Fynda tillväxtländer 2019

DATA Precis som inför 2018 så erbjuder tillväxtmarknadsbörser tydliga värderingsrabatter inför 2019. De röda prislapparna finns i Öst- och Sydeuropa samt i Asien.

Det visar analysfirman Starcapitals värderingstal för hela börser globalt. Statistiken ger en grov guide till vilka börser som fyndvärderas och vilka som har popularitetspremie.

VÄRLDSINDEX GER NU 6 PROCENT REALT

Höstens alltmer geografiskt och sektormässigt utbredda börsrekyl tagit ned värderingstalen för världsindex, MSCI World All Country Index, till ett cykliskt justerat p/e-tal, cape, på 23 samtidigt som egenkapitalvärderingen, p/b, nu står i 2,0.

Enligt Starcapitals avkastningsmodell, som antar en återgång till historiken, innebär sådana multiplar att investerare i globala aktier framöver ska räkna med knappt 6 procents årlig real (utöver inflation) avkastning de närmsta 10–15 åren. Vid Affärsvärldens senaste rapportering kring datan i våras låg värderingarna högre, och samma avkastningsutsikter var då runt 5 procent årligen.

Mogna marknader, som dominerar detta värdeviktade världsindex med står för hela 87 procents indexvikt, går nu för cape 24 och p/b 2,1. Det motsvarar 5,4 procent i årliga reala avkastningsförväntningar, ställt mot historiken.

Tillväxtmarknaderna¸ som ännu väger lätt med 13 procent i världsindex, handlas till fortsatt betydande rabatter. Här ger cape 15 och p/b 1,6 reala avkastningsförväntningar på hela 8 procent årligen.

FYNDA I ÖST OCH SE UPP MED USA

Av grafiken nedan framgår att värderingsinvesterare på börsen finner sina mest intressanta jaktmarker inför 2019 i:

  1. Östeuropas Ryssland, Polen, Tjeckien och Ungern
  2. Sydeuropas Grekland och Italien
  3. Turkiet
  4. Asien-ekonomier som Kina, Sydkorea och Singapore

På dyrare glamourvärderingar måste följande länder verkligen motsvara högre kvalitetsförväntningar på börsvinsterna:

  1. USA
  2. Västeuropas Danmark, Irland och Schweiz
  3. Tillväxtmarknadsländerna Indien och Indonesien

Sverige hamnar i dyrare halvan, på cape 20 och p/b 2,0. Svenska aktier avkastar då runt 6 procent realt årligen framöver – om Starcapitals modell får rätt och historiken upprepas.

 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(”script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.