”Ta risk vid rätt tillfälle”

NOMINERAD / ÅRETS BOLAGSJURIST Några veckor före den planerade börsnoteringen lade den amerikanska betaljätten Paypal ett bud på den svenska fintechraketen Izettle. ”Det kom lite som en chock, men det var bara att ställa om”, säger Izettles chefsjurist Oskar Arndt, som är nominerad till Årets bolagsjurist.
”Ta risk vid rätt tillfälle” - oskar-arndt-700_binary_6953397.jpg

Izettle skulle ha börsnoterats i maj 2018. Men så blev det inte. Ett par timmar innan börsprospektet skulle publiceras ställdes hela noteringen in. Paypals kontantbud på motsvarande 19,2 miljarder kronor var nästan en fördubbling jämfört med de 10 miljarder kronor som Izettle, enligt rykten, förväntades värderas till vid notering på Stockholmsbörsen.

– Vi hade jobbat nästan ett och ett halvt år med att förbereda bolaget för en börsintroduktion, säger Oskar Arndt, chefsjurist på Izettle sedan sex år.

När ett bolag ska säljas är en så kallad dual-track-process vanlig. Antingen sätts bolaget på börsen eller säljs till någon annan aktör. Parallella säljprocesser går ut på att välja den aktör som betalar bäst. Efter budet från Paypal cirkulerade rykten om att Izettle skulle ha haft två spår, något som har tillbakavisats flera gånger. Inte minst av Oskar Arndt.

– Vi var hundra procent fokuserade på att börsnoteras. Även om det var otroligt smickrande att bli uppvaktade av Paypal så var vi alla in i det sista inställda på en notering. När jag fick kännedom om Paypals intresse att förvärva Izettle var det jättemånga tankar som gick igenom huvudet, men det var bara att ställa om och fokusera på att få till stånd bästa möjliga deal för ägare, anställda och bolaget, säger han.

Izettles första produkt var en ny typ av betalkortsterminal, där mobiltelefonen kan användas som ett modem, vilket förenklade för små- och mellanstora företag att hantera kortbetalningar.

Bolaget har sedan utvecklat ursprungskonceptet till att erbjuda en bukett av tjänster för småföretag, bland annat kassaregisterhantering, en e-handelsplattform och företagslån. De transaktionsbaserade intäkterna står fortfarande för merparten av omsättningen.

För vilket företag som helst kräver en börsnotering extremt mycket arbete, eftersom alla delar i organisationen granskas från topp till tå. För ett ungt och expansivt bolag som Izettle fanns inte alla strukturer och processer på plats från början. Det krävdes en hel del arbete för att göra bolaget börsfäigt. Allt det arbetet underlättade diskussionerna med Paypal och blev, enligt Arndt, en förutsättning för att kunna göra affären på så pass kort tid.

När amerikanerna kom med det sockrade budet var det bråda dagar.

– Jag och teamet jobbade i princip dygnet runt för att kunna svara på alla frågor från Paypal och deras rådgivare. Jag var också med och förhandlade dealen samtidigt som vi satt i noteringsprocessen. Dessutom var jag med när vi till slut signade alla papper på en advokatbyrå i Stockholm, men mina minnen därifrån är dimmiga. Jag var så himla trött, men också glad över att vi lyckades komma i mål.

Före Izettle hade Oskar Arndt hunnit vara advokat ett par månader, efter att ha arbetat i sex år som biträdande jurist på den globala advokatbyrån Bird & Birds Stockholmskontor. När han började på Izettle i början av 2013 hade bolaget funnits i två år, och han var den första juristen på plats. I stället för att ha egen bolagsjurist hade Izettle tidigare, likt många andra nystartade techbolag, helt förlitat sig på externa jurister.

– Det var mycket att ta tag i. Det var lite carte blanche, vilket var kul och spännande men också lite läskigt. Det var mycket att sätta sig in i och som jurist vill man att allt ska vara perfekt, men det funkar inte i en nystartad verksamhet. Jag var tvungen att prioritera. Var måste jag lägga min tid? Alltifrån kontakter med Finansinspektionen till nya leverantörer, där man kanske hade förhandlat priser men inte vad som skulle hända om de inte levererades i tid. Det gällde att säkra upp och skaffa kontroll.

När Oskar Arndt började på Izettle var bolaget en startup med cirka 60 anställda. Sedan dess har de tagit in externt kapital flera gånger. Numera har Izettle 700 anställda och har expanderat geografiskt till tolv marknader, i Europa och Latinamerika. Izettle har nu fem bolagsjurister, men avdelningen växer och före sommaren kommer de att vara sju stycken.

Förutom det dagliga arbetet har Oskar Arndt också varit med om att ta in externt kapital från venture capital-bolag. Under hela Izettles varande handlar det om fem rundor till ett sammanlagt värde om 210 miljoner euro, motsvarande 2,2 miljarder kronor. Arndt var involverad i två rundor som extern rådgivare till en av de tidiga ägarna och tre rundor som bolagsjurist på Izettle.

– Det var utmanande men också spännande. Det är extremt kunniga männi­skor som ställer mycket luriga frågor och man måste verkligen vara insatt i verksamheten för att kunna förklara, eftersom de vill förvissa sig om att man inte tar några onödiga risker.

Även om han hade sett fram emot att vara chefsjurist på ett börsnoterat bolag, med en flora av regler inom exempelvis aktiemarknadsrätt, har andra nya frågor dykt upp. Dels ingår Izettle i ett bolag med nästan 20 000 anställda över hela världen och dels är Paypal noterat i USA, vilket medför fler processer på Izettle.

– Som bolagsjurist försöker jag hitta balans i allting, att ta rätt risker vid rätt tillfälle. I en stor organisation har man också flera interna regelverk att ta hänsyn till, säger han och fortsätter:

– Att våga ta risker är lika viktigt som att hantera risker.

Att å ena sidan fokusera på kontroll och styrning och å andra sidan att samtidigt se till att Izettle fortsätter våga ta risker och vara snabbfotade.

Oskar Arndt anser att alla digitala startupbolag bör ta hjälp av en jurist redan på ett tidigt stadium, så att bolaget kan dra ekonomisk nytta av det som skapas, och detta utan att ta onödiga risker på grund av okunskap, särskilt inom fintech där regelfloran är omfattande.

– Juristavdelningen jobbar inte bara reaktivt utan också proaktivt med att identifiera och hantera problem innan de uppstår. Ingenjörerna här är magiskt duktiga på att bygga produkter, men vi måste ha koll på saker som dataflöden och på så vis se till att våra produkter svarar upp mot de krav som gäller.

En bolagsjurist har en viktig roll på ett bolag, anser Oskar Arndt.

– För mig är bolagsjuristen företagets samvete. Någon som stöttar både när det är motigt och när det går framåt, en person som alla kan gå till för att hitta lösningar. Precis som när man rådfrågar sig själv ibland, vad är rätt och fel, så får man som jurist vara lite klok: å ena sidan och andra sidan. Med en juridisk metod försöker man resonera sig fram till vad en rimlig och bra lösning skulle kunna vara, och då vänder och vrider man på mycket. På det viset kan man vara en kompass, pusha dem som kan ha en väldigt snäv syn på något, att våga ifrågasätta och omvärdera.

En trend inom näringslivet är att bolagens juridikavdelningar blir större. Det är en nödvändig utveckling, enligt Oskar Arndt. Att ha fler bolagsjurister handlar inte bara om att lösa rena juridiska frågeställningar: granska avtal och stötta i förhandlingsprocesser. Det är, anser Arndt, värdeskapande att ha en jurist som känner verksamheten.

– Ett större juristteam gör också att kunskapen sprids. Om juristavdelningen består av för få personer kan dessa bli ett filter mellan externa rådgivare och övrig organisation. Fler interna jurister innebär att kunskapen sprids. Varje gång man sitter ner med någon annan så höjs den interna kunskapsnivån, en större avdelning ökar medvetandet i hela organisationen, säger han.

Den överraskande 19-miljardersaffären som offentliggjordes i maj förra året gick i lås under fjolårets tredje kvartal. Förutom att ha det hektiskt på jobbet har det, privat, inte varit vilken tid som helst, då Oskar Arndt och hans fästmö Mimmi fick sitt första barn, Charlie.

Knappt ett halvår efter jätteaffären har Oskar Arndt checkat ut från Izettle för att vara föräldraledig med sonen.

– Det är en otrolig omställning men fantastiskt fint. Vi är bortskämda i Sverige.

Hänger amerikanerna med på det?

– Absolut. Jag är positivt överraskad av deras inställning. Izettle är väldigt värdegrundstyrt, det är viktigt med kultur. Mycket av det jag tycker är fint med Izettle känner jag igen hos Paypal. De har varit väldigt stöttande med föräldraledigheten, trots att jag som chefsjurist är viktig i integrationsarbetet. Vi är ju också ett stort bolag med över 700 anställda. Jag brinner för mitt jobb och tycker det är fantastiskt kul, men det skulle aldrig funka att jobba aktivt och samtidigt vara hemma om man vill kunna knyta an och vara hundra procent närvarande.

Årets bolagsjurist

Årets prisutdelning sker i samband med Sveriges Bolagsjuristers Vårmöte den 3 april 2019.

De nominerade är indelade i tre olika kategorier: Årets bolagsjurist, Årets deal och Årets rising star.

Här är listan på alla nominerade:

Årets Rising Star

David Holmström, Mangold
Lisa Liljekvist, Storytel
Henrik Jonsson, Bygghemma

Årets Bolagsjurist

Oskar Arndt, Izettle
Sofia Berg, Bergvik Skog
Natasha Lindstedt, Vattenfall

Årets Deal

Stefan Backman, Tele2
Magnus Lilliehöök, Autoliv

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience