Norditek klarar sorteringen

Norditek säljer utrustning för materialbearbetning och återvinning. Ett litet men kvalitativt bolag som kan bli något bra om tillväxtplanerna går i lås.
IPO analys Norditek
Norditek startade 1998 och har idag nio anställda på kontor i Göteborg och Umeå. Bilden visar en installation för kunden Ragn-Sells.
Norditek Group
Teckningskurs: 11 kr Antal aktier: 12,6 m
Börsvärde: 139 Mkr Nettoskuld: 9 Mkr
VD: Daniel Carlberg Ordförande: Göran Nordlund

Norditek (teckningskurs 11 kr) säljer maskiner och installationer för återvinning av avfall inom industri, bygg med mera. Det rör sig om krossar, sorteringsverk, stackläggare och olika slags magneter för att exempelvis sortera ut värdefull metall ur en avfallsström.

Några större varumärken är Terex Finlay, Tana och Goudsmit. Norditek har också egna produkter som svarar för 15% av omsättningen.

Företaget omsätter idag cirka 70 Mkr med vinstnivå på knappt 7 Mkr. Största ägare är VD Daniel Carlberg samt vice VD Eric Johansson. De äger 39% respektive 10% av aktierna inför IPO.

Affärsvärldens huvudscenario 2021/22E 2022/23E 2023/24E
Omsättning 80 88 95
 – Tillväxt +14% +10% +8%
Rörelseresultat 10 13 14
 – Rörelsemarginal 13,0% 15,0% 15,0%
Resultat efter skatt 8 10 11
Vinst per aktie 0,61 0,78 0,86
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0%
Operativt kapital/omsättning 41% 41% 41%
Nettoskuld/EBIT 0,5 -0,1 -0,6
P/E 18,2 14,1 12,8
EV/EBIT 13,9 10,5 9,1
EV/Sales 1,8 1,6 1,4

Företaget vill nu noteras på First North samt genomföra en nyemission på 26 Mkr.

Inför den processen breddades ägandet i våras då bland andra investeraren Göran Nordlund kom in i bolaget. Han äger 24% inför IPO och är nu styrelseordförande. Nordlund är i börskretsar bland annat känd som före detta storägare i Bico och Hexatronic.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

IPO-GUIDE Norditek Group
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 70 Mkr
Antal anställda 9
Teckningskurs 11,00 kr
Rådgivare Partner FK
Storlek på erbjudande 26 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 139 Mkr
Emissionskostnad Cirka 2 Mkr (8,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 65%
Investerare som ska teckna i IPO Polynom Invest, Fore C Investment Holding, EMK Holding, Gerhard Dal, Petter Wingstrand, m.fl. (65% i åtagande)
Garanter
Flaggor** Inga upptäckta flaggor
Sista teckningsdag 2021-10-29
Beräknad första handelsdag 2021-11-10 (12 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Affärsvärlden / bolaget

Inga upptäckta flaggor enligt Affärsvärldens IPO-guide

Affärsvärldens IPO-guide granskar alla noteringar efter 25 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 382 granskade börsnoteringar är 1,5 flaggor för miljardbolag, 2,8 för småbolag och 3,8 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Affärsvärldens IPO-guide hittar inga flaggor i Norditek Group

# Tveksamma incitament
Tveksamma incitament är Affärsvärldens samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.
“Norditeks styrelseordförande Göran Nordlund är via bolag mindre ägare i Partner Fondkommission. Partner Fondkommission är finansiell rådgivare åt Norditek. IPO-guiden ser i det här fallet ingen problematik med detta och hissar ingen flagga.

Norditeks VD Daniel Carlberg kommenterar:
– I samband med val av finansiell rådgivare för stundande notering genomfördes en sedvanlig upphandling där Partner Fondkommission ställdes mot ett urval av andra corporate finance-aktörer. Möten hölls med samtliga rådgivare vilka därefter lämnade förslag/offert som samtliga vi huvudägare och styrelsen tog ställning till. Vi har även redovisat denna potentiella intressekonflikt i Bolagsbeskrivningen på sid 53. ”

# Kort finansiell historik
IBra information gör att investerare fattar klokare beslut. IPO-bolag som uppvisar enstaka år av finansiell historik är ofta nystartade, omstrukturerade eller har andra skäl att inte visa hela bilden.
Norditek har haft bedrivit verksamhet i över 20 år. I prospektet finns finansiell historik för de senaste fyra åren. Bolaget har finansiella målsättningar som bland annat innefattar omsättningsökning om 15 procent per år. De sista verksamhetsåren har enligt prospektet påverkats negativt av Covid. För att investeraren ska kunna sätta tillväxtmålen i relation till historisk tillväxt hade det varit bra med längre finansiell historik i prospektet. IPO-guiden landar dock i att denna flagga int e ska hissas.

# CV med plumpar
För investerare är det relevant att känna till om nyckelpersoner har ett ”bagage” av exempelvis konkurser, tvister, åtal eller andra potentiella ”plumpar”. En (lindrig) gång är ingen gång men två gånger kan vara en gonggong.
“Styrelseordföranden i Norditek har varit styrelseordförande i ett bolag som ett år efter hans utträde försattes i konkurs. Han har vidare varit engagerad i några bolag som försatts i frivillig likvidation. IPO-guiden brukar inte hissa flagga för enstaka konkursengagemang och gör det inte heller i Norditek.

Norditeks styrelseordförande Göran Nordlund kommenterar:
– Jag lämnade styrelsen i fullt samförstånd med Enzymex och dess huvudägare tillika VD. Anledningen till den senare inträffade konkursen var till stor del en följd av personliga skäl (sjukdom) hos huvudägaren vilket medförde begränsningar att sköta Enzymex angelägenheter. ”

Verksamhet

Norditek utvecklar och säljer flexibla återvinningsanläggningar. Det kan vara mer eller mindre permanenta installationer. Tillämpningarna är många. Exempelvis att sortera schaktmassor i olika fraktioner, sortera ut metall ur avfall som ska brännas, mala ned och återanvända betong med mera.

Avsikten är ofta att minska andelen material som går till deponi, öka återanvändningen av material i egna processer eller att sortera ut värdefull metall ur en avfallsström. Det finns ett flertal filmer på produkterna i drift på bolagets hemsida.

Norditeks mobila virvelströmsmagnet. Lämpligt om till exempel aluminium ska sorteras ut från träbaserat byggavfall som ska brännas.

I botten finns en återförsäljaraffär. Norditek har till exempel generalagenturen för Terex Finlays krossar i Sverige. Totalt saluförs en handfull leverantörer. Ovanpå det lägger Norditek ofta till någon av sina tre egenutvecklade moduler i en installation. Ett exempel är en virvelströmsseparator som sorterar ut icke magnetisk metall ur ett flöde. En film på just det kan ses här.

Hyr-köp är modellen

Det finns olika aktörer på marknaden. Exempelvis Sandvik och Metso och OP System. Något ledningen lyfter fram som speciellt för Norditek är bolagets hyr-köp-modell. Kunderna får testa en färdiginstallerad anläggning på hyr-basis innan de fattar ett investeringsbeslut. Ofta slutar det med att installationen köps loss av kunden, men inte alltid. I vissa fall fortsätter den hyras. I andra avbryts installationen. Då gäller det för Norditek att hitta en ny kund.

Modellen känns riskabel men enligt VD Daniel Carlberg har man genom åren lärt sig hantera riskerna. De maskiner det rör sig om är mobila och kan flyttas till nya kunder. Lösningarna byggs dessutom i moduler som kan separeras och installeras i nya kundprojekt. Hittills har det inte varit ett problem att få avkastning på den hyrflotta på 60 enheter bolaget har. Tvärtom ser ledningen alltså modellen som en konkurrensfördel på marknaden.

Modellen speglas i viss kapitalbindning då rörelsekapital utgör 40% av omsättningen. Enligt ledningen har tillväxten finansierats av kvarhållna vinstmedel historiskt. Inför IPO finns drygt 30 Mkr i lån men detta avser förvärvskredit från våren 2021 då börsbolaget bildades genom att köpa de rörelsedrivande Norditek-bolagen. Nettoskulden blir 9 Mkr efter IPO-emissionen.

Nuvarande lönsamhet

Företaget har funnits sedan 1998. De senaste åren har omsättningen ökat och resultaten varit positiva – men Covid-19-krisen blev ett hack i tillväxtkurvan. Snittmarginalen under de senaste fem åren ligger på 15%. Under 2020/21 var omsättningen 70 Mkr och rörelsevinsten 9 Mkr (12,6% marginal).

Kassaflödet är lågt i relation till resultatet. Löpande verksamheten genererade -4,3 Mkr 2020/21 jämfört med vinst efter skatt på 6,8 Mkr. Vår tolkning är att ökad kapitalbindning i rörelsekapital (-10 Mkr) speglar inköp av ny utrustning (varulager) som kan ses som investeringar. Troligen är kassaflödet inget problemområde men värt att hålla koll på.

Efterfrågan beskrivs som god. Det finns styrmedel som stimulerar ökad återvinning. Höga metallpriser verkar i samma riktning (lönsamt investera i utrustning för att sortera ut metall) liksom höga transportkostnader (gynnar lokal sortering med mobil utrustning).

Tillväxtplaner

Kapitalet från IPO ska till 70% finansiera förvärv och en utökad hyrflotta. På förvärvssidan är siktet inställt på bolag inom eftermarknaden och i de södra delarna av Sverige samt Mälardalen. Reservdelar och service står idag för 18% av intäkterna.

Att investera i fler maskiner innebär möjligheter att ta hem fler nya kundprojekt.

Norditek ska även satsa på produktutveckling – bland annat på visuellt baserad sortering (kamera + AI) och på att ta fram fler egna koncept. På sikt är idén att öka exportförsäljningen av sina egna produkter. Idealt skulle utländska återförsäljare av samma maskiner köpa dessa för installationer på sina respektive marknader.

Teckna IPO?

  • Erfaren ledning. VD varit ägare sedan 2013 och dessförinnan jobbat i bolaget en vända tidigare. Vice VD varit på Norditek sedan 2004. Bolaget har dock bara nio anställda och kan vara känsligt för avhopp. Ett optionsprogram kan ge personal ägarandel på 2,3%. Teckningskurs i optionsprogrammet är 14 kr. Det är lätt att gilla att både VD och VVD även har ”säljare” som tillägg till sina titlar.
  • Högt insiderägande. Nyckelpersonerna äger knappt 40%. De stora ägarna har 36 månaders lock-up på sina aktier vilket är mer än vanligt. Detta är plus i kanten. Afv tolkar dock vårens ägarbreddning som att insiders då gjorde en delexit.
  • Bra historik. Omsättningen är upp 11% per år 2016-19. Marginalen snittar drygt 13% samma period. Covid-19-krisen syns i årets siffror men bolaget tjänar ändå pengar med god marginal. Inga statliga stöd ingår.
  • Beroenden? Små bolag är ofta starkt beroende av enskilda medarbetare, leverantörer, kunder etc. Vi hittar inga tydliga exempel i Norditek men bolaget ger heller inga konkreta siffror. Ragn-Sells förefaller vara en mycket viktig kund så där kan ett beroende finnas.
  • Värdering något hög. Räknar vi på att Norditek taktar på som de senare åren även framöver (8% tillväxt, 15% marginal) så krävs en multipel på EV/Ebit 12 för att se uppsida till 2023. Det är kanske något högt för ett litet, börsmässigt otestat bolag?
  • Rimliga tillväxtplaner. I prognosen ovan räknar vi inte med något positivt bidrag från företagets tillväxtplaner, vilket känns konservativt. Det rör sig alltså om en blandning av att skala upp det man redan gör bra (hyr-köp) och nya tillväxtkomponenter (förvärv, export). Det verkar vettigt men hur det går får vi se.

Afv sorterar in Norditek-aktien i kategorin teckna. Kan den stabila grundaffären expanderas så kan bolaget bli riktigt bra att äga. Brasklappen är att bolaget är litet och förstås bara lämpligt för placerare som står ut med risknivån som följer av det.

Ägarbild efter IPO Andel av kapital
Avok Invest 31,2% Bolagets VD Daniel Carlberg
Fore C 20,5% Göran Nordlund, styrelseordförande
EMK Holding 20,5% Ebbe, Marin och Kristian Larson. Martin Larsson är styrelseledamot.
Kire Holding 7,9% Bolagets VVD Eric Johansson

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB