Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vallgårdare, finne, europé

2019-02-20 18:00

Ta spårvagn nummer 9 från centralstationen i Helsingfors, gå av vid hållplats Fleminginkatu och där, i hippa stadsdelen Vallgård, eller Vallila som det heter på finska, ligger numera Nordeas huvudkontor. När flytten till den finländska huvudstaden blev offentlig jublade finländarna och svenskarna ryckte på axlarna, i varje fall utåt. För visst var det nesligt att Stockholmsbörsens största bolag lämnade landet. I synnerhet för att det tycktes börja med lite gafflande med regeringen, inget värre än det vanliga småtjafsandet.

Samtidigt fanns det en logik som låg bortom någon miljard hit eller dit till resolutionsreserven. Nordea är inte bara Nordens största bank, utan också den mest internationella, en sammanslagning av svenska Nordbanken, finländska Merita, danska Unibank och norska Christiania Bank, Kreditkasse och Gjensidige. Finland ligger i euroområdet och är en del av den europeiska bankunionen. Nästa steg tycktes givet: köp eller sammanslagning med en europeisk bank.

”För Nordea, som redan är en internationell bank och klart större än sina nordiska konkurrenter, vore en närvaro i Europa en naturlig lösning. Kunderna kan servas på ett sätt som lokala spelare inte förmår”, skrev Affärsvärldens redaktionschef Lotta Dinkelspiel i förra veckan.

I Göran Linds intervju med Casper von Koskull på sidan 22 tycks Nordeas vd hålla med.

”Banksektorn i Centraleuropa är alldeles för fragmenterad, något behöver ske.” Så lägger han till: ”Men det är inte på min agenda. Nordea fokuserar på Norden.”

Ja men då så: Välkommen tillbaka till Stockholm!

Chefredaktör

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet