Aktietorget: Byter namn till Spotlight Stock Market

Det var på tiden...

Småbolagslistan Aktietorget grundades 1997 av entreprenören och eldsjälen Patrik Engellau. Liknelsen med torghandel var länge adekvat. Ett ställe dit man går för att hitta nya roliga saker och kanske leta fynd. (Här har man hittat exempelvis AQ Group, Bahnhof, Storytel, Synthetic MR, Cherry och många andra som idag har miljardvärderingar.) Med ”torghandel” följer dock en viss risk att bli lurad av någon charmig men överoptimistisk torghandlare/vd.

De senaste 5–10 åren har dock Aktietorget genomgått en stor förändring med nya huvudägare och en ledning som investerat oerhört mycket i ökad kvalitet, för både bolag och investerare.

Bland drygt 160 bolag på Aktietorget är flertalet så klart väldigt små och omogna. Det är inget fel utan tvärtom toppen, så länge det är tydligt och ärligt kommunicerat.

Aktietorget är en viktig kommersiell partner för SvD Börsplus just för att vi känner att Aktietorgets medarbetare verkligen gör sitt allra bästa för att faktiskt hålla en hög kvalitet men på de små bolagens villkor.

Det här är en svår balansgång som inte löses med att bara ha höga formella krav. Det är lätt att ha höga krav ”på papperet” och sedan sumpa poängen med detta genom att antingen:

1. Göra det byråkratiskt och destruktivt för små bolag att efterleva krav som ofta är av formaliatyp snarare än sådant som verkligen sänker risken för investerare. Eller:

2. Helt enkelt förena höga formella krav med slapp kontroll vilket skapar en ännu sämre situation.

En nyckelfaktor bakom framgången för svenska MTF:er (småbolagsbörser) som Aktietorget, men även First North, är att man hittat ganska rätt i balansen mellan krav som är till nytta för investerare och en regelbörda och kostnad som möjliggör även för små bolag att notera sig.

Det finns mycket skräp på svenska småbolagslistor, inklusive Spotlight/Aktietorget. Men lösningen är inte att kväva bolagen med tjockare regelböcker och högre kostnader. Då är det bättre med ett fokus på äkta transparens och genomlysning (därav namnet Spotlight) som investerare har verklig nytta av.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här