Spago Nanomedical gör nyemission

Lundabolaget Spago Nanomedical utvecklar nanomaterial som används vid diagnostik av cancer. På en investerarlunch hos Aktietorget presenteras verksamheten av vd Mats Hansen.

Spago Nanomedicals huvudprodukt är ett kontrastmedel för MR (magnetisk resonanstomografi) som de kallar SpagoPix. SpagoPix är under utveckling och förbereds just nu för kliniska studier.

Magnetisk Resonanstomografi används för att kartlägga var i kroppen tumörer sitter. SpagoPix ger enligt bolaget en bättre precision och högre signalstyrka vilket leder till tydligare bilder och färre falska positiva diagnoser.

På marknaden i dag finns ett tiotal kontrastmedel där alla är baserade på det metalliska grundämnet Gadolinium. Både amerikanska läkemedelsverket och europeiska motsvarigheten har gått ut med varningar för Gadoliniumbaserade kontrastmedel vilket gör att man nu letar alternativ. SpagoPix baseras istället på grundämnet Mangan, ett grundämne som vi får i oss via kosten dagligen och som kroppen har mekanismer för att hantera.

Utöver SpagoPix utvecklarbolaget även en radionuklidbehandlign av cancer, Tumorad. Båda projekten baseras på EPR (Enhanced Permeability and Retention) som innebär att material och molekyler av en viss storlek kan ansamlas i cancervävnad.

Just nu är Spago Nanomedical aktuella en nyemission för att finansiera kliniska prövningar för SpagoPix. Emissionen består av en unit där bolaget vid fullteckning tillförs ca 49 miljoner under hösten och ca 39 miljoner i mars 2019. Teckningsperioden pågår fram till den 18:e oktober.

Fakta om artikeln:

Denna artikel är sponsrat innehåll framtaget av externa skribenter inom ramen för SvD Börsplus partnerskap med Aktietorget. Vid frågor om innehållet, kontakta:

media@finwire.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.