Nu ska Årets Intraprenör utses

Årets Intraprenör är ett nationellt pris som instiftades av Talentia 2009 och tilldelas individer som ”uppvisat extraordinär förmåga att upptäcka och driva igenom nya idéer samt har organiserat och skapat resurser för att uppnå resultat utöver det vanliga” med syftet att uppmärksamma företagens dolda hjältar.

I maj utses Årets Intraprenör i Stockholm i samband med att bolagen i 33-listan offentliggörs.

Mer än en väl tilltagen R&D-budget
Enligt Klas Karlsson, grundare och vd på Talentia, finns det flera anledningar till att Talentia utser Årets Intraprenör.

-Vi har ambitionen att hitta förebilder, inte minst för yngre generationer, som inspirerar till kreativitet och innovation i existerande organisationer. Alla behöver inte bli entreprenörer – och inverterat är särskilt större bolag i behov av intraprenörer för att bidra till utveckling och förnyelse, säger Klas Karlsson.

Priset har sedan 2009 gått till personer inom ett brett spektrum av branscher, såsom fordonsindustri, läkemedel, energi och media.

-Vi upplever att det är en kategori individer vars exceptionella gärningar för sina arbetsgivares utveckling förtjänar erkännande och uppskattning, fortsätter Klas Karlsson.

-Vi ser dessutom en obalans mellan idéskapande och genomförandekraft där intraprenörer utmärks av sin förmåga att driva igenom idéer och förverkliga dem. Verksamheter lider sällan brist på idéer, men R&D- och innovationsbudgetar behöver matchas med personer som klarar av utförandemomentet för att ha maximal effekt.

Även framgångsrika bolag behöver intraprenörskap

Genom Årets Intraprenör vill Talentia hitta gemensamma nämnare hos intraprenörer, för att kunna identifiera och utveckla dessa egenskaper hos blivande intraprenörer. Samtidigt är målet att fler chefer ska våga satsa på och uppmuntra intraprenörskap.

Klas Karlsson menar att även framgångsrika bolag behöver odla sina intraprenörsförmågor, trots att alternativkostnaden för innovativa grepp kan verka hög.

-Vi vet att etablerade organisationer med ett ledarskap som uppmuntrar intraprenörer är bättre rustade för vidare tillväxt och lönsam disruption.

Läs mer om priset, tidigare vinnare och inte minst vem som blir Årets Intraprenör på talentia.se.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.