en tuff tackling?
  • Militären. När ska soldater tas ur rotation efter huvudskador?
  • Vård av barn. Svårt och dyrt med nuvarande metoder.

Huvudprojektet i Medicortex är ProbTBI men bolaget har också projekt inom läkemedelsutveckling med mera.

Affärsvärldens reflektioner

Medicortex ska ses som ett förhoppningsbolag. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna. Afv har endast gjort en översiktlig granskning av bolaget och begränsar sig här till några reflektioner om denna IPO.

Intressant område

Diagnostik av milda hjärnskador (förkortat TBI) genom biomarkörer är ett fält som många intresserar sig för. Medicortex listar ett tiotal projekt som inkluderar satsningar från större bolag som Abbott. Finnarnas ansats är dock unik och de flesta andra produkter utgår från blodprov för att finna biomarkörer för TBI. Provtagning på saliv eller urin anses enklare, snabbare och bättre.

Uppbackning

Alldeles nyligen kom besked som tyder på att bolaget får 2 miljoner dollar i bidrag från amerikanska försvarsdepartementet. Kapitalet ska gå till att ta fram den testremsa som används i ProbTBI – det första steget i bolagets utvecklingsplan. En stor fjäder i hatten! Strategin är att jobba med partners när väl en produkt ska etableras och i nuläget har avtalats med två sådana, för Kanada/UK respektive Israel. I det första fallet är partnern Pro Labs som även äger 1,1% av aktierna i Medicortex.

Ägare efter IPO Innehav Andel
Adrian Harel (grundare, VD och ledamot) 49.3 Mkr 37.4%
DS Plattformen (f.d. Dividend Sweden) 6.3 Mkr 4.8%
Tomas Ward 4.7 Mkr 3.6%
Eran Yona 3.3 Mkr 2.5%
Vivian Glueck Rosenberg and Henry Rosenberg 2 Mkr 1.5%
Källa: IPO-guiden

Incitament

Insiderägandet är relativt högt tack vare att grundaren behållit så mycket aktier. En egenhet i detta bolag är att de betalat anställda och investerare med optioner som kan nyttjas efter IPO. Det blir en rätt stor utspädning från dessa optioner (15%) och lösenkursen är endast 0,01 euro/aktie. Det är ett värde på drygt 30 Mkr som frigörs för innehavare (ledning, vissa investerare). Det ser inte ut som dessa aktier omfattas av lock-up. Möjligen var optionerna bra under bolagets tidiga skede men vi gillar inte helt att IPO:n får karaktär av exit för viktiga intressenter. Dessutom underskattar troligen den historiska kostnadsbilden bolagets burnrate. Istället för löner har anställda stundtals fått optioner.

Produkt & strategi

Nyttan är tydlig med snabba och enkelt tolkade tester. Strategin att lansera med hjälp av partners eller licensiera ut tekniken är vettiga ansatser för kommersialisering. Kruxet är att produktifiera tekniken och få CE-godkännande med mera. Det tenderar ta längre tid än man tror. Men vi får inte bilden att Medicortex har sämre förutsättningar på den punkten än andra bolag.

Finansiering

Kassan på knappt 30 Mkr räcker till den regulatoriska fasen nästa år, 2023. Erbjudandet innehåller inga teckningsoptioner eller liknande mekanismer för kapitalförsörjning. Bolaget litar till att deras framsteg kommande år ska vara nog för att resa mer kapital till okej värdering.

Värdering

Börsvärdet är ca 165 Mkr räknat efter utspädning av utestående optioner och IPO. Teckningskursen på 0,5 euro är ungefär 20% lägre än i de senaste nyemissionerna 2022 och 2021. Det är svårt att ha en klar referenspunkt kring hur dyrt eller billigt detta är. Ett bolag som Medfield på Spotlight utvecklar ett system för stroke-diagnostik och verkar redo att generera försäljning i år. De värderas också till ca 160 Mkr men verkar kommit längre i sin utveckling. Andra utvecklingsbolag inom diagnostisk är Prostatype och Calmark. Båda har 55 Mkr i börsvärde.

Sammanfattning

Så sent som igår skrev Afv om att det inte finns en enda mikrobolags-IPO som gått upp hittills under 2022. Ribban ligger högt för bolag som Medicortex och frågan är om de inte borde siktat på att förbli privata ytterligare en tid. Då faller förvisso inte optionsprogrammet, som nämndes ovan ut.

Det finns flera lovande inslag i bolaget – till exempel intresset från USA:s försvarsmakt. De hanterar stora mängder TBI-fall varje år och är en potentiell kund. Afv lyckas trots det inte jobba upp nog med råg i ryggen för att teckna denna IPO. Vi sätter en neutral stämpel.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF