Embracer och andra folkhemska aktier

Det är dystert att konstatera hur dålig utvecklingen har varit för flertalet av de stora folkaktierna. Den stora gruppen privatsparare verkar gång på gång fastna i riktiga surdegar. Embracer är det senaste exemplet och utvecklingen där förskräcker minst lika mycket som folkaktien – eller folksjukdomen – SBB. Men den enes nöd är den andres bröd. Att flertalet sparare så ofta fastnar med skägget i brevlådan innebär ju att det finns större vinstmöjligheter om man gör en lite bättre aktieanalys.
Embracer och andra folkhemska aktier - Ledare_kollage_nr22

Affärsvärlden skriver denna vecka om folkaktier. Analysredaktionen ger sin syn på framtiden för de idag tio mest ägda folkaktierna. Här tänkte jag istället blicka bakåt och se hur smart det varit att äga dessa aktier. Vid en första anblick är det med få undantag något av ett skräckkabinett av långsiktigt underpresterande aktier. Tittar man närmare så finns dock tydliga skillnader. Dels så klart mellan bolag men också beroende på tidsperiod. För enkelhetens skull har jag delat upp folkaktierna i fyra grupper.

Vi börjar med de tre klassiska aktierna Ericsson, H&M och Volvo. En korg av dessa tre har sammantaget givit en avkastning klart sämre än index. Sänkena är de tidigare så älskade H&M och Ericsson. Ericsson har varit dåligt under flest och längst tidsperioder medan H&M var bra fram till 2015 och därefter en katastrof.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här