Dåligt år för småbolag

Nynoterade småbolag gick generellt dåligt. Fintechföretaget Quickbit kniper guldmedaljen i Årets IPO i klassen kursutveckling trots många frågetecken inför noteringen. I kvalitet toppar mjukvarubolaget Upsales Technology.
Foto: Adam Gault /TT

Om kategorin miljardbolag dominerades av EQT och ett gäng fastighetsbolag är spridningen betydligt större i divisionen småbolag.

Här har vi visserligen förrådsfastighetsbolaget 24Storage, enfastighetsbolaget Tingsvalvet och omsorgsfastighetsbolaget Mälardalens. Men även medtechföretaget Optomed, Vertiseit – som säljer digitala lösningar för att stärka kundupplevelsen i butiker – och luftreningssföretaget Qleanair.

Överlägsen vinnare i klassen kursutveckling blev dock Quickbit som tilldelades inte mindre än nio varningsflaggor av IPO-guiden inför noteringen på NGM:s Nordic MTF i juli. Det rörde sig bland annat om bristfällig information, avsaknad av rådgivare och tveksamma incitament.

Men Quickbit, som hjälper e-handlare att ta betalt via kryptovalutor såsom Bitcoin, fick inte desto mindre en flygande start.

Efter en månad – i mitten på augusti – toppade aktiekursen på drygt 19 kronor vilket kan jämföras med teckningskursen om 3,20 kronor per aktie.

Men aktien har åkt berg- och dalbana. I början på september förra året publicerade Affärsvärlden en granskande artikel om ett dolt nätverk bakom bolaget vilket fick aktien att falla kraftigt. Sedan dess har aktiekursen gått både upp och ned. Den 30 april, IPO-tävlingens brytpunkt, handlades aktien till 11 kronor vilket är i nivå med dagens kurs.

När IPO-guiden räknat ut den relativa avkastningen mot OMXS30-index har hänsyn också tagits till att det ingick teckningsoptioner i emissionen.

BOLAG HUVUDRÅDGIVARE ERBJUDANDE LISTA FLAGGOR AFV ANALYS KURSUTVECKLING*
QuickBit** 16 Mkr NGM SME 9 Teckna ej 433%
Ferroamp*** G&W FK 40 Mkr First North 6 Neutral 321%
Optomed Carnegie 293 Mkr Nasdaq Helsingfors 3 Teckna ej 5%
Upsales Technology** Erik Penser Bank 25 Mkr First North 2 Neutral 5%
24Storage*** Arctic Securities 100 Mkr First North 2 Neutral 2%
Tingsvalvet Fastighets Arctic Securities 304 Mkr Spotlight 7 Teckna ej -8%
Mälardalens Omsorgsfastigheter Carnegie 10 Mkr Spotlight 7 Neutral -9%
Vertiseit Partner FK 69 Mkr First North 2 Neutral -17%
QleanAir Pareto 300 Mkr First North 2 Teckna ej -19%
Teqnion Redeye 80 Mkr First North 2 Teckna -19%
Ascelia Pharma Vator 200 Mkr Nasdaq Small 4 Teckna -28%
MOBA Network Redeye 26 Mkr First North 3 Teckna ej -30%
Astralis Group Tofte & Company 215 Mkr First North 4 Teckna ej -43%
Triboron International Eminova 35 Mkr First North 5 Neutral -55%
Transcendent Avanza Bank 50 Mkr First North 6 Teckna ej -56%
OssDsign Erik Penser Bank 151 Mkr First North 3 Neutral -58%
Eco Wave Power Naventus Corp. 150 Mkr First North 7 Neutral -72%
Zwipe Carnegie 125 Mkr Merkur Market 2 Neutral -73%
Nustay Sedermera FK 30 Mkr Spotlight 4 Neutral -85%
2219 Mkr 10% Genomsnittlig kursutveckling

* Relativ kursutveckling jämfört med OMXS30 ** Årets IPO *** Hedersomnämnande

Ferroamp Elektronik från Spånga är ett annat relativt nynoterat bolag som vunnit investerarnas gunst. Företaget har utvecklat en plattform som ska minska elnätsavgifter och energiförluster genom att möjliggöra en stegvis utbyggnad och integration av solel, energilagring och elbilsladdning i fastigheter.

Den gröna affärsidén ligger helt rätt i tiden och trots att bolaget är så pass litet – börsvärdet ligger efter kursrusningen på 565 miljoner kronor – har Ferroamp lockat till sig ägare som fungerar som något av en kvalitetsstämpel.

Det handlar om Första AP-fonden och statliga riskkapitalbolaget Almi Invest som klivit in som tredje respektive fjärde största ägare.

”Det är jättebra bolag och ett gediget gäng som jag verklig tror på. De har en unik framtidsteknologi som det kommer att finnas större och större behov av framöver, säger Pär Nordström, investment manager på Almi Invest som även suttit i Ferroamps styrelse.

Första pris i klassen bästa kvalitet tar mjukvarubolaget Upsales Technology. Företaget utvecklar och säljer system för säljstöd, så kallad CRM (Customer Relationship Management).

Affärsidén är att hjälpa företag att skapa tillväxt med hjälp av molntjänster inom försäljning, marknadsföring och analys.

Jämfört med Quickbit som bildades så sent som 2016, har Upsales Technology en betydligt längre historia. Bolaget grundades redan 2003 av Daniel Wikberg som fortfarande är vd och största ägare med 54,5 procent av aktierna.

Läs mer om Årets IPO här.