Skogman: Sorglig vardag eller stolt farsa – ditt bank-paraply avslöjar allt

Du hade inte tillräckligt bra betyg, din pappa spricker av stolthet eller du spenderar lunchen över en billig matlåda. Jag kan utläsa allt bara utifrån vilket paraply du har, skriver krönikören John Skogman.
Det enda som är bra är med ett Swedbank-paraply är att du inte behöver vara rädd om det. Stället vid utgången fylls alltid på. Annars ställer facket till med ett helvete, skriver John Skogman.
Det enda som är bra är med ett Swedbank-paraply är att du inte behöver vara rädd om det. Stället vid utgången fylls alltid på. Annars ställer facket till med ett helvete, skriver John Skogman. Foto: TT

Vi har just genomlidit en av de regnigaste somrarna i Sverige på länge. Hoppet om en solig höst börjar också försvinna då vi fortfarande föräras med regn vareviga dag. Men inget negativt som inte för något positivt med sig. Och nu tänker jag inte på våra välfyllda vattenmagasin. Nej, regnet och de därmed väl synliga paraplyerna, ger dig en närmast unik chans att förstå mer om människorna omkring dig.

Så vad kan du då skåda när regnet återigen faller över Stureplan en vanlig onsdag vid lunchtid?

Carnegie

Det är vinrött, det ser dyrt ut och man vet att under det finns ingen ”diversity” så långt ögat kan nå. Det finns två möjliga bärare – den anställde eller kunden. Den anställde är en ung kille som så fort han signat anställningskontraktet passat på att norpa åt sig ett paraply. Eller snarare två paraplyer, ett till sig själv och ett till den orimligt stolta farsan.

Det här är även en paraplybärare som verkligen hoppas på regn. Så snart yr.no visar åtminstone 20% risk för regn så har paraplyet en säker plats i handen. Vid 70% risk kan det till och med vara uppfällt (så loggan syns).

“Här går jag och jobbar på Carnegie. Inte för att det är något märkvärdigt. Att jag har småstånd har absolut inget med det att göra.”

Penser

Betygen räckte inte riktigt till för att få jobba på Carnegie och pappas förmögenhet var inte nog stor för att få bli kund. Det fick helt enkelt bli ett Erik Penser-paraply istället.

Problemet är att man därmed också förkroppsligar allt som Penser står för. En blandning av usel uppdragsanalys och private banking för nyrika utan egentliga pengar. En kvalificerad gissning är att paraplybäraren själv sitter fast med Maha Energy som bästa case. Något man helst inte vill prata om för att inte riskera att avslöja att de mesta av pengarna fortfarande finns hos Avanza.

Handelsbanken

Här har vi ett paraply som närmast kan betraktas som en antikvitet. En klenod sedan tiden när banken fortfarande delade ut ”merch” till sina anställda och kunder. Sedan insåg man att det kostar pengar. Och det hatar Fredrik Lundberg.

Vid möte med denna paraplybärare gäller det att noga akta sig för att nämna paraplyet. Annars blir du översköljd av en halvtimmes utläggning om bankens stormaktstid när bäraren själv var kontorschef för en blomstrande verksamhet. Märkligt nog verkar alla som jobbat på Handelsbanken någon gång ha varit kontorschefer.

SEB

Sedan ”walk of shame”-paraden från tunnelbanan till kontoret i Rissne upphörde har klassklyftan mellan stads-SEB:are och förorts-SEB:are minskat något. Men självklart kan inte ett nybyggt kontor i Solna sudda ut den. Ett SEB-paraply är därför svårtytt och kan betyda så mycket. Synligt runt Mall of Scandinavia och kombinerat med ett nyckelkort runt halsen sänker det dig till Swedbanknivå. Samma paraply vid Kungsträdgården gör dig till en potentiell M&A-räv.

Swedbank

Det är lika bra att jag är ärlig. Det finns ingen framgång what so ever att utläsa ur ett Swedbank-paraply. Det signalerar en sorglig vardag där främsta uppgiften är att neka turister att göra valutaväxlingar.

“No, it is not possible. But please use the machine outside”.

Det enda som är bra är att du inte behöver vara rädd om paraplyet. Stället vid utgången fylls alltid på. Annars ställer facket till med ett helvete.

SBAB

Det här är paraplyet som potentiellt kan lura dig. SBAB försöker sig på att skapa en uppstickarkänsla, utan att vara en uppstickare. Paraplyet pryds antagligen av en genomusel slogan som ledningsgruppen köpt för dyra pengar från en marknadsbyrå.

“Det finns inget dåligt väder, bara dåliga bolån”. Däremot ser du sällan dessa paraplyer röra sig utomhus.

Då lönen är så dålig hos SBAB håller matlådan med gårdagens middagsrester personalen fängslad inomhus över lunch.

Intersport/Stadium/Clas Ohlson

Här kan du räkna med att det var ett panikinköp gjort 10 minuter tidigare. Regnet börjar plötsligt falla och den oförberedda blir återigen drabbad av en händelse i livet som det inte finns någon plan för. Det är egentligen typiskt för hela tillvaron där bäraren stressar fram och tillbaka mellan jobbet som controller på Synsam och radhuset i Huddinge. Livet har för länge sedan tappat sin charm och jobbet suger all energi. Men vad gör man inte för att betala räkningarna.

Sedan finns det vi som inte ens lyckats införskaffa ett paraply utan får låta regnet rinna ner över ansiktet, skapa våta fläckar på kläderna och fullkomligt förstöra de nyinköpta gympadojorna. Vad vi är för några typer har jag inte lyckats lista ut ännu. Förutom att vi saknar jobb.

John Skogman, daytrader som tidigare jobbat på Remium, Kaupthing och gjort en FN-sväng i Kosovo. Idag är han mest känd för att han driver Börspodden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB