Hälsa dominerar bland mikrobolag

Nynoterade mikrobolag gick mycket bättre än småbolag 2019. Forskningsbolag inom medicinteknik och läkemedel är kursvinnare i denna kategori. I topp placerar sig FluoGuide som lockat doldismiljardär med starkt track record.
Foto: Jessica Gow/TT

Tre av fem företag som placerar sig i topp avseende kursutveckling befinner sig i hälsosektorn.

Den överlägsna vinnaren är danska medicinteknikbolaget FluoGuide som har utvecklat en metod som används inom cancerkirurgi. Bolagets produkt FG001, som injiceras i patienten och gör att cancercellerna blir självlysande, ska underlätta kirurgernas arbete vid operationer och minska risken för att cancervävnad lämnas kvar.

Noteringar mikrobolag

BOLAG HUVUDRÅDGIVARE ERBJUDANDE LISTA FLAGGOR AFV ANALYS KURSUTVECKLING*
FluoGuide** Sedermera FK 22 Mkr Spotlight 2 Teckna 353%
Inzile*** G&W FK 45 Mkr First North 2 Neutral 148%
Lipidor Corpura 25 Mkr First North 3 Teckna 120%
ZignSec Eminova 35 Mkr First North 2 Neutral 87%
Selectimmune Pharma** Arctic Securities 30 Mkr Spotlight 1 Neutral 74%
Hästkällaren 12 Mkr NGM SME 7 Teckna ej -15%
Carbiotix Sedermera FK 12 Mkr Spotlight 1 Neutral -24%
Kollect on Demand Mangold FK 25 Mkr First North 4 Teckna ej -46%
Amido Göteborg Corp. 33 Mkr Spotlight 6 Neutral -50%
Frill Göteborg Corp. 20 Mkr First North 11 Teckna ej? -65%
Zoomability 8 Mkr Spotlight 12 Teckna ej -66%
Onoterat AB 3 Mkr NGM SME 12 Teckna ej -69%
InCoax Augment Partners 24 Mkr First North 5 Teckna -70%
294 Mkr 29% Genomsnittlig kursutveckling

* Relativ kursutveckling jämfört med OMXS30 ** Årets IPO *** Hedersomnämnande

I mitten på januari meddelade bolaget att FG001 använts i en preklinisk studie vid ett kirurgiskt borttagande av bukspottkörtelcancer. Enligt bolaget var operationen lyckad och studien presenterades också i en peer review-tidskrift.

I slutet på januari kom ett nytt besked som fungerade som raketbränsle för aktien. För att snabba på utvecklingen av FG001 hade FluoGuide beslutat att ta in 11,6 miljoner danska kronor i en riktad nyemission. Deltagare i emissionen var bland andra danska Arbejdernes Landsbank men även Linc AB.

Bakom Linc AB döljer sig Bengt Julander, utbildad apotekare och doldismiljardär som investerar i såväl noterade som onoterade bolag i hälsosektorn. Sedan början av förra året har hans börsportfölj – med innehav som Medcap, Calliditas och Sedana Medical – ökat med runt 1 miljard kronor till cirka 1,9 miljarder, enligt ägartjänsten Holdings.

Samtidigt som det stod klart att nya ägare var på väg in fördubblades aktiekursen – och har sedan fortsatt uppåt. Nu uppgår börsvärdet till lite drygt 200 miljoner danska kronor.

Forskningsbolaget Lipidor är ett annat bolag som överträffat index. Företaget har utvecklat en teknologi för att göra läkemedel spraybara, kallad Akvano. Extra hype skapades kring aktien efter beskedet om att Lipidor ska delta i en studie tillsammans med ett företag från Israel som handlar om att administrera medicinsk cannabis med hjälp av Akvano. Aktien rusade i raketfart fram till i januari men har sedan dess befunnit sig på ett sluttande plan.

Selectimmune Pharma med koppling till Lunds universitet utvecklar läkemedel som ska ersätta eller komplettera antibiotika. Tanken är att infektioner ska bekämpas genom att patientens immunförsvar stärks. Istället för att antibiotika dödar bakterierna ska immunförsvaret självt göra det. Mot bakgrund av att antibiotikaresistens redan är ett stort och växande problem, kunde företagets fokus inte vara mer rätt.

Selectimmune Pharma ligger inte bara på plus ur ett kursutvecklingsperspektiv. Företaget tar också hem segern i klassen mest högkvalitativa börsintroduktion.

Andra nynoterade företag som vunnit investerarnas gunst är Inzile och ZignSec.

Det förstnämnda har utvecklat ett eldrivet arbetsfordon som både är miljövänligare och drar mindre bränsle relativt dagens fordon. Det sistnämnda sysslar med digitala ID-verifieringslösningar. Kunderna är webbaserade B2C-bolag som exempelvis behöver verifiera att den som registrerar sig som ny kund är den hen utger sig för.

Läs mer om Årets IPO här.