Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svag start på året

2020-02-12 18:00

Avkastningsportföljen har inte alls hängt med börsen upp under inledningen på året. De tre portföljbolag som hittills rapporterat har inte levererat.

Stockholmsbörsen har inlett året i samma stil som fjolårets avslutades. På bara drygt en månad har index stigit med 4,1 procent. Avkastningsportföljen har utvecklats betydligt sämre och har backat med 0,2 procent.

Det är svårt att peka ut någon specifik orsak till portföljens svaga utveckling, men uppenbart är att placerarna som söker sig till aktiemarknaden sent i börscykeln inte jagar småbolag av turnaround-karaktär.

Hittills har tre innehav redovisat sina bokslut och inte i något fall blev det en positiv rapportreaktion.

I fallet Mekonomen så mötte bolaget enkla jämförelsetal under fjärde kvartalet, men väder- och kalendereffekter (mild vinter och lång julledighet) bjöd på tillräcklig motvind för att hålla bolagets justerade rörelseresultat nära oförändrat. Under 2020 kommer bolaget att gynnas av synergier på inköpssidan och ett besparingsprogram som löper på. Lägg därtill fortsatt organisk tillväxt och vi ser inte skäl att lämna denna lågt värderade aktie på de här nivåerna.

Väder och vind var även ett tema i Byggmax rapport, men här skyllde ledningen i stället på en tidig höst. Den negativa försäljningsutvecklingen i jämförbara butiker är oroväckande. Samtidigt har bolaget gjort viktiga framsteg under det gångna året på flera fronter och borde ha förutsättningar att få snurr på tillväxten via bland annat successiv utrullning av ett nytt butikskoncept. Den allt starkare bostadsmarknaden talar också för att svenskarnas renoveringsiver snart kan vara tillbaka.

Gunnebos bokslut var nye vd:n Stefan Syréns första rapport och det var inte någon kioskvältare direkt. Starkt kassaflöde och sänkt skuldsättning vägde lätt när rörelsemarginalen försvagades något samtidigt som orderingången föll med 13 procent valutajusterat under fjärde kvartalet. Osäkerheten kring inledningen på 2020 har ökat något, men i ett längre perspektiv består vår bild av ett lågvärderat turnaroundcase där genomförda åtgärder/omorganisering borde har goda förutsättningar att skapa en mer lönsam koncern.

Avkastningsportföljen ser ingen anledning att ge upp i något av dessa turnaroundbolag på grund av ett svagt kvartal. Snarare är det så att billiga bolag med viss motvind framstår som alltmer lockande än bolag vars medvind fått värderingsmultiplarna att skena sent i börscykeln. Kortsiktigt finns givetvis risken att det kostar i sämre avkastning än index, men långsiktigt borde det ha goda förutsättningar att löna sig.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom