Mestro: Den som gapar efter mycket

Mjukvarubolaget Mestro noterades på börsen i december 2021. Teckningskursen var då 19 kronor. Aktien har sjunkit en hel del sedan dess och stod i 8-9 kronor i våras. Då avvisade styrelsen ett indikativt bud på 15-17 kronor per aktie. Det finns även ett par andra bolag som haft budpropåer men där styrelsen tackat nej.
Mestro: Den som gapar efter mycket - Mestro

Mestro (10,80 kr) utvecklar och säljer en molnbaserad plattform för energiuppföljning och analys. Plattformen gör det möjligt för fastighetsbolag att automatiskt samla in, bearbeta och visualisera energidata. Exempel på kunder är SBB, Nyfosa och Balder.

Bolaget grundades 2005 och omsätter drygt 29 Mkr på rullande tolv månader per Q1 2023. Rörelseresultatet uppgick under motsvarande period till -17,7 Mkr. 2022 växte Mestro 35%. I Q1 2023 landade tillväxten på 38%.

Investeringsbolaget RP Ventures är största ägare med drygt 16% av aktierna. RP representeras av Rikard Östberg som är ordförande i Mestro. Näst största ägare är AB Företagsledare Rego, de äger 13,5% och ägs till hälften av Alexandra Kulldorff som är ledamot i Mestro. Mestros grundare tillika teknikchef Magnus Astner är tredje störst med drygt 10% av aktierna. Även SBB som är en av Mestros kunder äger drygt 10% av bolaget.

Indikativt bud på över 4 gånger omsättningen

I samband med Mestros Q1-rapport i maj meddelade bolaget att de avvisat ett indikativt uppköpserbjudandet från ett konkurrerande och icke namngivet nordiskt Saas-bolag. Det indikativa budet låg på 15-17 kronor per aktie vilket skulle värdera Mestro till 139-158 Mkr i börsvärde.

Det motsvarar en multipel på 4,1 till 4,7 gånger intäkterna på rullande tolv månader per Q1 2023. Samt 3,9 till 4,4 gånger bolagets återkommande intäkter (EV/ARR) vid samma tidpunkt. Budgivaren hade som villkorat att styrelsen i Mestro enhälligt skulle rekommendera aktieägarna att acceptera erbjudandet. Styrelsen i Mestro avvisade det indikativa budet med bakgrund mot att det inte tillräckligt väl återspeglar värdet av Mestro.

Bud på konkurrent

I december 2021 noterades också ett annat mjukvarubolag, nämligen Momentum Software som utvecklar, säljer och implementerar molnbaserade system för fastighetsförvaltning och energiuppföljning i Sverige.

Den ena produkten (Momentum Fastighet) är enkelt uttryckt ett slags affärssystem där fastighetsbolagen kan hantera avtals- och hyresadministration, uthyrning, felanmälan och liknande ärenden. Medan den andra produkten (Momentum Energi) gör det möjligt för fastighetsbolag att automatiskt samla in, bearbeta och visualisera energidata. Exempel på kunder är Genova, K2A och John Mattsson. Produkten Momentum Energi är likartad den Mestro erbjuder.

Momentum är betydligt större än Mestro och omsatte cirka 100 Mkr ifjol. I juni 2022 lade tyska affärssystembolaget Aareon ett bud på Momentum värt 1,8 miljarder. Det motsvarande en multipel på 17,1 gånger omsättningen (EV/Sales) räknat på rullande tolv månader samt 79,8 gånger rörelsevinsten (EV/Ebita). Budet var på 108 kronor per aktie jämfört med teckningskursen 61 kronor vid IPO.

Danska mjukvarubolaget EG som kan beskrivs som en svensk version av Vitec (alltså en serieförvärvare inom mjukvarulösningar) har gjort en del förvärv senaste åren. Exempelvis köpte EG tre olika mjukvarubolag från Tieto där EG betalade 3 gånger intäkterna (EV/Sales) för bolagen i snitt.

I maj 2022 förvärvade EG norska bolaget Ørn Software för 590 MNOK motsvarande 3,9 gånger omsättningen (EV/Sales) på R12M. Ørn var noterat i Norge och budpremien var drygt 41%. Med bakgrund mot andra liknande affären var det indikativa budet på Mestro alltså okej (på >4x omsättningen).

Plan för att skapa aktieägarvärde?

Det indikativa budet på Mestro var 11-21% lägre än teckningskursen 19 kronor vid IPO. Så sett är det positivt att styrelsen står upp för ägarna. Samtidigt så har mycket hänt sedan dess med skenande inflation, högre räntor och dyrare finansieringskostnader samt ett mer osäkert börsklimat.

Om styrelsen tackar nej till ett bud så måste det naturligtvis finnas en plan för att skapa aktieägarvärde som överstiger det indikativa budet med marginal. Förhoppningsvis finns en sådan plan. Mestro växer fort. Men kassan sinar också.

Vid utgången av Q1 uppgick bolagets likvida medel till 14,3 Mkr (31,8). Under 2022 var bolagets fria kassaflöde, det vill säga kassaflödet från löpande verksamheten och investeringsverksamheten totalt sett -16,6 Mkr. Under Q4 2022 och Q1 2023 var totala bolagets fria kassaflöde -3,3 Mkr jämförelsevis (för de båda kvartalen ackumulerat).

Mestro-aktien steg 38% till 12,55 kronor när bolaget kommunicerade att det funnits ett indikativt bud. I skrivande stund handlas aktien till 10,80 kronor. Det är knappt 30% lägre än den nedre delen av bud-intervallet på 15-17 kr.

Andra bud där styrelsen tackat nej

I oktober 2022 meddelade styrelsen i Dala Energi som äger och driver elnät att de avvisat ett bud på deras dotterbolag Dala Energi Elnät AB från branschjätten Ellevio. Det indikativa budet uppgick till 2150 Mkr på skuldfri basis motsvarande 86,70 kronor per aktie. Dala Energi-aktien steg då över 24% från knappt 50 kronor till 61,50 kronor.

Fortnox och Olof Hallrup

Våren 2016 presenterade mjukvarubolaget Visma ett bud på konkurrenten Fortnox. Budet var på motsvarande 2,4 kronor per aktie (justerat för splitt, 24 kr våren 2016) och värderade Fortnox till drygt 1,4 miljarder kronor. Det motsvarade vid budtillfället en multipel på 9,5 gånger omsättningen (EV/Sales) samt 48,4 gånger rörelsevinsten (EV/Ebit).

Huvudägare Olof Hallrup satte sig på tvären och tackade nej till budet medan styrelsen i Fortnox rekommenderade ägarna att acceptera budet. Senare stoppades affären av svenska Konkurrensverket som motsatte sig uppköpet då Visma riskerade att få en allt för dominant marknadsposition.

Idag har Fortnox ett börsvärde på drygt 41 miljarder kronor. Aktien värderas till 24,1 gånger omsättningen samt 59,0x rörelsevinsten på 2023E. Olof Hallrup är fortsatt största ägare i Fortnox med 19% av aktierna värda 7,8 miljarder kronor. Med facit i hand ett riktigt genidrag av ordförande Hallrup.

Bakgrunden till att styrelsen förkastade budet var att en avyttring av elnätet skulle kunna påverka lönsamheten negativt för koncernens övriga verksamheter och intressebolag samt förändra verksamhetsinriktningen för koncernen.

Dala Energi äger även fibernät och en entreprenadsverksamhet som underhåller både el- och fibernätet. Det skall tilläggas att ägarbilden i Dala Energi är lite speciell. Gagnefs, Leksands och Rättviks kommuner äger nämligen tillsammans 49% av aktierna i Dala Energi. För tillfället handlas Dala Energi-aktien till 54 kronor, alltså en bra bit under det indikativa budet på dotterbolaget.

Ett annat exempel är Humble Group som utvecklar, tillverkar och säljer hållbara konsumentprodukter. Tandborstar utan plast är en viktig produktgrupp. Bolaget är en serieförvärvare och uppbyggt genom ett 40-tal förvärv.

Strax innan jul ifjol meddelade Humble att ett europeiskt riskkapitalbolag under hösten 2022 fört diskussioner med storägarna i bolaget om att förvärva hela Humble. De kunde dock inte komma överens om prisnivån och förvärvet gick i stöpet.

Humble uppgav aldrig vilken prisnivå som diskuterades. Sommaren 2022 stod aktien kring 15 kronor men föll under hösten till 8-10 kronor. I skrivande stund handlas aktien till 6,75 kronor vilket motsvarar P/E 10x på analytikerprognoserna för 2023E.

Den som gapar efter mycket…

UPPKÖPSGUIDEN

Som investerare är det både komplicerat och tidsödande att hålla koll på alla aktuella uppköpserbjudande. Affärsvärlden har under året lanserat ett nytt verktyg som vi kallar Uppköpsguiden (se länk). Logiken är densamma som för IPO-guiden. Uppdraget för Affärsvärldens Uppköpsguide är att sammanställa basfakta och information kring de aktuella bud som presenteras på den svenska börsen

Under det senaste året har antal börsnoteringar minskat drastiskt i takt med allt osäkrare börsklimat. I stället har det skett en våg av uppköp på börsen. Vi på Affärsvärlden bevakar budsituationerna på börsen genom Uppköpsguiden (se faktarutan intill).

Hittills i år har det presenterats närmare ett tjugotal uppköpserbjudanden på svenska börsbolag, inklusive en del budhöjningar. Flera av bolagen som noterades under 2021 har fått bud på sig. Några exempel är Cary Group, Sleep Cycle, Momentum Software, SignUp Software samt det indikativa budet på Mestro.

Mestro är som aktie inte ointressant. Tillväxten är god och bolaget verkar ha en uppskattad produkt. Samtidigt är förlusttakten fortsatt rätt hög. Frågan är om kassan räcker tills dess att Mestro når positivt kassaflöde.

De styrelser/ägare som avvisar budpropåer måste ha en alternativ plan för att skapa aktieägarvärde. Det gamla ordspråket “den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket” är extra tänkvärt gällande budsituationer.

Länk till Uppköpsguiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser