John Skogman: Trader är världens svåraste jobb – har du det som krävs?

Bli inte trader. Mycket lidande och pengar kan besparas om övertaggade personer tidigt avbryter en usel traderkarriär. Men om du inte vill lyssna på det örat måste du tåla smärta för du kommer inte klara av det, skriver John Skogman i en krönika.
De flesta tänker att drivkraften för att vara trader ligger i att vara galen i pengar. Det är helt fel, skriver John Skogman.
De flesta tänker att drivkraften för att vara trader ligger i att vara galen i pengar. Det är helt fel, skriver John Skogman.

Som den rutinerade trader jag numera är får jag ibland frågan av aspirerande traders om jag har några tips till dem. Mitt första råd blir alltid – bli inte trader, för du kommer inte att klara av det. Jag vet att jag låter självgod, men faktum kvarstår att det är sant. Mycket lidande och pengar kan besparas om man tidigt avbryter en usel traderkarriär, helst innan den ens har startat.

Då det oftast inte är svaret den aspirerande tradern vill ha kommer följdfrågan om jag inte har något riktigt råd att ge. I sann Warren Buffett-anda är mitt andra råd; kom ihåg mitt första råd. För den som dock fortfarande inte vill lyssna på mig ska jag nu försöka förklara vad som verkligen krävs för att lyckas som trader. Har du det som behövs för att klara världens svåraste jobb?

BÖRSÖPPNING VIKTIGARE ÄN BACKEN

Överlever du savannens konkurrens? På börsen och på savannen gäller samma regler, att äta eller ätas. Det är faktiskt ingen överdrift utan snarare en underdrift. Inom precis alla andra yrken finns det utrymme att vara medioker och ändå komma undan med det. En dålig läkare, lärare, journalist eller aktiemäklare kan fortsätta gå till jobbet och prestera undermåligt dag efter dag. (Särskilt när det gäller aktiemäklare är detta ett mycket vanligt fenomen). Dåliga traders överlever dock inte. På precis samma sätt som det på savannen inte finns lejon som är dåliga jägare. Djungelns lag dömer dem båda till döden.

Tyvärr är denna djungelns lag något jag allt för ofta har upplevt med egna ögon. Övertaggade nybörjare som köpt den bästa utrustningen, läst alla böcker som finns att läsa och har en i varje detalj uträknad strategi. Men när de väl kliver in på börsen bryts de snabbt ner av den stenhårda konkurrensen.

Förstår du allvaret i att helga klockan 09.00? När jag som finansrookie jobbade på Kaupthings backoffice begick jag dödssynden att ringa till tradingdesken klockan nio. ”BÖRSÖPPNING”, skrek personen på andra sidan och slängde på luren. Efter att ha hållit på med trading i långt över ett decennium kan jag fortfarande räkna antalet missade börsöppningar på ena handens fingrar. Klockan nio bevakar man börsöppningen oavsett vad som händer. I skidbacken, på begravning eller när frun är på BB.

ALLTID ENSAM I RINGHÖRNAN

Orkar du ta dig vidare när du har misslyckats brutalt? På det första tradingkontoret vi öppnade hängde vi upp en whiteboardtavla med två spalter. ”MIA” (Missed In Action) och ”KIA” (Killed In Action), termer lånade från den amerikanska marinen. Ofta började det med att en stukad trader slutade dyka upp på kontoret. Ett kryss i rutan för MIA noterades. Detta följdes sedan av beskedet ”trading var nog inte något för mig, jag saknar ett vanligt jobb med kollegor och så”. Krysset fick flyttas till KIA-rutan och trading-gemenskapen hade förlorat ytterligare en medlem. Och den stukade tradern hade förlorat dels pengar men framförallt självförtroendet för att orka fortsätta.

Är du en ensam fighter? När man frågar folk vad de gillar med sitt jobb pratar de ofta om de ”trevliga kollegorna” eller ”den härliga teamkänslan”. Men som trader spelar du aldrig i ett lag, snarare står du ensam och utlämnad i din egen ringhörna. Visst kan du skrika ut din frustration, men det finns ingen som kommer att vilja lyssna och säga att ”du gjorde ändå ditt bästa” eller ”de förstår inte att uppskatta dina kvalitéer”. Ingen chef som vill ”debriefa” eller facklig representant att klaga hos. På börsen kan ingen höra dig skrika.

VIKTIGAST: KUNNA UTHÄRDA SMÄRTAN

Klarar du av mer smärta än alla du känner? En vanlig uppfattning är att det finns specifika personlighetsdrag som behövs för att vara en skicklig trader. Att vara snabbtänkt för att kunna göra korrekta överslagsberäkningar. Att ha ett öga för detaljer för att upptäcka det andra inte ser i en redovisning. Att genom hög reaktionshastighet agera först på kursdrivande nyheter.

Sanningen är dock att inget av detta egentligen spelar någon roll. Istället finns det en enda avgörande förmåga som alla skickliga traders har gemensam. Låt mig citera OS-guldmedaljören och expertkommentatorn Anders Gärderud. Under en VM-final i 10 000 meter återstod endast 3 varv och en trio hade brutit sig ur klungan medan loppet gick i rasande fart. Gärderud fick frågan om vilken egenskap som han nu trodde skulle avgöra racet. Utan att ens reflektera en sekund svarade han; ”nu handlar det bara om en sak, vem som kan uthärda mest smärta.” Bättre än så kan man inte sammanfatta en traders absolut viktigaste egenskap.

JAG VILL FÖRA ARVET VIDARE

Älskar du känslan av att vara lite bättre än alla andra? De flesta tänker att drivkraften för att vara trader ligger i att vara galen i pengar. Det är helt fel. Pengar fungerar egentligen bara som ett resultatmått. Drivkraften om du vill nå framgång som trader ligger i viljan att överlista marknaden. Långsiktigt kan ingen slå marknaden brukar det heta. Men hoppet om att ändå lyckas med det är vad som driver alla traders till sina skärmar varje dag.

Så frågan kvarstår, har du det som krävs för att klara världens svåraste jobb? Kanske tänker du nu att det ändå är värdigare att skaffa ett riktigt jobb och bidra med något vettigt till världen? Ja, det är precis vad jag har försökt säga. Men tur är i vilket fall att det finns några till som mig, för vilka skulle annars föra arvet vidare att skrika ”BÖRSÖPPNING” till alla som inte förstår bättre än att höra av sig klockan 09.00?

John Skogman, daytrader som tidigare jobbat på Remium, Kaupthing och gjort en FN-sväng i Kosovo. Idag är han mest känd för att han driver Börspodden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco