Råduppföljning: Avkastning i välfärden

En förbättrad avtalssituation i Finland lade grunden till att köprådet i Attendo blev lyckosamt. Att säljstämpla investmentbolaget VEF med artificiellt högt substansvärde var också rätt. Däremot var köpråden i BHG och Dustin mindre lyckade, då båda bolagen pressats både operationellt och på börsen.
Råduppföljning: Avkastning i välfärden - Temabild-Uppfoljning

BHG Group -59% (Köp)

Trots ljumma antaganden såg vi en uppsida på över 50% i den redan då pressade e-handelskoncernen. “För den riskvillige som inte tror på ett totalt haveri för bygghandeln kan detta vara ett bra köpläge” löd slutsatsen. BHG har sedan analysen tappat tillväxten, vänt till förlust och fortsatt sin utförslöpa på börsen. I början av sommaren kom vi ut med en ny analys av BHG, denna gång med ett neutralt råd.

Enea -61% (Neutral)

När Afv analyserade mjukvarubolaget frågade vi oss om Enea var inne i en tillfällig svacka eller hade fått bestående problem. Stor osäkerhet och klen kurspotential fick oss att landa i ett neutralt råd. Det står nu klart att Eneas problem inte var tillfälliga, då bolaget fortsatt prestera svagt och under våren inledde en strategisk översyn av sin telekomaffär. I början av juli aviserade Enea ett effektiviseringsprogram, tog nedskrivningar motsvarande halva börsvärdet och meddelade att VD Jan Häglund skulle lämna sin post.

BioGaia -20% (Neutral)

Afv konstaterade att probiotika-bolaget BioGaia över tid uppvisat stark tillväxt och fina marginaler. Vi såg samtidigt satsningen på ökad direktförsäljning som spännande. Rådet stannade vid neutral, men vid årsskiftet slog vi om till köp då aktien värderas lägre än på länge och bolaget alltjämt hade en stor nettokassa att sätta i arbete. Aktien är upp 40% sedan köprådet (som upprepades i april).

VEF -7% (Sälj)

Investmentbolag med fokus på fintech på tillväxtmarknader som Brasilien. Afv menade att det stora innehavet Creditas hade uppenbara problem med sin affärsmodell, samt att VEF:s angivna substansvärde inte stämde överens med verkligheten. Vi såg en rejäl nedrevidering av substansvärdet som oundviklig. Rådet blev sälj. I januari höjde vi dock upp VEF med ett neutralt råd då flera större osäkerhetsmoment skingrats. Creditas (över 50% av VEF:s substansvärde) hade genom förvärv av en bank fått tillgång till mer förmånlig finansiering och stora nedskrivningar av VEF-portföljen hade skett.

Dustin -47% (Köp)

Vi menade att Dustin-aktien framstod som mer nedtryckt än motiverat samtidigt som förväntningarna på IT-återförsäljaren var låga. Men Dustin har fortsatt pressas av kostnadsinflation och en svag svensk krona vilket försämrat lönsamheten, medan efterfrågan nu också börjat vika. Afv upprepade köprådet både i mars och i juni, senast med tillägget att den som köper aktien kan behöva vara beredd på att försvara sitt innehav i en eventuell nyemission. Skuldsättningsgraden är för närvarande höga 4,5 gånger justerat Ebitda-resultat.

Nepa -63% (Neutral)

Kundundersökningsbolaget Nepa har fallit som en sten på börsen det senaste året i takt med att tillväxt och vinst blivit negativ. Afv såg en betydande potentiell uppsida men stannade vid ett neutralt råd, dels då den svaga underliggande marginalen oroade. Nepas börsvärde är nu nere på drygt 150 Mkr.

Attendo +55% (Köp)

Omsorgsbolaget var rejält pressat på börsen för ett år sedan. Attendo hade stora problem i sin viktiga finska verksamhet, där sviter av covid-19 samt en ny lag om tätare bemanning i äldreomsorgen utraderat lönsamheten. Ett osäkerhetsmoment var huruvida Attendo skulle kunna teckna nya kommunavtal till för bolaget rimliga villkor i Finland. Det har man i stora drag lyckats göra, vilket borgar för bättre och stabilare lönsamhet på koncernnivå framgent. Köprådet blev lyckosamt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning

Annons från Curasight