IPO-guide till Iconovo och Fluicell

ICONOVO: Ett gediget intryck och en trevlig affärsmodell lockar. Mindre lockande är den höga värderingen som tvingar oss att tänka på Iconovo som en lottsedel. Vi vågar inte sätta ner foten om bolagets kvaliteter är stora nog för att ge den kortsiktiga potential som krävs för att man ska vilja teckna en högriskaktie.—FLUICELL: En färdig prototyp till en 2D/3D-bioprinter för enskilda celler låter ju häftigt. Mindre kul är att rådgivaren Mangold valt ett annat ”2D/3D-upplägg” där man kladdat till det dubbla eller trippla hattar där man är både ”granskare” i form av Certified Advisor och delägare i Fluicell.

SvD Börsplus siktar på att ha Sveriges bästa och mesta bevakning av börsnoteringar.

Flödet av nya bolag är dock så skiftande att vi inte kan göra fullskaliga analyser av dem alla. För utvalda IPO-er publicerar Börsplus därför ett förenklat analysformat som kommer i två delar.

1. Prospektet granskas enligt Börsplus ramverk ”IPO-guiden”. Fokus är att granska själva noteringen och villkoren för den snarare än själva bolaget. Förutom basfakta som man vill veta om varje börsnotering så söker vi aktivt efter det vi valt att kalla för ”varningsflaggor”. (En varningsflagga är inte en stoppskylt. Även IPO-er med varningsflaggor är ofta värda att teckna.) IPO-guidens granskning syftar till att du som investerare ska slippa ödsla tid på att leta efter basfakta eller slamkrypare i prospektet. Istället kan du lägga fokus på att fundera på själva bolaget och verksamheten.

2. Börsplus reflektioner och magkänsla för börsnoteringen. Det handlar om några korta eller längre reflektioner efter en översiktlig titt på bolaget och värderingen.

IPO-guide till Iconovo

Bolaget i korthet

Lundabolaget grundades 2013, har 11 anställda och utvecklar inhalatorer mot sjukdomar som KOL och astma. Kunderna är företag som sysslar med utveckling av generikaläkemedel. Genom att använda Iconovos produkter ska kundens tid från utveckling till kommersialisering kunna förkortas betydligt. Omsättningen uppgår till cirka 20 Mkr och man gör en liten vinst. Nu ska bolaget noteras på First North och passar på att ta in 40 Mkr i en nyemission. Mer information finns på hemsidan.

IPO-GUIDE Iconovo
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 20 Mkr
Antal anställda 11
Teckningskurs 38,50 kr
Rådgivare Penser
Storlek på erbjudande 40 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 260 Mkr
Emissionskostnad Cirka 4 Mkr (10,4% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 62%
Investerare som ska teckna i IPO Alto Invest, Nordic Cross, Kunder Penser (62% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** En varningsflagga
Sista teckningsdag 2018-03-23
Beräknad första handelsdag 2018-04-06 (14 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Några reflektioner runt Iconovo

Bolaget ger ett gediget intryck. Man kan diskutera saken men vi väljer att se på Iconovo som ett ”förhoppningsbolag”. Det ligger inget negativt i det begreppet mer än ett konstaterande att avkastningsprofilen är av lottsedelkaraktär. Stor risk för stor förlust och liten chans till jackpot.

Det som gör Iconovo till en lottsedel är den höga värderingen på 13 gånger omsättningen. Verksamheten i sig är långt mindre riskabel än flertalet andra förhoppningsbolag.

Iconovo har ju en sympatisk affärsmodell där ett projekt typiskt sett finansieras av läkemedelsbolaget under de första 1–3 åren. Sedan tillkommer eventuella royalties (5–10 procent) baserat på kundens generikaförsäljning.

Iconovo har idag två stora kunder i projektfas. För närvarande räcker det för att gå runt men över tid krävs så klart royaltyintäkter för att verksamheten ska uppnå någon slags stabilitet. Målet är att vinna en ytterligare kund varje år.

En annan målsättning är att projektintäkterna ska motsvara löpande kostnader. Royaltyintäkter blir alltså ren vinst är tanken.

Grundarna har tidigare arbetat med likartad verksamhet på Astra Zeneca. Stort plus för det. Ledning och styrelse kommer äga 43 procent av bolaget post-IPO och de har en relevant lock-up. Också bra. Den enda lilla varningsflaggan är ett lite slarvigt prospekt men det är i sammanhanget en väldigt godartad sak.

Börsplus magkänsla.

Seriöst bolag men högt värderat och med betydande storkundsrisker. Vi kan bolaget för lite för att väga sätta köp men känslan är att detta hör till de bättre kvalitetsbolag i sin sektor. Värderingen är dock (som så ofta förr) så hög att det är oklart om det finns någon större potential på kort sikt och på en börs som är lite skakig.

En varningsflagga enligt Börsplus IPO-guide

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar en varningsflagga i Iconovo.

# Oseriöst intryck från prospekt

Ett prospekt som andas hastverk eller vårdslös “haussighet” ger inget bra intryck. Stavfel och sifferslarv i ett prospekt leder till misstanken att bolaget också slarvar i de dagliga affärerna.

Iconovo har flera stavfel i prospektet.

IPO-guide till Fluicell

Bolaget i korthet

Fluicell är ett Göteborgsbaserat teknikbolag med rötterna i Chalmers Tekniska Högskola. Bolaget har utvecklat en teknologi för att bearbeta och studera enskilda celler. Kunderna finns främst inom läkemedelsutveckling. Man har redan idag färdiga produkter men på utvecklingsstadiet finns också 2D- och 3D-bioprinters. Bolaget går nu till First North och tar in 33 Mkr. Mer information finns på hemsidan.

IPO-GUIDE Fluicell
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 1 Mkr
Antal anställda 7
Teckningskurs 15,00 kr
Rådgivare Mangold
Storlek på erbjudande 33 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde efter IPO Cirka 112 Mkr
Emissionskostnad Cirka 3 Mkr (8,3% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 70%
Investerare som ska teckna i IPO J.Carlström, Mangold, O.Molse, G.Dal, R.Löderup, m.fl. (70% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** Tre varningsflaggor
Sista teckningsdag 2018-03-29
Beräknad första handelsdag 2018-04-18 (20 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Några reflektioner runt Fluicell

Tre varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

En varningsflagga enligt Börsplus IPO-guide Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.”

Börsplus hittar tre varningsflaggor i Fluicell.

# Kladdiga incitament

Kladdiga incitament är Börsplus samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Fluicell använder Mangold som rådgivare och certified adviser. Mangold äger samtidigt aktier i bolaget och står som teckningsåtagare.

# Kompisemission tätt inpå IPO

Om ett bolag gjort en nyemission väldigt kort tid inför IPO till en värdering som är rejält mycket lägre så kräver det en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionprogram.

Fluicells genomförde två nyemissioner under 2017 med post-money värderingar om 31 och 68 Mkr. Jämfört med börsvärdet efter noteringen innebär det värdestegringar om 264 respektive 66 procent. Under 2017 inrättades även ett optionsprogram med lösenkurs 10 kr. Det kan jämföras med teckningskursen om 15 kr. Börsplus flaggar två gånger om i denna kategori.

Vi har kontaktat bolaget som tycker det är mer rättvisande att se till bolagets pre-money värdering. Sett till detta skulle dagens värdering motsvara värdestegringar om 156 respektive 18 procent från samma tidpunkter som anges ovan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Envar Holding AB