Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Bottenfiska i skogen”

2019-06-12 18:00

BÖRSGOLVET.

Oj oj, vad hände med happy days are here again? Golvets vänner må vara alltför rutinerade för slitna klyschor som sell in may, men nog önskar de flesta att man hade checkat ut från börsen vid valborg.

– Det ska inte komma som en överraskning för någon att börsen är ned efter all negativ makrodata som kommit in de senaste månaderna. Men kraften i rörelserna är väl tilltagen, säger en cappuccino på Wienercaféets uteservering.

Men vissa sektorer har kommit lindrigare undan än andra.

– Verkstad har gått på tok för bra – Atlas och Assa har inte tappat någonting, men snart kommer nedåtrekylen, säger ett par Hunter-stövlar som i stället ser ett guldläge i skogen.

– Kursfallet har varit helt oproportionerligt, nu är skogsbolagen riktigt lågt värderade. Billerud och Stora Enso fick Bergvik-delarna för 18 000 per hektar, medan SCA köpte skog i Lettland för 26 000. Exklusive skogen värderas Stora Ensos rörelse toklågt. Lägg därtill att de laddar om för en rebranding med ett helt nytt sortiment i pipen. Det kan bli riktigt bra.

En utarbetad Balenciaga-väska några kvarter bort gör allt för att hålla näsan ovanför ytan, men det är svårt när konjunkturen tycks jobba i fel riktning.

– Unilevers anställningsstopp bådar inte gott. Vart ska man fly när till och med defensiva livsmedelsjättar börjar flagga för sämre tider? Kanske de svettiga Ica-blankarna får rätt till slut?

Med nollräntekranarna alltmer vidöppna sedan förra krisen har tillgången på finansiering tillhört de minsta av problemen bland Golvets nu proppmätta vänner och bekanta. I långt gången hausse råder det nu snarare idébrist kring vad som överhuvudtaget finns kvar värt att finansiera.

– Glöm TINA-snacket om att gå ut på riskskalan och trissa upp medelmåttiga bolags köp av varandra. Vad vi upplever är en långsam japanifiering av inte minst Västeuropa. De negativa realräntorna uttrycker låga vinsttillväxtförväntningar på allt som inte har strukturella trender på sin sida. Då ska p/e-multipeln stanna under 15-strecket på en normalvinst i flertalet bolag. I Sveriges fall bör ett stort inslag industritoppvinster hyvlas ned av nya rundor handelskrig globalt, serieförvärvarkopiorna skrumpna ihop när finansiering får riskpremie, och hushållens konsumtion samt banksystemet framstå som allt annat än solida när över två årtiondens bostadsprisuppgång och ett pånyttfött kommersiellt fastighetsrally bryts tvärt. MSCI Sweden? Nej tack, jämrar sig en orolig ränteräknare vid Nybrokajen.

En annan som tackar för kaffet i de kommersiella fastigheterna är Rutger Arnhult.

– Corems miljardförsäljning av logistikfastigheterna i förra veckan kom som en överraskning. Jag har nog aldrig sett Rutger sälja så här mycket förr, det borde ju vara en signal om något.

Slutligen har ett glas Henry McKenna Single Barrel blandade känslor kring kurshaveriet Edgeware, men har slängt in lite växelpengar i brist på andra idéer.

– Den ena sidan av myntet är att Creandum som var med och satte det på börsen sålde rejält före årsskiftet. Och de tre grundarna vräkte ut alla sina aktier under februari till april i år. Sen kom vinstvarningen och kursslakten.

– Den andra sidan av myntet är att bolaget nu bara värderas till 230 miljoner och har 174 miljoner i kassan. Det ger bolaget en chans att rida ut stormen. Och är svackan bara tillfällig är aktien galet billig givet nära 70-procentiga bruttomarginaler. Net Insight till exempel värderas på helt andra nivåer. Och glöm inte att Edgewares vd Karl Thedéen var vd på Transmode som köptes upp...

Snacka om ett case för dem föredrar living on the edge!

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom