Krönika
Marknadens ologiska logik

Nybörjare har ofta friska ögon som gör att de ställer ”dumma frågor” som ruskar om och tvingar de förment kunniga att tänka igenom det man annars tagit för självklart. Så här kan det låta på Börsplus område:
Är det inte helt galet att H&M:s börsvärde ökade med 23 miljarder samma dag man berättade att vinsten rasade med 1 miljard kronor?
Börsen kan verka ologisk om man inte förstår två saker. Dels att det är helt olika saker som styr på lång respektive kort sikt. Och dels vilken roll åsikter och förväntningar spelar.
Vad är viktigast?
Vinsterna. Långsiktigt styrs aktier av bolagens vinster. Man brukar säga att börsen på lång sikt är en våg och på säg 10 års sikt så väger vinsterna tyngre än allt annat tillsammans.
Är inte vinsterna viktiga på kort sikt?
Jo, men på ett helt annat sätt. På kort sikt är det åsikterna om de framtida vinsterna som är viktiga medan det på lång sikt är de verkliga vinsterna som räknas. Så om börsen på lång sikt är en våg så är den på kort sikt en rösträknare, eller en popularitetstävling om man så vill.
Men hur kan en aktie bli mer poppis om vinsten faller?
Det handlar om förväntningar. I fallet H&M så visste alla att vinsten skulle bli dålig. Det hade redan påverkat aktien. Nytt för dagen var istället att det inte blev ännu värre och att det syntes vissa ljuspunkter. Det var uppenbarligen tillräckligt för att många investerare skulle byta åsikt och bli mer positiva.
Hur kan åsikter ändras så snabbt?
Om börsen kortsiktigt är en rösträknare så kan man tänka sig att den regerande åsikten ibland har en rätt liten majoritet. Då kan även en liten nyhet tippa över ”mittenväljare” så att det blir en helt ny åsikt som sätter agendan. Då ändras börskurser mycket och snabbt. Ovanpå det finns effekten av att många investerare lägger allt fokus på att gissa vad alla andra ska tycka. Det ger ett beteende där det är ”logiskt” med stora och snabba skiften.
Vad är sammanfattningen?
- Börsen är på lång sikt en våg som mäter faktiska vinster.
- Men på kort sikt står åsikter och förväntningar. Börsen är då en rösträknare där olika investerare “röstar” på vad de tror om framtida vinster. Eller röstar på hur de tror att de andra ska rösta.
- På kort sikt blir det alltså viktigare att gissa folks nästa åsikt istället för att analysera vinstutvecklingen, även om det så klart hänger ihop.
Hur ska man själva agera?
Det är en fråga om fallenhet. Är man skicklig på att avläsa flockens rörelser och gillar hög puls så kan man med fördel ha ett kortsiktigt perspektiv, även om det egentligen är ett nollsummespel.
För de flesta är det dock bättre att satsa på plussummespelet det innebär att vara med och långsiktigt ta del av verkliga vinster.
Kruxet är att veta om dagens börsturbulens speglar ”ordinarie” åsiktssvängningar eller om det handlar om att den långsiktiga verkligheten kanske faktiskt måste revideras.
Kommer vi gå in i en tid där börsvinsterna rasar såpass att det är motiverat med börskurser som faller så mycket att även en långsiktig investerare bör bry sig? Vi har inget svar. Och de som med säkerhet uttalar sig om hur börsen kommer gå på kortare sikt än säg 5 år ska man inte lite på.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.