Zetadisplay Pref: Kursen ska ned 10-15 procent

Zetadisplay har gjort en imponerande turn-around senaste åren och fortsätter växa de återkommande intäkterna. Vi ser ingen överhängande risk för inställd utdelning på preferensaktien. Tyvärr har vi ändå svårt att se att något som helst scenario där preffen ger rimlig avkastning från nuvarande kurs.
Zetadisplay Pref: Kursen ska ned 10-15 procent - 1508cdf0-3ad4-4cbc-9315-92f55db28f5dfitcroph450q80upscaletruew800s7704d562d8d572f1e0ac2f6139c79edfc248709b

Malmöbolaget Zetadisplay säljer skärmar, mjukvaror och tjänster för digital skyltning. Bolaget har drygt 140 anställda och är ledande i Finland och Norge samt en av de större i Sverige.

En typisk kund är en butikskedja eller restaurang som monterar upp 5-10 skärmar där budskap om erbjudanden, menyer, varumärken och liknade snurrar. Ett annat exempel är sommarens stororder från ATG som handlar om att rulla ut skärmar och mjukvara till deras drygt 2 000 butiker i Sverige.

Vi har tidigare skrivit om stamaktien men i denna text kikar vi närmre på Zetadisplays preferensaktie. Mer om börsens preferensaktier finns även i vår nylanserade sida Börsplus Pref-guide.

ZETADISPLAY PREF
Börskurs preferensaktie 124,00 kr
Inlösendatum eller evig? * evig?
Direktavkastning 7,3%
Kupongtäckningsgrad ** 1,8x
Belåningsgrad (marknadsvärden) *** 35%
Belåningsgrad (bokförda värden) **** 38%
VILLKOR I BOLAGSORDNING
Preferensutdelning per år 9,00 kr
Avstämningsdagar mar/jun/sep/dec
Likvidationsvärde per preferensaktie 105,00 kr
Lägsta inlösenkurs per preferensaktie 105,00 kr
Inlösenkostnad för bolaget 8,6%
Uppräkningsränta vid utebliven utdelning 12%
Källa: SvD Börsplus / Bolaget

Tabellförklaring preferensaktier

* Börsplus bedömning. Om det i bolagsordningen till nuvarande marknadspriser saknas incitament för stamaktieägarna att lösa in preferensaktien så klassar Börsplus löptiden som evig.

** Bolagets vinst före skatt i relation till preferensutdelningen.

*** Visar hur högt stamaktieägarna belånat bolaget räknat som nettoskuld plus preferenskapital dividerat med hela bolagsvärdet (EV).

**** Visar hur högt stamaktieägarna belånat bolaget räknat som nettoskuld plus preferenskapital dividerat med bokförda tillgångar.

Som vi ser saken finns det lite förenklat tre olika scenarier för preferensaktien framöver. Vi reder ut dessa.

Dåligt för bolaget – dåligt för preferensaktieägarna

Risk för bakslag finns alltid i små tillväxtföretag som Zetadisplay. Bolaget har länge kämpat med förluster innan 2015 även om verksamheten till stor del ser annorlunda ut i dag.

Bolaget drivs också med mycket hög nettoskuld på 172 Mkr inklusive stora tilläggsköpeskillingar för förvärv. I absoluta tal är det en hög siffra för ett bolag som tjänat drygt 10 Mkr före skatt senaste tolv månaderna.

Får Zetadisplay problem på något sätt ligger utdelningen på preferensaktien i riskzonen även om vi inte ser några konkreta tecken på det i dagsläget.

Superbra för bolaget – dåligt för preferensaktieägarna

Zetadisplays resultat har vänt till det bättre senaste kvartalen till stor del drivet av storordern från ATG. Bolagets ambition är att nå 350 Mkr i intäkter (i dag 342 Mkr) och minst 15 procents rörelsemarginal (i dag ca 6 procent) år 2020.

Når man det målet kommer bolaget tjäna över 50 Mkr i rörelsen på årsbasis och då kan det tids nog bli allt mer aktuellt att med egna eller lånade medel lösa in preferensaktien. Efter att inlösenkursen faller till 105 kr i november 2020 skulle det kosta drygt 60 Mkr och vara en ”investering” som ur stamaktieägarnas synvinkel ger knappt 9 procents ränta.

Eftersom preferensaktien (124 kr) handlas nästan 20 procent över lägsta inlösenkurs (105 kr) skulle det innebära en saftig kursförlust för de som äger preferensaktien.

Halvbra för bolaget – halvbra för preferensaktieägarna

Här antar vi att Zetadisplay tjänar tillräckligt bra med pengar för att betala prefutdelningen – men inte tillräckligt bra för att lösa in den. Det här är scenariot man måste hoppas på som ägare av preferensaktien.

Så länge inte inlösen finns på tapeten ger preferensaktien 7,3 procents direktavkastning på nuvarande kurs. Halvbra alltså, men inte fantastiskt jämfört med de betydligt större och mer stabila fastighetspreffar som ger runt 6,0-6,5 procent.

Slutsats

Kontentan är att om inlösen blir aktuellt inom de närmsta åren så kommer preferensaktien ge usel avkastning. Tabellen nedan visar vad avkastningen blir beroende på hur lång tid det går innan den löses.

Tid till inlösen Avkastning per år *
2 år (dec 2020) -0,1 procent
3 år (dec 2021) 2,6 procent
5 år (dec 2023) 4,8 procent
10 år (dec 2028) 6,4 procent
15 år (dec 2033) 6,9 procent
Ingen inlösen 7,3 procent
* Under de mycket generösa antagandena att utdelningen aldrig ställs in och dessutom kan återinvesteras till preffens direktavkastning om 7,3 procent under hela investeringsperioden.

Skulle preferensaktien lösas in om två år när inlösenkursen faller till 105 kr skulle alltså den årliga avkastningen för preferensaktien bli -0,1 procent.

I princip måste man anta att inlösen inte sker under de närmsta tio åren för att avkastningen ska bli tillräckligt dräglig för att någorlunda spegla risken i bolaget.

Vi skulle gärna se avkastningspotential på 7-8 procent årligen i Zetadisplays preferensaktie. Då ska kursen stå närmre 105-110 kr eller ungefär 10-15 procent lägre än i dag.

Vi ser därför denna som en preferensaktie att undvika. Det finns klart bättre alternativ på annat håll.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF