Tesla på all time high – ”helt häpnadsväckande”

Teslas aktie stängde under måndagen på rekordnoteringen 949,92 dollar. Aktien har också lockat svenska sparare under den värsta burturbulensen.

Teslas aktie har haft en kursuppgång på 127 procent hittills i år. Många faktorer har legat bakom vårens börsuppgång, bland annat Teslas starka rapport i april. Uppgången under måndagen drevs av positiva siffror kring maj månads försäljningssiffror i Kina.

”Tesla-aktien har alltså inte bara försvarat en värdering som ansågs hög även innan coronakrisen – utan till och med utökat den och mer därtill. Det är helt häpnadsväckande”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Hon pekar på att Tesla setts som en techaktie – inte en fordonsaktie – och att det är runt dessa aktier investerarna flockats under krisen. Också i Nordnets statistik syns att Tesla är en av de aktier som köptes friskt under den värsta turbulensen.

Sedan årsskiftet har antalet ägare via Nordnets plattform ökat med 30 procent. Sedan turbulensen startade i slutet av februari är ökningen 17 procent och köpen har fortsatt även under rekylen.

”Att Tesla fortsätter att klättra mot skyarna beror förstås också på Elon Musk och hajpen kring hans person. Han är mannen som med Tesla sprungit ifrån alla andra biltillverkare i den omställning som nu pågår för fullt. Någon investerare kan säkert tänka att om övriga personbilstillverkare får det tufft i lågkonjunkturen lär det dras in på forskning och utveckling – vilket kan göra Tesla ännu mer till en ohotad etta. Pessimisten pekar förstås på den helt remarkabla uppgången i aktien och att bolaget måste visa tillväxt, tillväxt, tillväxt för att försvara den”, säger Frida Bratt.