Verkligheten har trumf, oavsett Trump

Det kan komma positiva saker ur USA:s nästa presidentperiod. Givetvis känner man samtidigt stor oro för Ukraina och amerikansk isolationism. Men detta bottnar till stor del i saker som smäller högre än Trump. Nämligen fakta. USA är dessvärre inte längre så Great som många tror.
Verkligheten har trumf, oavsett Trump - Ledare_kollage_46
Foto: TT

USA-valet gör att kulturkrigets Lützendimmor delvis skingras. Lagom till Gustaf Adolf-dagen den 6 november kunde vi klart se att kulturkriget engagerar folk i media mycket mer än folk i gemen. Fakta i form av pressad hushållsekonomi och okontrollerad migration vägde tyngre för flertalet väljare än varningar om en ny Adolf Hitler.

ODUGLIG FÖRETAGARE

För de flesta av oss framstår Donald Trump förvisso som en djupt osympatisk figur. En dömd bedragare med hög lögnfaktor och låg moral är illa nog. Därtill stör jag mig lite extra på att Donald Trump varit så oduglig som företagare.

Men man måste se fler nyanser än svartvitt. Att politiker ljuger och är ohederliga är inte unikt för Donald Trump. Det har hänt många gånger förr utan att det slutat med demokratins död.

Och fakta är fakta. Under Trumps första fyra år som president så startades inga nya krig, ekonomin var stark och det slutade inte med diktatur. Men under Biden/Harris så plågades USA av hög inflation, kravaller och illegal massinvandring samtidigt som Amerikas fiender passade på att angripa Ukraina och Israel.

FAKTA TRUMFAR

Det visade sig att den verkligheten vägde tyngre än Kamala Harris slagord om “fascism” och “glädje/joy”.

EFFEKT AV TRUMPS POLITIK
OPINION INFLATION BNP/ CAPITA
Migration ner Bra ? ?
Regleringar ner Bra Bra Bra
Skatter ner Bra ? Bra
Tullar och industripolitik ? Dåligt ?
Statsskuld upp Dåligt Dåligt ?

Hur kommer verkligheten påverkas av Trumps politik? Tabellen intill visar fem viktiga områden som lyfts fram av analysfirman Gavekal.

Tabellen visar också min syn på den troliga effekten av Trumps politik på den amerikanska opinionen, inflationen och välståndet. Frågetecknen indikerar att det finns motverkande faktorer som gör att nettoeffekten är oklar.

Den stora jokern är tullar och andra former av industripolitik. För det första är omfattningen väldigt oklar. Blir det mest show och symbolpolitik eller blir det omfördelningar på tusentals miljarder dollar?

För det andra kan industripolitik konstrueras väldigt olika. Ibland görs det smart och effektivt (vanligt i Sydostasien) men ofta blir det mest destruktivt, vilket varit normen i Västeuropa. Hur det än blir i USA så är det troligtvis inflationsdrivande.

På den negativa sidan är det också oundvikligt att Trumps politik medför stora budgetunderskott i ett läge där statsskulden i förhållande till BNP redan har skenat till rekordnivåer under Biden/Harris.

Men om USA:s ekonomi är stark i övrigt så lär marknaden fortsätta acceptera en högre statsskuld. Sammantaget tycker jag tabellen visar på en del spännande möjligheter där även Sverige och svenska företag gynnas om USA får en starkare ekonomi.

USA INTE SÅ GREAT

Klimatförändringar är ett område där Trumps politik lär ha mindre påverkan än vad många i Sverige befarar. Skälet till det är att USA helt enkelt inte är så stort i dessa sammanhang.

Grafiken intill visar att USA bara står för en sjundedel av världens CO2-utsläpp. EU står endast för 8% medan Kina och övriga BRICS-länder står för 50% av CO2-utsläppen. Väger vi in utsläpp av övriga växthusgaser där särskilt metan har en stor inverkan så minskar andelen utsläpp från EU till 6% medan USA endast står för 11%.

Det här är siffror från 2022 och blickar vi fram ett par år så kommer EU och USA bara stå för 5% respektive 10% av världens utsläpp av växthusgaser. Fast ur klimatets synvinkel är det mycket mindre än så eftersom fotosyntesen varje år skapar “vild” biomassa (växter och djur) som sedan dör och bryts ned i ett kretslopp oberoende av människan.

“Denna naturliga kolcykel överskuggar mänsklighetens bidrag: Den uppgår till tio gånger så mycket CO2 som människor skapar genom sina aktiviteter, så som förbränning av fossila bränslen”, enligt universitetet MIT:s klimatportal.

Förvisso är det ändå människans “extra utsläpp” som över tid skapar klimatförändringar. Men att den naturliga kolcykeln är så gigantisk innebär att förändringar i mänskliga utsläpp ger försumbar effekt sett över enstaka år eller decennier.

Att se “grön omställning” i EU och USA de närmaste decennierna som en ekologisk ödesfråga är alltså verklighetsfrämmande. Utan enorma förändringar i Asien så är det helt uteslutet att minska växthuseffekten och även då torde det ta generationer.

MER SNACK ÄN VERKSTAD

Många tror att USA är världens största ekonomi men den titeln tillhör sedan flera år Kina. USA är fortfarande störst räknat i nominella dollar men justerar man för köpkraft så är Kina klart större. Det som räknas är ju hur mycket varor och tjänster som produceras och konsumeras. Inte om priset är högt eller lågt.

Lägger man den här grafiken bredvid den om CO2-utsläpp så förstår man att EU avindustrialiserats oerhört och att USA är långt från ledande.

PROBLEMET FÖR UKRAINA

Trump i Vita Huset innebär en minskad vilja att bekämpa Ryssland i Ukraina. Det är djupt oroande. Men att ha “Trump älskar Putin” som enda förklaringsmodell för detta är barnsligt och missvisande. Det finns djupt sakliga grunder till att USA kanske måste prioritera annorlunda än att ge Ukraina obegränsat stöd.

Jag har alltid ifrågasatt om västliga sanktioner kommer vara särskilt effektiva med tanke på att en klar majoritet av världens befolkning och industri finns i länder som inte tvekar att handla med Ryssland. Det är en farhåga som tyvärr har besannats.

“Inom några månader [från krigsutbrottet] fick vi veta att Ryssland producerade fler tunga artillerigranater varje månad än alla västerländska ekonomier på ett år. Detta väcker frågan om postindustriella samhällen kan ha global militär hegemoni”, skriver Louis Gave på analyshuset Gavekal och fortsätter:

“Om USA producerar mindre än 4% av världens stål, och bara ett fartyg för varje 100 fartyg som Kina tillverkar, kan USA fortfarande göra anspråk på världens militära förstaplats?”

Det är en mycket viktig fråga. Kinas militära upprustning är enorm. Kinas flotta anses av många redan vara större och modernare än USA:s motsvarighet. Det kommer alltså krävas enorma insatser från USA för att matcha Kina i en framtida konflikt om Taiwan. Mot den bakgrunden är det inte konstigt om USA vill hushålla med krigsmateriel och inte ge allt till Ukraina.

Desto viktigare att EU istället rustar upp snabbt och kraftfullt. Om oron för Trumps nyckfullhet eldar på den utvecklingen så är det kanske ingen dålig sak.

SANNING OCH KONSEKVENS

Många som känner sig smarta säger att Trump symboliserar en era som är “post-truth”. Den som sa’t han va’t, skulle jag säga. Det är ju “de smartas” ovilja att vara ärliga och faktabaserade i frågor runt migration, miljöpolitik och globalisering som leder till att väljarna (ofta motvilligt) föredrar politiker som Trump.

REGIMSKIFTE PÅ AFV

Slutligen så kan jag berätta att det blir regimskifte även på Affärsvärlden. Jag fortsätter som ansvarig utgivare, styrelseordförande och krönikör men från och med nu är det Max Jedeur-Palmgren som tar över som chefredaktör. Vi har jobbat väldigt nära som kollegor i tre år och jag är väldigt glad och stolt över den här förändringen. Glad för att Max är så bra. Och stolt eftersom det är en kvalitetsstämpel när successionsfrågor kan lösas internt och ur en styrkeposition.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF