Närsynt börs missar massmarknad

De kommersiella värdena kring eyetracking växer snabbt. Som världens starkaste renodlade börsbolag inom tekniken ges Tobii betalt för sina två vinstben. Börsen skänker då bort värdefulla men osäkra gratis­biljetter till massmarknader.
Närsynt börs missar massmarknad - tobii-graf_binary_6976936.jpg

KÖP Genom att läsa av användarens blick kan eyetracking, ögonspårning på svenska, redan delvis göra data av våra sinnesintryck, reaktioner och humörstämningar, objektivt och i realtid. Det ger underlag till beteendeanalys och kan också möjliggöra användargränssnitt som samspelar mer naturligt med mänskliga sinnen.

Med optiska sensorer, algoritmer, system och applikationer är svenska Tobii ett pure play för den som vill ha exponering mot tekniken. Grundartrion, där vd Henrik Eskilsson är den som är kvar i operativ ledningsroll i dag, började bolagsresan redan år 2001. Få har överhuvudtaget sysslat med eyetracking så länge, och inga andra börsbolag globalt har ännu uppnått liknande kommersiella framgångar genom renodlat fokus på eyetracking. Senaste aktieråd från Affärsvärlden var i nummer 42/2018, då aktien på dryga 38 kronor i analyskurs fick en köpstämpel högt upp på både risk- och potentialskalan. Efter uppgång till som högst dryga 46 kronor nu i somras fick rådet häromveckan en sval ettårsstängning med 10 procents kurstapp till dryga 34 kronor. Nu är kursen 36 kronor.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets