Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Vinnare i Grand Slam

2018-06-13 18:00
Margaret Smith Court från Australien har vunnit flest Grand Slam-titlar någonsin – 24 stycken.

En Grand Slam är det mest prestigefyllda en tennisspelare kan vinna.

Fram till 1988 spelades Australian Open på gräs i december, men sedan dess avgörs den på hardcourt-underlag i januari.

Mats Wilander är den ende spelare som lyckats vinna Australian Open på båda underlagen. Han har tagit tre av sina sju Grand Slam-titlar i just Australien.

Förutom Wilander har även Stefan Edberg och Thomas Johansson vunnit där.

Björn Borg, som hade gräs som ett av sina favoritunderlag, ställde bara upp i turneringen en gång, år 1974, och kom då inte längre än till tredje omgången.

Förutom Australian Open spelas Grand Slam årligen i Paris (Franska öppna), London (Wimbledon) och New York (US Open).

Den svensk som varit mest framgångsrik i Grand Slam-sammanhang i singel är Björn Borg med elva titlar. Förutom Wilander (7), Edberg (6) och Thomas Johansson (1) har också Sven Davidson vunnit en Grand Slam i Franska öppna, 1957.

Den spelare som lyckas vinna alla fyra Grand Slam-tävlingar under ett och samma år kan skryta över att ha vunnit en äkta Grand Slam. Hittills är det bara fyra som lyckats med den bedriften. Det är en man och tre kvinnor: Rod Laver (1962 och 1969), Maureen Connolly (1953), ​Margaret Smith Court (1970) och Steffi Graf (1988).

I vintras såg 743 667 betalande åskådare tennis i Melbourne Park. Med det befäste tävlingen Australian Open sin position som den tennisturnering i världen som lockar flest åskådare.

Daniel Persson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom