Rätten till ryska pengar

Vostok New Ventures försäljning av ryska Avito gav en vinst på 5 miljarder kronor och 2 miljarder i extrautdelning till aktieägarna. Ändå gjorde flera stora aktieägare uppror när de informerades om en fet bonus till vd Per Brilioth. Men det var arrogansen, inte bonusen, som låg bakom bråket när Alecta och Robur försökte sparka Lars O Grönstedt ur Vostok New Ventures styrelse.

Onsdagen den 15 maj håller investmentbolaget Vostok New Ventures stämma på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm. Småaktieägare, fondförvaltare, några journalister och bolagsledningen har tagit sig till Ivar Kreugers Tändstickspalats, för att höra om bolagets gångna år och välja styrelse. Det är ingen stor begivenhet. Vostok New Ventures är visserligen noterat på Stockholmsbörsens mid cap-lista – men antalet aktieägare är relativt litet och omsättningen i aktien låg. Det är inte ofta det skrivs om Vostok i pressen, och än mer sällan som medienyheterna påverkar priset på aktien särskilt dramatiskt. Vostoks bolagsstämmor brukar vara stillsamma sammankomster.

Men denna onsdag i mitten av maj ligger det spänning i luften. Flera stora aktieägare med Swedbank Robur, Alecta och Andra AP-fonden i spetsen har i förväg deklarerat att de tänker rösta emot omval av den sittande styrelseordförande Lars O Grönstedt. Skälet är att de underkänner hans och styrelsens godkännande av en extrabonus till vd Per Brilioth på 150 miljoner kronor före skatt. Varken Alecta eller Swedbank Robur har representanter i Vostoks styrelse, men både Alectas Marcus Lüttgen och Swedbank Roburs Evert Carlsson ingår i bolagets valberedning, där även Lars O Grönstedt sitter. I valberedningens yttrande inför bolagsstämman framgår klart och tydligt att Lüttgen och Carlsson saknar förtroende för Grönstedt. De vill inte ha honom som styrelseordförande, de vill inte ens ha honom som ledamot i styrelsen. Det är alltså upplagt för strid på stämman i Tändstickspalatset. Paradoxalt nog, bör tilläggas. Stämningen må vara spänd, men Vostoks siffror är minst sagt munter läsning för aktieägarna.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets