Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Brexit slår mot flora och fauna

2019-05-15 18:00
Elva potatissorter påverkas av brexit. Foto: Leif R Jansson / TT

I och med Brexit kan en hel del växtsorter försvinna och inte längre vara tillgängliga för svenska fritidsodlare. Det märks särskilt bland grönsaker där enbart Storbritannien har registrerat särskilda sorter vilket innebär att de inte får säljas på EU:s marknad efter Brexit. Här finns ett antal sorter inom rödbeta, pumpa, mangold och tomat men också sallat och potatis. Vad gäller grödorna så rör det sig i flera fall om många olika sorter.

För potatisarnas del rörde det sig om elva potatissorter som försvann den 30 mars. Flera sorter från den brittiska sortlistan riskerar att hamna utanför EU:s sortlista då de inte finns med på något annat lands sortlista.

Enligt Jordbruksverket pågår arbete runtom i Europa för att få populära sorter registrerade på andra länders sortlistor, men myndigheten har saknat en helhetsbild. I den gemensamma sortlistan för lantbruksväxter finns det i dag cirka 1 000 sorter som endast är listade i Storbritannien. Motsvarande siffra för köksväxter är 650 sorter.

EU-kommissionen har lovat att ta fram listor över vilka sorter som endast finns registrerade i Storbritannien. Till handlare uppmanar Jordbruksverket att man inte ska ta in eller bygga upp lager av fröer som man riskerar att inte få sålt.

Helene Rothstein

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom