Råduppföljning: Hanza i topp och dubbla bud

Köprådet i kontraktstillverkaren Hanza utvecklades starkt. Omgångens övriga köpråd gick sådär. Under året har det presenterats bud på både Sleep Cycle och Readly.
Råduppföljning: Hanza i topp och dubbla bud - råduppföljning med symbol ny
Experience the brilliance of a luxury car's illuminated blind spot warning in the mirror up close. Foto: maniacvector - stock.adobe.com

CellaVision -26% (Köp)

Vi köpstämplade medicinteknikbolaget CellaVision ifjol och lyfte fram bolagets långsiktiga tillväxtmöjligheter och starka marknadsposition. Samtidigt skrev vi “sett till multiplar här och nu är CellaVision ingen billig aktie” och att man som investerare behöver våga lyfta blicken. Det senaste året har varit motigt för CellaVision med negativ tillväxt och sjunkande resultat. Aktien värderas dock lägre än på länge och vi upprepade köprådet nu i oktober.

Beijer Alma +21% (Neutral)

Industrigrupp som för drygt ett år sedan avyttrade den konjunkturkänsliga kabeltillverkningen för att investera ytterligare i bolagets välskötta fjäderverksamhet. Ett bra drag tyckte vi, men aktien var något för dyr att locka oss hela vägen till ett köpråd. Bolaget har levererat stabila siffror under året även om skuldsättningen nu är något högre än vi skulle önska oss.

Biotage -29% (Neutral)

“Biotage har en stark balansräkning som möjliggör utrymme för fler förvärv framåt” skrev vi ifjol. I februari slog Biotage till med ett stort förvärv då amerikanska Astrea Bioseparations köptes för drygt 2,2 miljarder kronor. Under året har Biotages befintliga verksamhet uppvisat svaghet med negativ organisk tillväxt vilket pressat aktien.

Hanza +54% (Köp)

Vi upprepade köprådet på kontraktstillverkaren Hanza i samband med att bolaget presenterade nya finansiella mål ifjol. Vi lyfte upp den höga skuldsättningen som en risk. Några veckor efter analysen gjorde Hanza en riktad emission 147 Mkr för att sänka skulden. I samband med bokslutet i februari slog vi om till ett neutralt råd då aktien stigit drygt 50% på några månader. Sedan dess är aktien i stort sett oförändrad.

DistIT -71% (Köp)

Bolagets satsning på elbilsladdare har blivit en riktig härva sedan Elsäkerhetsverket stoppat försäljningen av bolagets märke Easee. Samtidigt tvingades DistIT till en emission för att kunna betala en tidigare beslutad utdelning. Afv slopade köprådet ganska raskt när problemen började men aktien hann rasa massor ändå. Aktien har sedan fortsatt ned.

Karnov Group -11% (Neutral)

Aktien hade en rimlig värdering samtidigt som Karnov stod inför ett integrationsarbete av sina jätteförvärv i Spanien och Frankrike. Inget bra köpläge, tyckte Afv. Även om bolaget inte haft några stora bakslag under det senaste året så har värderingen fallit något, liksom aktien.

Loomis -3% (Neutral)

Från hösten 2020 till 2022 hade vi köpråd på kontanthanteringsbolaget, vilket blev lyckat. När aktien för ett år sedan nådde över 300 kronor samtidigt som riskerna kring konjunktur och inflation var mer osäkra än på länge valde vi dock att ställa oss neutrala. Under året som gått har aktien backat några procent.

Novus Group -25% (Neutral)

När vi synade analys- och undersökningsföretaget Novus ifjol blev rådet neutral. Novus hade uppvisat starka marginaler under första halvan av 2022 och vi var tveksamma till om lönsamheten var uthållig. Under första halvåret 2023 föll rörelsemarginalen till 0,1% jämfört med 12,7% år 2022. Aktien har fallit tillbaka.

Sleep Cycle -2% (Köp)

Sleep Cycle har utvecklat en app för sömnanalys. Aktien noterades på First North juni 2021 (teckningskurs 70 kr). När vi synade Sleep Cycle ifjol hade aktien mer än halverats från IPO och vi slog om till ett köpråd. I december 2022 lade grundare och huvudägarna i bolaget ett bud på 42,50 kronor. Budgivarna fick enbart in 70% av aktierna och drog tillbaka budet i mars 2023. Därefter har Sleep Cycle gjort en extrautdelning på 7 kronor och aktien har fallit tillbaka.

Kjell Group -40% (Köp)

”Mycket är inprisat”, trodde vi om tillbehörskedjan och rekommenderade att köpa aktien. Lönsamheten har förvisso bara blivit marginellt sämre än vi skissade på för ett år sedan, men aktien har inte alls gått bra. Skuldsättningen har hamnat i fokus och vissa ägare driver på för nyemission medan bolagets huvudägare, riskkapitalfirman FSN, motsätter sig. Tredje kvartalet bjöd dock på återhämtning i den hårt pressade aktien.

Readly +75% (Neutral)

Readly tillhandahåller en digital prenumerationstjänst för magasin och tidskrifter och noterades hösten 2020 till teckningskurs 59 kronor (Afv råd var teckna ej). När vi synade Readly ifjol stod aktien i 7 kronor och kassaflödet var kraftigt negativt. Vi konstaterade att aktien värderades till tydlig rabatt mot Spotify, Storytel och liknande bolag. I december 2022 lade Bonnier ett bud på 12 kronor (59% premie) som sedermera höjdes till 14,40 kronor. Aktien är allt jämt noterad med Bonnier som största ägare med 77,5% av kapitalet.

Raketech -3% (Köp)

Trots en låg ingående vinstvärdering på P/E 8 och en tillväxt på 31% i resultatet första halvåret 2023 så värderades aktien inte upp. Den vinstbaserade tilläggsköpeskillingen för ett större förvärv har ökat kraftigt under det senaste året. Det har drivit upp skuldsättningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning