Krönika Investeringsfilosofi
Segla inte vilse på börsen
Här är elva av Affärsvärldens ledstjärnor för att navigera rätt på börsen.
- Fundamentala värderingar. Det är inte aktiers kursrörelser utan bolagens vinstförmåga som Börsplus försöker förstå. Siffrorna måste gå ihop. Det måste ett sannolikt scenario där en aktie är köpvärd på fundamentala grunder.
- Kvalitet kan få kosta. Låga värderingar är dock inte allt här i världen. Växande kvalitetsbolag ska få kosta. Vi är nära bolagen och gillar mindre företag snarare än större. Ett välskött mindre bolag har större potential än ett stort välskött bolag.
- Börsen är ett maratonlopp. Investeringshorisonten bör vara flera år. Hur bolag eller aktier går på något kvartals sikt spelar mindre roll. Det är viktigare att undvika stora förluster än att jaga snabba vinster. Fokus ska vara på långsiktig riskjusterad avkastning.
- Riskera aldrig kapitalet. Det är inte fel att äga enskilda högriskaktier. Men på portföljnivå ska man aldrig riskera att varaktigt göra stora förluster. Av detta följer att man aldrig ska vara i en sits där man är tvingad att sälja vid fel tidpunkt. Leta gärna efter investeringar vars risker inte är korrelerade med varandra.
- Följ inte flocken. Var defensiv när börsen är girig och var mer aggressiv när börsen är orolig. Leta efter aktier som är bortglömda, hatade och/eller undervärderade.
- Marknaden är oftast effektiv. Denna sanning går lite stick i stäv med ovanstående punkt. Båda är dock sanna i olika lägen. Den som vill förstå mer om denna och andra paradoxer rekommenderas att läsa Howard Marks bok ”The most important thing” eller Charlie Ellis ”Winning the losers game”.
- Känn dig själv. Alla investerare är sin egen största fiende. Psykologi och drifter lockar oss att köpa, behålla eller sälja av fel orsaker. Stringenta analysmetoder, uppföljning och självkritik är Börsplus sätt att hantera detta.
- Ha alltid säkerhetsmarginal. En låg värdering ger både potential och krockkudde. Detsamma gäller starka balansräkningar. Men säkerhetsmarginal handlar också om att inte ha hybris. Stresstesta alltid den egna slutsatsen så att det inte svider för mycket även om du får helt fel.
- Tålmodig opportunism. Man kan inte stressa fram avkastning. Även om man tittar på 300 aktier på ett år så ska man vara nöjd om man hittar ett par riktigt bra investeringar. Och bra investeringsidéer blir inte alltid bra aktier över en natt. Ibland får man vänta länge. Men omvänt måste man ibland agera väldigt snabbt och opportunistiskt.
- Se människan. Aktier är bolag och bolag är människor. Bra ägare, duktig vd och rätt incitament är oerhört viktiga faktorer i ett investeringsbeslut. Vet man att människorna är rätt så behöver man förstå mindre av bolaget och marknaden. Idealet är att köpa in sig i bolag med en halvung entreprenör som både bevisat sitt värde och har decennier kvar av värdeskapande.
- Sluta aldrig fråga. Ovanstående låter kanske som självklarheter men det är förbluffande svårt i praktiken. När har marknaden rätt och när ska man lita på sin egen analys? När ska man ha tålamod och när ska man sälja och gå vidare? Ska man vara långsiktig även om man ogillar läget på kort sikt?
Det finns inga allmängiltiga svar men den som har en genomtänkt investeringsfilosofi har åtminstone enklare att ställa rätt frågor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla krönikor