Mycket elände i kursen

Stora Ensos aktie ser oförtjänt billig ut. Det finns en påtaglig konjunkturrisk i bolaget, men för den långsiktige är det köpläge.
Mycket elände i kursen - karl-henrik-sundstrom-700_binary_6952237.jpg

KÖP När Affärsvärlden i juni 2018 dök ner i Stora Enso var det med viss beundran för företagets transformering från beroendet av undergångssektorn tryck- och kontorspapper till områden med ljusare framtidsutsikter. Stora Ensos förvandlingsnummer har baserats på satsningar på fiberbaserade förpackningar och förnybara skogsprodukter som ersättare till sådant som plast, stål och betong. Samtidigt har produktion flyttats till låglöneländer som Kina. Omvandlingen har också gått att läsa i hårda siffror – avkastningen på sysselsatt kapital har på några få år ökat från cirka 10 procent till 15 procent.

Affärsvärldens beundran räckte dock inte till en köprekommendation. Transformationen har ökat bolagets långsiktiga möjligheter till lönsam tillväxt, men inte raderat Storas Ensos konjunkturberoende. Affärsvärlden gjorde bedömningen – helt rätt skulle det snart visa sig – att konjunkturen sjöng på sista versen och att det var fel läge att hoppa på Stora Enso, trots att såväl vinstmarginal, avkastning på sysselsatt kapital och direktavkastning var de bästa på drygt 15 år.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här