Kreditförlusterna börjar svida hos Bank Norwegian

Säg två bubblor och många säger bostäder och blancolån. Statens sug efter mer skatteintäkter verkar dock snarare elda på bostadsbrasan än tvärtom. Det är i vart fall tolkningen av ett färskt skatteförslag som kommer göra bostadsbyggande dyrare. Samtidigt verkar det läcka lite helium ur Bank Norwegians högtflygande kreditballong.
Kreditförlusterna börjar svida hos Bank Norwegian - 8c09afbf-0801-4ff2-9695-1e946135041bfitcroph450q80upscaletruew800s67511e5f9ba3affb5360673bdc3b61264db9d06b

Fakta om formatet “Veckans Börsplus”

Börsplus prenumeranter brukar varje fredag få en krönika som vi kallar för ”Veckans Börsplus”. Här finns tre huvudsakliga delar:

1. Vi väljer ut Veckans plus och Veckans minus och ger vår kommentar. Det kan vara små spaningar, anmärkningsvärda nyheter eller stora trender.

2. Vi redovisar eventuella ändringar av analysråd eller i våra listor över favoritaktier.

3. Vi summerar allt som Börsplus publicerat i veckan som gått. Aktieanalyser, kommentarer och ibland vår podcast.

Veckans plus: Norrmännen verkar sitta på Svarte Petter

Börsplus har lagt mycket tid på att analysera konsumentkreditaktier som Nordax, Resurs Bank med flera. Senast såg vi en frestande låg värdering i Oslonoterade Bank Norwegian men vi ryggade tillbaka när vi granskade bolaget närmare i sömmarna.

Nästa oroande datapunkt kom nu under fredagen när Bank Norwegian sålde en portfölj av svenska nödlidande lån. Bokvärdet var 585 Mkr så de nominella lånebeloppen borde vara i miljardklassen. Till saken hör att det dröjer innan lån klassas som nödlidande. Vid halvårsskiftet 2016 hade Bank Norwegian totalt givit svenska bruttolån på 4,5 miljarder kronor. Två kvartalsrapporter senare är alltså uppskattningsvis 1 miljard kronor av den svenska låneboken nödlidande.

Mellan tummen och pekfingret gissar vi alltså att av hela Bank Norwegians stock av svenska blancolån från i somras är det motsvarande runt 20 procent som nu sålts som nödlidande. Kan man tolka det som att snabb kreditexpansion medför risker? Sälj Bank Norwegian.

Veckans minus: Skattechock mot fastighetsutvecklare

Alla i fastighetsbranschen och särskilt bostadsutvecklarsektorn, som Börsplus analyserat mycket, har haft ögonen på den omfattande skatteutredning som efter flera års arbete presenterades i torsdags. 450 sidor utredning mynnar ut i blandade besked. Förslagen innebär en omfattande skattehöjning för fastighetsbranschen.

Bakgrunden är att fastighetssektorn betalar extremt låg bolagsskatt tack vare möjligheten till ”paketering” av fastigheter i bolag. Utredarens förslag bedöms ge ytterligare 8-17 miljarder kronor till statskassan till priset av dyrare bostadsbyggande och fler inlåsningseffekter.

– Som skatterådgivare är förslaget om avskattning mest överraskande för mig. Det innebär i princip att beskattning sker i det bolag som säljs. Avskattning sker med utgångspunkt i marknadsvärdet på fastigheten. Genom detta får bolaget i och för sig nya skattemässiga värden, men det finns flera tillämpningsproblem. Jag är tveksam till om det överhuvudtaget går att åstadkomma en rättvis och likformig beskattning. Detta kan initialt leda till en form av retroaktiv beskattning, skriver Grant Thorntons skatteexpert Andreas Adolphsson.

Förslaget är att dessa nya lagar träder i kraft i mitten av 2018. Om det finns politisk majoritet återstår att se men många håller nog med om det principiellt rimliga i att fastighetssektorn inte bör vara ett skattefrälse. Å andra sidan, att i bostadskrisens Sverige stoppa in fler käppar i hjulet för nybyggande kanske inte är så smart?

Senaste avsnittet av Börspluspodden:

BÖRSPLUS FAVORITER

Förutom Börsplus portfölj har vi även andra favoritaktier i olika kategorier. Listan över alla Börsplus favoriter hittar du här bredvid.

I veckan analyserade vi den danska äggkartongstillverkaren Brødrene Hartmann. Där fann vi ett välskött bolag i en stabil och lönsam liten nisch av förpackningsmarknaden. Värderingen är just nu låg kring 10 gånger nästa års förväntade rörelseresultat. Vi lyfter därför fram bolaget som en ny favorit inom kategorin sparaktier.

Sammanfattning av veckans analysskörd:

Acucort

Noteringsaktuella Acucort tar fram en produkt för akuta allergiska reaktioner. Produkten som de utvecklar är Dexa ODF, som är en tunn film innehållande den starka glukokortikoiden dexametason. Filmen läggs på tungan och löser upp sig inom 10–15 sekunder. Allergi är stort och växande område och bolagets räkneexempel pekar på en möjlig miljardomsättning om ett läkemedel som Dexa ODF blir framgångsrikt. Bolaget hoppas kunna introducera produkten redan 2019. Vi har svårt att se planerna som helt realistiska och oroas av att man trots tio års arbete inte ens har en tillverkningspartner klar.

Compare-IT

Noteringsaktuella Compare-IT har tagit fram produkter för smarta hem. Det rör sig om elinfrastrukturen som sitter i väggar och elcentral. Själva tekniken som gör det möjligt att fjärrstyra lampor med app i mobilen, ställa in huset i hemma/borta-läge där vatten, lampor och el stängs av när man inte är hemma samt få en översikt av elanvändningen. Den stora poängen med Compare-IT:s koncept är att det är billigare och enklare att driftsätta än vad som hittills varit alternativet på marknaden. Börsplus tycker bolaget ger i allmänhet ett seriöst intryck och dess mål och strategi känns väl avvägda. Vi tycker man kan överväga att vara med på noteringen men vi väntar oss ingen snabb succé.

Isofol Medical

Börsaktuella Isofol Medicals läkemedelskandidat kan nå en miljardmarknad relativt snabbt, om bara den avgörande studien ger grönt ljus. Nu söker man drygt 400 Mkr för att genomföra denna. Siktet är inställt på att ta fram en produkt, Modufolin, som gör behandlingen av kolorektalcancer mer effektiv. Detta är den tredje vanligaste cancerformen och står för ungefär en tiondel av alla nya cancerfall. En mycket stor marknad hägrar alltså. Börsplus tror dock att det kan bli en blåsig första tid på börsen för Isofol. Det lockar därför inte särskilt att teckna aktien nu.

Yield

Det finns idag bara ett skäl att intressera sig för Aktietorgsaktien Yield. Det är om man tror att portföljbolaget Isofol gör en lyckad debut på First North och kan komma över den aktien till rabatt via Yield. Så ser det inte ut.

Brødrene Hartmann

Brødrene Hartmann grundades för 100 år sedan och är marknadsledande inom tillverkning av äggkartonger – en stabil och lönsam liten nisch av förpackningsmarknaden. Bolaget andas optimism när man investerar kraftigt i ny kapacitet och aktien är dessutom lågt värderad. Bolaget är ingen tillväxtmaskin även om vi ser positivt på framtiden med investeringar i ny kapacitet som ännu inte riktigt visat sig i bolagets omsättning. Sammantaget är det ett välskött bolag i en kapitalintensiv men stabil och lönsam nisch av förpackningsmarknaden. Det räcker lång väg enligt oss, och rådet blir att köpa aktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.