Utpekad i hyresdramat

”Vi står inte på barrikaderna för marknadshyror i nyproduktion”, säger Hemblas VD Per Ekelund. Som en av rikets största hyresvärdar, som dessutom är verksamt inom svenska miljonprogram drogs Ekelund snabbt in i debatten om marknadshyror, en debatt som senare utlöste regeringskris.
Utpekad i hyresdramat - afv-podden-helene_binary_6951486.jpg

Att bostadsfrågan är känslig och politiserad är inte nytt för Ekelund. Det märkte han redan på Victoria Park där han klev in 2013. Bara ett halvår tidigare hade fastighetsräven Greg Dingizian köpt området Herrgården, i Rosengård, Malmö.

Kampen med kriminella nätverk blev något av en chock i Herrgården men området blev också startskottet för en förvärvsresa av miljonprogram som Victoria Park gjorde innan man blev uppköpt av tyska bostadsjätten Vonovia och hopslagna med den tidigare rivalen Hembla.

Men vad säger Per Ekelund om epitetet ”slum lords”? Affärsmodellen går delvis ut på att skapa värde genom att renovera lägenhet för lägenhet i miljonprogram och därefter höja hyran. Men renoverar de ordentligt? Och hur fortsätter värdeökningen när allt är renoverat? Och vad säger han om breven som skickas till politikerna om problemen i Husby? Och hur ser framtiden ut för svenska miljonprogram?

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.