Krönika
Utdelning med bismak
Swedbanks styrelse föreslår, helt enligt tidigare planer, att ägare till de färska preferensakatierna ska få en utdelning på 2,40 kronor per aktie. Det kostar banken en halv miljard kronor men är ändå inte mycket att orda om.
Utdelningschocken är i stället den ordinarie utdelningen på 4,50 kronor per stamaktie. Det är visserligen en halvering jämfört med föregående år men ändå överraskande mycket. Sätt summan i relation till aktiekursen, 35 kronor senaste betalt på onsdagen, och det visar sig att direktavkastningen blir 12 procent.
Totalt kostar utdelningen till stamaktieägarna 2,4 miljarder kronor. Inte illa för en bank som så sent som för några månader sedan var nödlidande och tvangs begära en emission på 12 miljarder kronor.
Med risk för att förstöra stämningen för Swedbanks gamla aktieägare är det tyvärr så att principen att först ta in pengar, bara för att några månader senare dela ut dem igen, innebär ett slöseri med aktieägarnas pengar. Det går visserligen att hävda att rundgången för en del stora aktieägare, stiftelser och fonder, är ett nollsummespel.
Men för mindre aktieägare, framför allt privatpersoner, är det definitivt inte så. Skillnaden är att de mindre aktieägarna måste räkna med skatteeffekten: Först ska de betala in kapital i emissionen med redan skattade medel och sedan ska de betala skatt på utdelningen.
Swedbankledningen väljer därmed väg i det ställningskrig som skapats på bankmarknaden. Så sent som under tisdagen meddelade Nordea att banken både begär in nya pengar, totalt 2,5 miljarder euro, och levererar utdelning för 2008. Också det i praktiken ett slöseri med de små aktieägarnas pengar.
Rent intuitivt förefaller den andra vägen, som SEB står för, vara den enda raka. Banken meddelade i förra veckan att den planerar att göra en nyemission på 15 miljarder kronor. Samtidigt meddelades det att aktieägarna inte får någon utdelning för förra verksamhetsåret.
Än tydligare blir skiljelinjerna mellan bankerna när man betänker att Swedbank är den bank som har störst andel småaktieägare (338 315 aktieägare totalt per 31 januari 2009), och som alltså drabbas mest av skatteeffekten, och att SEB (283 719 aktieägare) tvärtom är den bank som har minst andel privatpersoner som ägare.
Det är tydligt att SEB har följt direktiven från storägaren Investor. Investors vd Börje Ekholm förklarade i samband med investmentbolagets rapport tidigare i januari att börsbolagen enligt hans mening borde vara snåla med utdelningarna för att vara beredda om tiderna blir ännu sämre.
Vem eller vilka Swedbank lyssnat på är oklart, men det kan inte vara småaktieägarna.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.