Störst vinner fondkriget

Altor och Carneo går i täten för en konsolidering av den svenska fondmarknaden. Genom bland annat förvärv ska det förvaltade kapitalet mer än fördubblas.

Högst upp på den förhöjning i Stockholms innerstad som tidigare hette Brunkebergsåsen, ligger Carnegies huvudkontor. Utanför bankens sammanträdesrum på trettonde våningen breder Stockholms innerstad ut sig. Det är så högt att man i princip ser alla tak och kyrktorn runtomkring, men inte tillräckligt långt upp för att mellanrummen mellan husen blottas. Det skapar en viss förvirring. Var ligger egentligen det där huset? Var är Stureplan? Var är Norrmalmstorg?

Christoffer Folkebo jobbar egentligen inte på Carnegie, men hans bolag, sitter i samma hus som analytikerna, mäklarna och corparna på den anrika investmentbanken. Däremot har det bolag som han jobbar på samma ägare som Carnegie. Private equity-bolaget Altor är sedan 2009 huvudägare till Carnegie. 2016 knoppade Altor av investment-banken Carnegie med Carnegie Fonder när fondbolaget lades i ett separat bolag som gavs namnet Carneo. Under Christoffer Folkebos ledning har Carneo utvecklats till en kapitalförvaltare med flera varumärken utöver Carnegie Fonder. I portföljen ingår också Nordic Cross, Albatris, C Worldwide (tidigare Carnegie Asset Management), Carneo Alternative Solutions och OPM (Optimized Portfolio Management). Än så länge, bör tilläggas. För Christoffer Folkebo hymlar inte med att han kommer att göra flera förvärv de närmaste åren. Han har Altors mandat att förvandla Carneo till Nordens ledande multi-boutique inom kapitalförvaltning.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här