Han tog Musse Pigg in i streamingåldern

Nästa vecka är det premiär för Disneys streamingtjänst i Sverige. Bokpodden läser Disneys hyllade ex-vd Bob Igers bok om hur han förvandlade det jättelika underhållningsbolaget.

Veckans gäst i Bokpodden är bankutmanaren Lendifys vd Nicholas Sundén-Cullberg.

Han har valt boken ”The ride of a lifetime” av Bob Iger, som nyligen lämnade posten som Disneys vd.

”Jag såg en lista där Bill Gates berättade vilka böcker man ska läsa, och det här var en av dem. Bob Iger var vd och jag är vd. Därför tyckte jag att det var ett bra val. Han pratar om optimism, fokus, nyfikenhet, rättvishet och respekt för andra människor, många saker jag vill känna igen mig i”, säger Nicholas Sundén-Cullberg.

”Det här är något så ovanligt som en riktigt välskriven, ärlig och underhållande självbiografi från en företagsledare”, säger Erik Wahlin, som är programledare för Bokpodden tillsammans med Erika Eliasson.

Bokpodden avsnitt: 38.

Publiceras: Fredag den 11 september 2020 kl 06.00.

Veckans gäst: Nicholas Sundén-Cullberg, vd Lendify.

Veckans bok: The ride of a lifetime gäst av Bob Iger.

Antal sidor: 272

Utgiven: 2019

Programledare: Erika Eliasson, vvd på Lendify och Erik Wahlin, journalist.

Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större poddplattformar inklusive Spotify och Apple.

Disney är idag en dominant i nöjesindustrin. Men så var det inte när Bob Iger tog över i slutet på 2005. Nöjesparkerna och kringaffärerna rullade på, men bolaget hade inte producerat några minnesvärda filmer på många år, vilket demoraliserade bolaget.

Bob Igers lösning var att omorganisera och inte minst köpa kreativitet och välkända varumärken. Under hans ledning har Disney förvärvat serietidningsförlaget Marvel, Steve Jobs dataanimeringsfilmstudio Pixar, George Lucas bolag Lucasfilm med alla Star Wars-rättigheter samt häromåret Rupert Murdochs film- och tv-division Fox i en jätteaffär.

Jobs, Lucas och Murdoch sålde alltså sina egna skapelser och i boken beskriver Iger hur han närmar sig dessa tre individer, som alla tre tvekade att sälja, inte helt enkla personer som är vana att få det exakt som de själva vill ha det.

”Det ligger i naturen för Iger att få motparten att ta steget mot honom istället för tvärt om”, säger Nicholas Sundén-Cullberg.

”Vad jag skulle vilja lyfta i boken är vikten av att aldrig ta ett nej och att det finns aldrig något som är omöjligt”, säger Bokpoddens programledare Erika Eliasson.

Erika Eliasson, vvd på Lendify, Nicholas Sundén-Cullberg, vd på Lendify och Erik Wahlin, journalist.

Iger fokuserade på distribution i samma grad som innehåll. Han såg hoten från streamingstjänster som Netflix och startade under betydande motstånd Disney+, som växt med rekordfart. Tjänsten har i dagarna premiär i Sverige, ett år efter premiären på den amerikanska marknaden.

Under Bob Iger har också Disneys omsättning mer än fördubblats och aktien femfaldigats. En tydlig vink om hur marknaden såg på hans betydelse för bolaget var att aktien sjönk 4 procent när beskedet att hans skulle lämna vd-posten blev offentligt 26 februari i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.