Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Smyckena börjar betala sig

2018-04-10 18:19

PORTFÖLJUPPDATERING Nordiska Värdeportföljen har fortsatt högre under ännu en nyhetsmässigt lugn vecka för innehaven.

Sedan förra veckans uppdatering har Nordiska Värdeportföljen stärkts marginellt mer än index. Totalavkastningen är nu +15,8 procent sedan inspirationsportföljens start den 15 december i fjol. Gapet mot Stockholmsbörsens breda OMXSGI index är nu nära +17 procentenheter.

NYTT I INNEHAVEN:

  • Näst största innehavet Pandora (22 procents portföljvikt) har varit portföljens drivare. Uppvärderingen kan inte tillskrivas någon enskild bolagshändelse. Däremot har det kortsiktiga analysflödet blivit något mindre negativt. Börsredaktionen håller fast vid vår befintliga grundanalys: om fundamentan inte smälter ihop är det inte orimligt att betala nästan dubbla dagens vinst- och kassaflödesvärdering för den danska smyckesjätten.
  • I tredje största innehavet Ratos (12 procent) har norska offshore-investeringen Aibel fått intentionsavtal kring en ny plattform vid Johan Sverdrup, det Nordsjöfält som Lundin Petroleum upptäckt och nu är med och utvecklar. Det slutgiltiga kontraktet undertecknas senare 2018 och kan bli Aibels största hittills, med ett värde på uppskattningsvis 8 miljarder norska kronor. Ratos 32-procentiga Aibel-innehav är sedan tidigare nedskrivet, på grund av att den ursprungliga investeringen skedde precis inför senare års stora oljeprisnedgång.
  • Kvar i oljesvängen har innehavet Spectrum (8 procent), som samlar in och hyr ut ett bibliotek av marina oljeletningskartor, meddelat preliminär omsättning för första kvartalet. Kvartalsutfallet blev 26 miljoner dollar, upp något från 25 miljoner dollar samma kvartal i fjol. Samtidigt var nettoskulden 3 miljoner dollar och kassan (brutto) 20 miljoner dollar, innebärande ett kassaflöde som driver fortsatt stark amortering på lånen. Spectrum rapporterar för första kvartalet den 20 april.
  • Kosmetikainnehavet Oriflame (4 procent) föll på måndagen efter att nya amerikanska sanktioner mot ryska intressen sänkt såväl Moskvabörsen och som den ryska rubelkursen. Även om det senare är negativt för Oriflame så har den historiskt höga Rysslandsexponeringen minskats på senare år, och var för helåret 2017 nere på 18 procent av försäljningen. Effekten ska alltså inte överdrivas och Oriflame-aktien har återhämtat delar av tappet på tisdagen.

Portföljen förblir nära fullinvesterad, med 8 procents kassaandel.

Snart står nästa rapportsäsong inför dörren.

Nordiska Värdeportföljen 2018-04-10

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Johan Eklund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom