Ratos spelar säkert

Investmentbolaget Ratos klipper till med sin största affär på länge och köper norska Plantagen för drygt 3 miljarder kronor. Det är det första stora draget från bolagets nya ordförande Jonas Wiström och tillträdande vd Magnus Agervald. Intrycket är att duon väljer att spela säkert.
Ratos spelar säkert - ba1b5ec4-11f9-4a91-a095-164f489b0460fitcroph450q80upscaletruew800s73e89dee1c5ec08dfac6e19568c5b51e90af4ee7

Plantagen är en trädgårdskedja med 124 butiker i Norge, Sverige och Finland och lönsamheten framstår som stabil. Det är en investering i nordisk konsumtion på en marknad som beskrivs som ocyklisk. Resultaten i Ratos bolag har svajat betänkligt på senare tid och i halvårsrapporten tvingades årets prognos sänkas. Bidraget från Plantagens bör öka stabiliteten framöver.

Faktum är att bolaget mest ser ut som en ren kassako och det är svårt att se någon stor utvecklingspotential med fin exitvinst på radarn ens på lång sikt. Plantagen var ägt av riskkapitalbolaget Apax sedan 2006 och innan det av EQT sedan 2001. Detta är ägare som redan vänt på de flesta stenar för att öka värdet på trädgårdsbolaget.

Den finansiella utvecklingen kan beskrivas som matt eller stabil om man vill sminka upp saken en del. Intäkterna har ökat runt 4 procent per år och rörelseresultatet 2-3 procent sedan senaste ägarskiftet 2006/07. Så ser en kassako ut.

Strategin på senare tid förefaller handla om att förtäta butiksnätet och öppna fler, mindre butiker i mer citynära lägen. Detta är saker man tar till när tillväxten varit trög en tid och hör till den mogna fasen i detaljhandelsutveckling. Återigen är det svårt att se hur Ratos kan lyfta resultatet väsentligt i Plantagen och åstadkomma en fin exitvinst framöver.

Men å andra sidan betalar man inte heller något överpris för rörelsen. Säljaren Apax lär inte skicka ut tweets om ”kick-ass-returns” som norrmännen som sålde Aibel gjorde. I tabellen framgår att Plantagen värderas väsentligt lägre än liknade noterade handelsbolag:

Bolag Omsättning RTM EBITDA RTM EV/Sales RTM EV/EBITDA RTM
Plantagen 3 900,0 390,0 0,8 7,9
Clas Ohlson 7 595,4 819,3 1,1 9,8
Byggmax 4 743,2 440,9 1,0 11,1
Swedol 1 698,7 108,5 1,6 24,4
XXL 7 166,0 752,0 2,3 22,3
Genomsnitt 5 020,7 502,1 1,4 15,1
Källa: SvD Börsplus/Factset
Definition EBITDA = rörelseresultat före av- och nedskrivningar EV = Börsvärde + Nettoskuld. Sales = omsättning rullande 12 månader EV = Börsvärde + Nettoskuld. EBIT = rörelseresultat före av- och nedskrivningar rullande 12 månader

Så första draget för ”nya Ratos” är att köpa en stabil, halvtråkig verksamhet billigt. Det är nog inte så dumt givet det läge koncernen befinner sig i.

På börsen värderas aktien till låga nivåer med ett pris på eget kapital på 1,2 och 8 procents direktavkastning räknat på fjolårets 3,25 kr/aktie i utdelning. Sommarens vinstvarning och vd-skifte har ökat osäkerheten kring intjäningsförmågan och den höga direktavkastningen ska läsas som att en utdelningssänkning ligger i korten.

Plantagen bidrar inte med så mycket växtkraft till Ratos men väl till att vinsterna blir mer förutsägbara. Så vi skulle säga att Ratos-aktien är bättre idag än igår, även om Börsplus inte har någon stark åsikt kring dess köpvärdhet.

På marginalen gör affären bolagets preferensaktie något mer spännande. Bolaget har inga problem att finansiera Plantagenköpet men ser man framåt kan det bli knivigt att betala hög utdelning, göra fler förvärv och lösa in preferensaktierna samtidigt. I alla fall utan att sälja något av de bättre innehaven, som Arcus.

I det läget kanske Ratos skjuter upp inlösen av sina preferensaktier trots att utdelningen stiger – vilket vore finfint för de som äger dessa. Bara en lös spekulation förstås, men Ratos pref känns ändå som en okej kortsiktig parkeringsplats för pengar just nu.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF