Upptaxerad med 1,6 miljoner kronor

I en hyrd helikopter flög Christian Kinch för sex år sedan från Stockholm tillSmåland. Skatteverket hävdar att resan gjordes för att hämta tre kvarts miljoner kronor i kontanter ur racerkompisens företag. En falsk och felaktig bild, enligt Christian Kinch, som kan komma att överklaga beslutet.

En skatterevision som avser år 2012 resulterade i att Christian Kinch fick höjd skatt för oredovisad lön från Bactiguard på 1,6 miljoner kronor.

Bakgrunden är, enligt Skatteverket, att Bactiguard i två omgångar år 2011 och 2012 ska ha köpt vattenreningsutrustning av ett bolag som ägs av en racingkompis till Christian Kinch. I ett omprövningsbeslut från december 2014 hävdar Skatteverket att två affärer mellan bolagen gjorts med påhittade fakturor. Enligt Skatteverket rör det sig om två fakturor på sammanlagt 1 254 500 kronor. Skatteverket hävdar i omprövningsbeslutet att fakturorna ”helt saknar verklighetsförankring” och att affärerna aldrig ägt rum.

Skatteverket tror bland annat att Christian Kinch fått tillbaka drygt hälften av beloppet från de osanna fakturorna den 1 juni 2012. Han hyrde då en helikopter och flög ner till Hillerstorp i Småland över dagen. Skatteverket hävdar att det var för att hämta hem pengarna i kontanter.

Christian Kinch har efter fyra år ännu inte överklagat Skatteverkets beslut, men det ska inte tolkas som att han erkänner att han gjort fel.

Enligt Bactiguards presstalesperson Cecilia Edström har Christian Kinch inte fått tillbaka några pengar. Hon menar att skattereglerna för fåmansbolag, som Bactiguard var vid den tidpunkten, ger vid handen att företagsledaren personligen och per automatik är skattskyldig om en faktura betraktas som oriktig.

Cecilia Edström skriver att Christian Kinch överväger att överklaga. Han har fram till den 31 december i år på sig. Hon kallar Skatteverkets slutsatser för ”fria antaganden.”

Hon menar att när det gäller ett överklagande av skattebeslut ligger den fulla bevisbördan på företaget, och att föra en skatteprocess är förenat med stora kostnader. Det är det främsta skälet till att Bactiguard avvaktat med att överklaga.

Även Christian Kinch avvisar bilden som Skatteverket ger som falsk och felaktig.

– Vi har köpt maskiner från företaget, säger Kinch.

Men fakturan framstår inte som normal?

– Den avser en begagnad vattenreningsmaskin. En av maskinerna vi köpte finns i vår anläggning i Sverige och en i fabriken i Malaysia, men det valde Skatteverket att bortse från i sin utredning.

Har ni gjort fel?

– Nej, men vi kunde ha varit tydligare i vår kommunikation med Skatteverket i ett tidigare skede av utredningen.

Och helikopterresan? Kinch hyrde verkligen en helikopter på morgonen den 1 juni 2012. Han var just hemkommen från Seoul på en näringslivsdelegationsresa.

Timmarna före lunch ägnade han, enligt vad hans advokat skriver i ett brev till Skatteverket, åt att inspektera utrustning i racerkompisens företag i Småland. Efter lunch åkte han racerbil på närbelägna Anderstorp. Sen tog han helikoptern tillbaka för att hinna tillbaka till en studentmottagning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets