Innehåll från annonsör

När är det dags att sälja?

Investerare fokuserar ofta på vilken aktie de ska köpa och när. Men det är minst lika viktigt att gå ur en investering i tid.
När är det dags att sälja? - Oddbjörn-ansikte-närbild-utomhus_binary_6876325.jpg
Foto: unknown

Oddbjørn Dybvad, portföljförvaltare på ODIN Fonder, ger sin syn på när det är dags att sälja sina aktier och varför det ibland kan vara rätt att göra ingenting.

När en investerare har ett långsiktigt perspektiv på sina investeringar finns det i huvudsak tre olika scenarion som ger anledning att sälja ett innehav:

  1. Prissättningen av bolaget har blivit för hög.
  2. Bolagets framtidsutsikter ser inte längre bra ut.
  3. Investeraren har tappat förtroenden för bolaget.
     

Hög prissättning

De flesta investerare säljer aktier när priset har blivit för högt.

– Våra erfarenheter har lärt oss att vara ödmjuka inför stora kursförändringar och ha is i magen, säger Oddbjørn Dybvad. Det kan vara frestande att sälja, men är inte nödvändigtvis den bästa lösningen.

Han menar att en stark kursuppgång eller -nedgång ofta är en indikation på bolagets fundamentala utveckling på lång sikt.

–Det kan vara värt att stanna kvar i ett bolag även om en kraftig kursuppgång lett till att investeringen genererat en vinst som man gärna skulle vilja plocka hem.

Kursuppgången kan vara en indikation på att de långsiktiga tillväxtutsikterna har blivit bättre, vilket är en anledning till att vara försiktig med att sälja för snabbt. Att sälja ett bra bolag för tidigt kan bli en dyr affär.

– När vi äger ett bolag där framtidsutsikterna är fortsatt goda har vi lärt oss att vara ytterst försiktiga med att sälja. Ibland kan det alltså vara smart att inte göra någonting.

Svaga framtidsutsikter

När framtidsutsikterna viker finns det inte längre anledning att ha kvar sitt innehav. Det leder obönhörligen till att aktiekursen förr eller senare sjunker.

– Vid en del tillfällen upptäcker vi detta tidigt och hinner sälja innan nedgången inträffar. Andra gånger märker vi det först när ett kursfall redan har inträffat. Vår erfarenhet är trots allt att försäljning av aktier i de flesta fall har varit riktigt där vår ursprungliga framtidssyn på ett bolag har försämrats, oavsett om det har hunnit ske en kursnedgång innan försäljningen.

Tappat förtroende

Att sälja ett bolags aktier när förtroendet för ledningen är urholkat ter sig kanske som det mest självklara skälet.

–Brister tilliten säljer vi omedelbart, även om det precis skulle ha skett en kursnedgång. Investeringar handlar om förtroende. Saknas det måste vi ta konsekvensen och sälja, avslutar Oddbjørn Dybvad.

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets