Är ökad komplexitet rätt svar på alla problem?

En lagtext som förr var fem sidor är nu 5 000 sidor. Alla tillägg längs vägen syftade till att vara förbättringar men den samlade effekten är att vi sjunker ner i ett regelträsk. Vår komplexa värld kännetecknas också av nollräntor och ultralätt penningpolitik. Ingen vet hur vi hamnade här eller hur läget ska normaliseras utan en större krasch längs vägen. Men det är åtminstone bra att USA:s centralbankschef Janet Yellen testar att höja räntan.
Är ökad komplexitet rätt svar på alla problem? - 07ae7dad-5004-4c59-98b9-b42511f4357bfitcroph450q80upscaletruew800sbb4b0690ca0fdf3fb0f69d20edee2401977f5ce6

Veckans minus: Det komplexa samhället

  • USA:s konstitution från 1700-talet är på 5 000 ord, alltså så kort att ett skolbarn kan lära sig stora delar utantill.
  • EU:s konstitution är på 5 000 sidor.
  • Regleringen av USA:s finansinspektion SEC klarades för 100 år sedan av på fem sidor.
  • Efter finanskrisen instiftades Dodd-Frank-lagen på 5 000 sidor.

Detta är uttryck för att vi lever i något som antropologer kallar för ”komplexa samhällen”. Bland andra vetenskapsmannen Joseph Tainter har resonerat kring att civilisationer över tid blir mer komplexa när nya utmaningar besvaras med mer avancerade lösningar. Men till slut blir varje samhälle så komplext och avancerat att man inte klarar att hantera plötsliga förändringar. Är det vad vi börjar se på sina håll?

Härom veckan berättade SvD att Stockholms stora satsning på modulboendenför flyktingar gått helt i stå. Ett enda beviljat bygglov är facit så här långt på den satsning där det 2015 talades om 3000-4000 bostäder till flyktingar.

Ett annat exempel är den stora satsningen på traineejobb för unga och invandrare. Efter massiva insatser och löften om 32 000 traineejobb har det nu blivit mindre än en 1 procent av detta. Samhället klarar helt enkelt inte att leverera.

Det är lite annorlunda i Kina. Två aktuella exempel:

1. Kina har byggt mer höghastighetsjärnväg än alla andra länder tillsammans.

2. Av världens 100 högsta broar ligger 81 stycken i Kina.

Poängen är inte att samhället skulle vara bättre om vi hade fler höghastighetsjärnvägar eller baracker för flyktingar. Poängen är att samhällen av svenskt snitt verkar ha strukturellt växande svårigheter att åstadkomma nödvändiga förändringar.

Paradexemplet är bostadsmarknaden som överhettats i skärningspunkten av undermålig bostadspolitik, skattepolitik och penningpolitik. Istället för vettiga förändringar får vi bara halvmesyrer och ökad komplexitet i form av snåriga regler om amorteringar.

Veckans plus: Räntehöjning i USA

Nollräntor, minusräntor och massiva stödköp från centralbankerna gör att vi lever i en värld av ultralätt penningpolitik. Det finns tusen och en tolkningar och åsikter om detta märkliga och långvariga tillstånd vars enda effekt verkar vara att skulder och tillgångspriser boomar. Inflation och tillväxt är däremot på låga eller mediokra nivåer.

En sak är säker. Det är något galet med nollräntor. Antingen är centralbankernas agerande galet i så måtto att nollräntor inte är nödvändigt. Eller så är nollräntor ett rimligt svar på att något är helt galet med våra samhällsekonomier. Kanske att komplexitetsnivån blivit för hög?

Oavsett vilket är det bra att Federal Reserves chef Janet Yellen med veckans räntehöjning på 0,25 procent åtminstone försöker normalisera räntorna.

Veckans genmäle: Zaplox

I veckan skrev Börsplus en kort kommentar om Zaplox (se länk längre ner) där vi pekade på konstig informationsgivning. Zaplox tillbakavisar att man försöker upp aktiekursen mer än vad som är motiverat.

– Vad som kan framstå som otydligt är att vi exempelvis ofta har långvariga relationer med en hotellkedja där vi gör affärer med flera delar av kedjan. Det kan börja med en utvärderingsorder. Sedan beställs en pilotinstallation. Därefter lägger ett av kedjans hotell en beställning. Vid alla dessa tillfällen kommunicerar vi med marknaden. Vi ska självklart försöka göra det så tydligt som möjligt, säger Zaplox vd Magnus Friberg.

Det en högst rimlig förklaring. Synd bara att det inte är den bild man alltid får av att läsa läsa bolagets pressmeddelanden där intrycket lätt blir att närapå varje order är ett smärre genombrott.

Fakta om formatet “Veckans Börsplus”

Börsplus prenumeranter brukar varje fredag få en krönika som vi kallar för ”Veckans Börsplus”. Här finns tre huvudsakliga delar:

1. Vi väljer ut Veckans plus och Veckans minus och ger vår kommentar. Det kan vara små spaningar, anmärkningsvärda nyheter eller stora trender.

2. Vi redovisar eventuella ändringar av analysråd eller i våra listor över favoritaktier.

3. Vi summerar allt som Börsplus publicerat i veckan som gått. Aktieanalyser, kommentarer och ibland vår podcast.

Senaste avsnittet av Börspluspodden:

BÖRSPLUS FAVORITER

Förutom Börsplus portfölj har vi även andra favoritaktier i olika kategorier. Listan över alla Börsplus favoriter hittar du här bredvid.

Sammanfattning av veckans analysskörd:

Sensys Gatso

Affärsutvecklingschefen och tidigare vd Johan Frilund lämnar Sensys Gatso efter nio år. Och detta kort efter det att bolaget meddelat att man också söker ny vd efter nuvarande Torbjörn Sandberg. Det bådar inte väl för ett bolag som redan har gott om externa utmaningar. Visserligen har aktien en förmåga att plötsligt vakna till liv när den slagiga orderingången väl lossnar, men vi tror inte nu är rätt tillfälle att satsa på det.

Insplanet

Långt innan så kallade affiliatebolag som Catena Media blev börsstjärnor jobbade försäkringsförmedlaren Insplanet med en liknande affärsmodell i sin bransch. Varken tillväxt eller lönsamhet är lika höga inom försäkring som inom nätspel, men konkurrensen är heller inte lika hård. Insplanet har en stark ställning i nischen och Börsplus tror att lönsamheten är på väg upp. Det gör aktien så intressant att vi köper en liten chanspost till portföljen.

Hexagon & Zalpox

Börsplus provar ett nytt format – Notiser:

  • Rykten om bud på långsökt höga nivåer ger kursrally i Hexagons övervärderade aktie (sälj).
  • Nynoterade Zaplox på First North specialiserar sig på opålitliga nyheter av glidande sort.

B&B Tools & Getinge

Notiser:

  • Rättvis värdering när B&B Tools blir Bergman & Beving och möjligheten finns nu i Momentum-delen.
  • Getinges oväntade emission är mer symtom på svårigheter än problemlösare.

Omnicar

Omnicars programvara är ett säljstöd åt bilimportörer och bilåterförsäljare. Bolaget har en bra kundlista och verkar redan kunna tjäna pengar. Om det inte vore för att Omnicar nu vill gasa tillväxten via nyemission och notering på Aktietorget. Bolaget är intressant men ledningens prognoser känns aggressiva i överkant. De tror vi inte på. Med det sagt är värderingen ändå rimlig och det är inte svårt att se uppsidan i aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.