Lista: Sveriges största skogsägare – skånsk bilhandlare i topp

En jämtländsk verkstadsentreprenör och en skånsk bilhandlare toppar Afv:s lista över de privatpersoner som äger mest skog i Sverige.
Skog, virke, skogsägare, skogspriser
Genrebild på skog och virke. Foto: TT

Med över 300 000 privata skogsägare i Sverige är det många som blivit rikare när skogspriserna ökat med i snitt runt 13% det senaste året. I alla fall på papperet. Storleken på innehaven och dess värde skiljer sig förstås avsevärt. Afv har genom Lantmäteriet tagit fram listor över tio-i-topp största ägarna, sett till antal hektar skog, bland privatpersoner, bolag samt stat/kommun/kyrkan.

Bland privatpersoner finns två namn som spelar i en egen division. Den ene är Stig Engström i Strömsund som med 20 833 hektar skog är landets största ägare bland privatpersoner. Engström är ägare och grundare till Engcon, som tillverkar tiltrotatorer och olika grävredskap, bolaget har vuxit snabbt och omsatte 2020 drygt 1,2 miljarder. Ett av Engströms senaste skogsköp är 7000 hektar fjällnära skog nära Gäddede i norra Jämtland. Jämtländsk skog växer långsamt vilket bidrar till att värdet ändå inte är större än runt 375 Mkr, enligt Afvs uppskattning (taxeringsvärde uppräknat till marknadspris justerat för senaste årets prisförändringar).

Värdemässigt hamnar därför en skånsk bilhandlare, Fredrik Skanse, på  plats ett i listan. Skanse är ägare och VD i Kristianstads Automobil, som omsätter runt 650 Mkr. Han har 18 958 hektar skog i norra Värmland som gått i arv från far och farfar. ”Att äga skog handlar inte om snabba beslut och det är sällan eller aldrig panik”, sade Skanse tidigare i en intervju med Kristianstadsbladet. Afv uppskattar värdet till drygt 600 Mkr.

Fredrik Skanse äger näst mest skog i Sverige bland privatpersoner. Foto: Olle Hallström.

Adeln utanför

Därefter ligger flera ägare till samägd skog och/eller skog med stor andel impediment (icke-produktiv). Nästa mer betydande skogsägare är Mikael Hugosson, som också äger Nyhléns Hugosons AB, en chark- och köttproducent i norra och mellersta Norrland. Han har 10871 hektar skog huvudsakligen i norra Norrland värd uppskattningsvis runt 150 Mkr.

Då listan baseras på antal hektar dominerar norra Sverige och adelns gods i södra Sverige hamnar utanför. Här finns dock flera som värdemässigt kan mäta sig i toppen. Exempel är, enligt tidigare uppgifter i ATL, Carl Silfverschiöld som har runt 7 500 hektar genom fideikommissen Kober, Johan Trolle-Löwen som har cirka 5 500 hektar skog i Sjösa Säteri i Södermanland och Liselott Tham, dotter till H&M:s grundare Erling Persson och syster till Stefan Persson, som har 5 700 hektar skog i Jakobsbergs Säteri i Södermanland. Vad skogsinnehaven är värda är mycket svårt att bedöma, skulle man enbart utgå från genomsnittliga priser per hektar i berörda områden hamnar man på summor mellan 500 Mkr och en miljard.

Bland bolagen är statliga Sveaskog störst med närmare 4 miljoner hektar skog, uppskattningsvis värd runt 90 miljarder efter det senaste årets prisuppgång. Listan domineras annars av de stora skogsbolagen. SCA är störst med totalt 2,6 miljoner hektar skogsmark som man själva värderar till drygt 75 miljarder. Utöver skogsjättarna finns bland andra Kopparfors, ägt av FAM, i sin tur ägt av Wallenberg-stiftelserna, och skapat efter omstruktureringen av Bergvik. Kopparfors har närmare 300 000 hektar skog som, om man ska lita på taxeringsvärdet, kan vara värd runt 9 miljarder kronor.

Det andra bolaget är familjeägda Persson Invest i Östersund, grundat 1932 när bröderna Sven och Gustaf Persson blev återförsäljare för Volvo i Östersund. Totalt ägs runt 185 000 hektar skog i Jämtland, Härjedalen och Hälsingland, värd runt 4 miljarder.

Bland stat, kommun och kyrka sticker två saker ut. Svenska kyrkan (inom Prästlönetillgångarna) har närmare 400 000 hektar skog. En grov uppskattning, utifrån Kyrkans egna uppgifter och storleken i hektar, ger ett värde på runt 30 miljarder.  Den andra är Borås kommun som kan sitta på ett skogsvärde på runt 1 miljard.

Uppgifterna i tabellerna nedan är framtagna av Lantmäteriet och bearbetade av Afv. Uppskattat värde bygger på taxeringsvärden per 1 januari 2021, uppräknat till marknadsvärde (ggr 1,33) samt justerat för senaste årets värdeförändringar. I några fall är dessa beräkningar justerade med uppgifter från  ägarna själva. Värderingen ska därför ses som indikativ, i flera fall råder betydande osäkerhet om det faktiska marknadsvärdet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler reportage